Skönhetsmiljardär köper Sirius

Miljardären Bengt Ågerup blir fotbollslagets Sirius frälsare. Han står bakom nybildade bolaget Upplands Spelarutveckling AB som har köpt Sirius spelare och betalat klubbens skulder. Nu är målet att nå allsvenskan.

67-årige Bengt Ågerup är en framgångsrik entreprenör som jobbade vid Pharmacia AB innan han 1987 hoppade av och skapade Q-Med AB i Uppsala.

Ågerup skaparen

Q-Med utvecklades till ett mycket framgångsrikt biotechföretag. Q-Med är en medicinteknisk koncern som utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer medicinska implantat för estetisk och medicinsk användning.

Skönhetsföretaget har idag cirka 650 medarbetare i 20 länder, varav knappt 400 vid företagets huvudkontor och produktionsanläggning i Uppsala.

Bengt Ågerup är den starka kraften bakom expansionen. Han har blivit mycket förmögen och räknas som en av de rikaste personerna i Sverige. Sedan många år delar han boendet mellan Uppsala och Paris.

Vill bli pensionär, men...

Han är en stor traventusiast och har en hästgård med 70 travhästar. I höstas lämnade han jobbet som vd för Q-Med och som han själv beskrev i en intervju: ”Jag ser fram emot att bli pensionär ja, fast när jag säger det så skrattar alla”.

Efter 15 år och en formidabel personlig succé vill han skifta intressen, men som aktiv med forskningsstöd till Uppsala universitet och verksam i ett antal styrelser saknar han inte sysselsättning. Inte heller medel. Han tjänade nämligen cirka 3 miljarder kronor när han sålde bolaget till schweiziska Galderma.

Det är nu fotbollsverksamheten i Sirius kommer in i bilden. Q-Med har varit en stark sponsor i flera år men nu tar Bengt Ågerup ett stort steg och vill bygga ett elitlag.

Mot allsvenskan!

Han har startat bolaget Upplands Spelarutveckling, USAB, och köpt alla klubbens spelare och i och med det betalat Sirius skulder. Samtidigt har det helägda aktiebolaget Sirius Fotboll grundats för att anta en elitsatsning.

Bengt Ågerup säkrar finansieringen, men håller insatsen hemlig, men det handlar om mångmiljonbelopp i tre till sex år. Det första målet är att nå Superettan 2012 och sedan ta klivet upp i allsvenskan.

En sak är klar – ingen annan klubb har en så engagerad miljardär som backar upp verksamheten.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.