MFF avstår en försäljning av Roland

Dragkampen om Roland Nilsson har varit lika mycket en strid om makt som om pengar. Malmö FF och FC Köpenhamn är grannar och därför konkurrenter, men danskarna har så mycket större resurser. På onsdagseftermiddagen kom bekräftelsen – Roland Nilsson jobbar året ut i Malmö FF, sedan lämnar han klubben.

Malmöklubben har valt en tuff linje. Mästartiteln ska försvaras och den bästa förutsättningen är med Roland Nilsson som tränare.

Slut med hymlandet

Möten i MFF har varit både många och långa. Efter ett av styrelsemöten, som tog fyra och en halv timme, kom ordföranden Håkan Jeppsson ut och sa kort:

- Vad ska jag säga? Kan bara säga att läget är oförändrat.

- Vi kommenterar som vanligt aldrig något som ännu inte har hänt. Vi skulle inte ha något annat att göra. Det finns mycket som rör sig just nu, mycket som ni inte vet. När vi har något att berätta så gör vi det, sa Håkan Jeppsson.

Lugnare jakt på en ersättare

Men nu kan alla prata öppet i fortsättningen. Roland Nilsson lämnar MFF vid årsskiftet och alla vet vad som gäller.

MFF kan också söka en ersättare och får arbetsro. Alternativet att omedelbart hitta en efterträdare lät väl stressigt.

- Det är tråkigt för oss att Rolle inte väljer att stanna i MFF, men samtidigt är fyra år en ganska lång tid i dagens fotboll, säger MFF.s Vd Per Nilsson.

- Vi har varit förberedda på att detta skulle kunna bli det sista året.

Blev aldrig en försäljning

Nytillträdde sportchefen Per Ågren har redan inlett jakten på en trängare.

- Det är en naturlig del i mitt arbete och vi har sedan en tid tillbaka fördjupat oss i tränarfrågan och vilken kravprofil vi ska ha. Precis som med spelare måste även en tränare uppfylla vissa specifika kriterier. Bara för att man är en bra tränare behöver man inte vara rätt för MFF.

Nu fullföljer Roland Nilsson sitt kontrakt. MFF anser att det är bäst, men det betyder också att klubben går miste om ett antal miljoner eftersom danskarna vara beredda att köpa loss Roland Nilsson tidigare. Men uppgifter gör gällande att MFF beredd mycket mera än vad FCK ville betala.

Möjligen har affären ändå påskyndat ansträngningarna i MFF om att skapa större resurser. 

- Vi har nu klart med det riskkapitalbolag vi talat om och som ger oss handlingsutrymme. Utfallet är mycket bra, men vi har bestämt oss för att inte offentliggöra hur stor summa det rör sig om.

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.