Bolagisering ska rädda Leksands IF

I kampen om att hitta nya miljoner och behålla kraften som ett blivande elitserielag ska Leksands IF bolagisera verksamheten. Nye vd:n Mats Aspemo avslöjar att planerna är långt gångna och under året ska verksamheten fortsätta i ett aktiebolag.

Hur ser ekonomin ut i dag?

- Vi säger att vi är i balans. Men exakt hur det ser ut vet vi ju inte förrän vi varit runt hos våra sponsorer. Kostnaderna vet vi ju, men intäkterna ser vi först när vi drar igång i höst och ser hur mycket publik vi har på våra matcher. Publiken är vår största intäktskälla, säger Mats Aspemo.

Det är därför han nu marknadsför en ny inriktning.

Slippa att vingla

- Vi behöver skapa ett kapital som gör att vi kan ”vingla” lite i framtiden, säger Mats Aspemo som har sonderat planerna på en bolagisering både internt och externt utan att möta motstånd.

- Vi är i princip inte en ideell förening som det är i dag. En bolagisering skulle ge fördelar genom att vi i egenskap av ett aktiebolag skulle få dra av all ingående moms.

Leksands IF skapar ständigt och jämnt nya rubriker. De senaste årens omfattande penningflöde har inneburit en omfattande turbulens i och runt föreningen.

Ska bli vändningen

Miljonförlusterna har skapat stora frågetecken samtidigt som hockeylaget, som det ändå handlar om, har gjort en av sina sämsta säsonger någonsin och just nu tappar också truppen några av de bärande namnen.

Men det hjälps inte, idérikedomen är det inget fel på, nya personer tar vid och optimismen pumpas upp igen.

En bolagisering bär Mats Aspemos signum. Han som sedan i höstas har verkat som tillförordnad vd. Nu sätter han sig stadigare på sin chefsstol och blir tillsvidareanställd.

Aspemot blir kvar som vd

- Kontraktet är visserligen inte undertecknat än, men det stämmer, medger han i Dala-Demokraten.

- När jag började i september kunde jag skylla på att allt redan var satt och givet när jag tillträdde. Om vi skulle göra något fel nu har jag ingen att skylla på.

- Jag vill vara med och bygga nästa säsong på ett bra sätt. Jag tror att kontinuitet är väldigt viktigt. Det har varit ryckigt i föreningen. Målet med den avslutade säsongen har varit att baxa föreningen så att vi kan landa i balans både ur orosvinkel och ur ekonomisk synvinkel, och sportslig vinkel. Just för att vi ska kunna bygga något nytt till kommande säsong.

På rundsresa i Dalarna

Mats Aspemo har nu tagit initiativ till att på plats och ställe informera de närmast berörda, sponsorer och intressenter. Han har inlett en rundresa i Dalarna med start i Ludvika där han presenterade planerna.

- Huvudsyftet att med en bolagisering är att skapa en ekonomisk buffert. Tanken är att vi på ett effektivt sätt ska kunna skapa ett kapital som gör att vi kan ”vingla” lite även i framtiden.

Han vill få resurser för offensiva satsningar och det är vad han betonar på mötena.

Inga protester

- Vi tänkte först informera medlemmarna, så att de får någon vecka på sig att fundera. Någon vecka därpå kallar vi till ett beslutsmöte. Och utifrån det gör ett prospekt över verksamheten med alla dess risker och möjligheter och vad pengarna ska användas till.

- Sedan blir det en rundtur med att försöka sälja aktier. Och om tidsplanen håller skulle det kunna bli teckningstid i slutet av augusti eller början av september.

Han är övertygad om att nyheten inte väcker några protester.

- Vi har inte jobbat som en ideell förening på tämligen många år.

Ingen annan affärsverksamhet

Damernas A-lagsverksamhet samt herrarnas A-lag, samt A- samt B-juniorlagen (20 och 18-årslagen) ska ingå i aktiebolaget.

- Den ideella föreningen blir kvar som huvudägare i elithockeyverksamheten, detta enligt hockeyförbundets regler.

Den ideella föreningen har alltså kvar en röstmajoritet i bolaget. Det blir ett AB som ska ha en hockeyrelaterad verksamhet och inte syssla med annan affärsverksamhet.

Syssla med enbart hockey

- Vi har en för liten organisation för att fokusera på andra saker, vårt fokus ska ligga på ishockeyn, säger Aspemo i Dala Demokraten.

Han medger att Tegera arena kostar mellan 18-20 miljoner kronor att driva varje år:

- Vi har börjat med att banta bort lite kostnader. Och jag är övertygad om att det går att sänka driften med någon miljon kronor per år. Vi har även börjat titta på andra intäktskällor. Exempelvis vad gäller namnrättigheter på affärsplanet, på kiosker och restauranger. Tegera Arena ska vara en mötesplats för hela Dalarna.

En representant för den utländska sponsor som ska rädda ÖFK:s existens med en gåva om 15 miljoner kronor förnekar i lördagens Expressen all kännedom om en sådan transaktion. Senare på lördagen presenterades ett uttalande på klubbens hemsida under rubriken ”ÖFK ochPuls8 gör ett gemensamt uttalande".

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.