Bolagisering ska rädda Leksands IF

I kampen om att hitta nya miljoner och behålla kraften som ett blivande elitserielag ska Leksands IF bolagisera verksamheten. Nye vd:n Mats Aspemo avslöjar att planerna är långt gångna och under året ska verksamheten fortsätta i ett aktiebolag.

Hur ser ekonomin ut i dag?

- Vi säger att vi är i balans. Men exakt hur det ser ut vet vi ju inte förrän vi varit runt hos våra sponsorer. Kostnaderna vet vi ju, men intäkterna ser vi först när vi drar igång i höst och ser hur mycket publik vi har på våra matcher. Publiken är vår största intäktskälla, säger Mats Aspemo.

Det är därför han nu marknadsför en ny inriktning.

Slippa att vingla

- Vi behöver skapa ett kapital som gör att vi kan ”vingla” lite i framtiden, säger Mats Aspemo som har sonderat planerna på en bolagisering både internt och externt utan att möta motstånd.

- Vi är i princip inte en ideell förening som det är i dag. En bolagisering skulle ge fördelar genom att vi i egenskap av ett aktiebolag skulle få dra av all ingående moms.

Leksands IF skapar ständigt och jämnt nya rubriker. De senaste årens omfattande penningflöde har inneburit en omfattande turbulens i och runt föreningen.

Ska bli vändningen

Miljonförlusterna har skapat stora frågetecken samtidigt som hockeylaget, som det ändå handlar om, har gjort en av sina sämsta säsonger någonsin och just nu tappar också truppen några av de bärande namnen.

Men det hjälps inte, idérikedomen är det inget fel på, nya personer tar vid och optimismen pumpas upp igen.

En bolagisering bär Mats Aspemos signum. Han som sedan i höstas har verkat som tillförordnad vd. Nu sätter han sig stadigare på sin chefsstol och blir tillsvidareanställd.

Aspemot blir kvar som vd

- Kontraktet är visserligen inte undertecknat än, men det stämmer, medger han i Dala-Demokraten.

- När jag började i september kunde jag skylla på att allt redan var satt och givet när jag tillträdde. Om vi skulle göra något fel nu har jag ingen att skylla på.

- Jag vill vara med och bygga nästa säsong på ett bra sätt. Jag tror att kontinuitet är väldigt viktigt. Det har varit ryckigt i föreningen. Målet med den avslutade säsongen har varit att baxa föreningen så att vi kan landa i balans både ur orosvinkel och ur ekonomisk synvinkel, och sportslig vinkel. Just för att vi ska kunna bygga något nytt till kommande säsong.

På rundsresa i Dalarna

Mats Aspemo har nu tagit initiativ till att på plats och ställe informera de närmast berörda, sponsorer och intressenter. Han har inlett en rundresa i Dalarna med start i Ludvika där han presenterade planerna.

- Huvudsyftet att med en bolagisering är att skapa en ekonomisk buffert. Tanken är att vi på ett effektivt sätt ska kunna skapa ett kapital som gör att vi kan ”vingla” lite även i framtiden.

Han vill få resurser för offensiva satsningar och det är vad han betonar på mötena.

Inga protester

- Vi tänkte först informera medlemmarna, så att de får någon vecka på sig att fundera. Någon vecka därpå kallar vi till ett beslutsmöte. Och utifrån det gör ett prospekt över verksamheten med alla dess risker och möjligheter och vad pengarna ska användas till.

- Sedan blir det en rundtur med att försöka sälja aktier. Och om tidsplanen håller skulle det kunna bli teckningstid i slutet av augusti eller början av september.

Han är övertygad om att nyheten inte väcker några protester.

- Vi har inte jobbat som en ideell förening på tämligen många år.

Ingen annan affärsverksamhet

Damernas A-lagsverksamhet samt herrarnas A-lag, samt A- samt B-juniorlagen (20 och 18-årslagen) ska ingå i aktiebolaget.

- Den ideella föreningen blir kvar som huvudägare i elithockeyverksamheten, detta enligt hockeyförbundets regler.

Den ideella föreningen har alltså kvar en röstmajoritet i bolaget. Det blir ett AB som ska ha en hockeyrelaterad verksamhet och inte syssla med annan affärsverksamhet.

Syssla med enbart hockey

- Vi har en för liten organisation för att fokusera på andra saker, vårt fokus ska ligga på ishockeyn, säger Aspemo i Dala Demokraten.

Han medger att Tegera arena kostar mellan 18-20 miljoner kronor att driva varje år:

- Vi har börjat med att banta bort lite kostnader. Och jag är övertygad om att det går att sänka driften med någon miljon kronor per år. Vi har även börjat titta på andra intäktskällor. Exempelvis vad gäller namnrättigheter på affärsplanet, på kiosker och restauranger. Tegera Arena ska vara en mötesplats för hela Dalarna.

Efter månader av tystnad om nykomlingen AIK i elitserien smällde det till ordentligt på torsdagen: AIK värvar Patrik Nilsson, den enda som tillsammans med Villa/Lidköpings David Karlsson har gjort över 1 000 mål i allsvenskan/elitserien.

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Efter besök i Sverige och Italien har nu Internationella Olympiska Kommitténs granskningsgrupp sagt sitt. 83 procent föredrar Italien, 55 procent Sverige som värd för vinter-OS och Paralympics 2026 enligt IOK:s omröstning som genomfördes i mars. Den 24 juni avgörs omröstningen i Lausanne, Schweiz.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg och Liverpool Football Club förlänger sitt ikoniska samarbete med ytterligare fem år 

– Carlsberg fortsätter som klubbens ”Official Beer” till slutet av säsongen 2023-24.

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!