"Leksand har en j-vla betydelse"

”Jag tror jag kan fixa det här på ett bra sätt. Jag tror Leksands IF har en j-vla betydelse. Jag är här för att jag brinner för det.” Vd Mats Aspemos brandtal för den klassiska hockeyklubben banade väg för 5 kommunmiljoner.

Det var vid ett allmänt möte i Leksand där vem som helst kunde ställa frågor eller kritisera ansvariga i såväl kommunen som i klubben som Mats Aspemo som vd i Leksands IF till slut sa med kraft:

”Leksands IF har en j-vla betydelse. Nu ska vi ta fram rotborsten och skrubba bort sorgen och tyngden.”

Ett 50-tal personer fanns i lokalen i Tegera Arena och av den kritik som har kommit via insändarspalter och forum fanns inte mycket kvar när chansen yppades att också få svar.Hur klubben har handskats med miljonerna och hur skulderna har uppkommit och i sin tur hur kommunansvariga vill stötta föreningen diskuterades, men utan att blev några livliga meningsutbyten.

Kritikerstormen som försvann

Gnistan antändes vid ett fullmäktigemöte i slutet av mars när det det blev återremiss av ärendet "Ytterligare en årlig kommunal miljon till klubben under fem år samt fyra års förlängd kommunal ishallshyra fram till år 2035".

Ett möte utan storm och uppenbarligen påverkades en majoritet i Leksands fullmäktige för i måndags kom klartecknet - Leksands IF får sina nya miljoner.

Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C) upprepade betydelsen av att Leksand som kommun har en ishall och att kommunens insats är en viktig del i ett större sammanhang. Hon värnar om varumärket och värderar klubben högt.

"Vet när jag är slagen"

Miljöpartiets Eric Böwes konstaterade enligt Dalarnas Tidningar:

- Jag vet när jag är slagen!

Han tillade dock att ärendet präglats av tre f; "fulhet, feghet och felaktiga uppgifter" och det gjorde honom mycket arg.

Böwes förslag om att en utomstående konsult ska granska turerna mellan kommunen och LIF röstades ner.

Beslutet innebär att klubben får ett föreningsbidrag om 1 miljon per år i fem år och att kommuen förlänger hyresavtalet med LIF för användande av arenorna till år 2035.

Överväger bolagisering

Det har nu också framkommit att Leksands IF är nära en bolagisering.

- Ganska nära, tror Mats Aspemo och menar att en bolagisering skulle ge 10-20 miljoner i klubbkassan.

Samtidigt är redovisningen av ”Slaget om Siljan” i det närmaste klar. Mats Aspemo anger att det handlar om en vinst på nära 900 000 kronor.

I stället för att spela den klassiska matchen mot Mora inne i hallen valde klubben att göra ett stort evenemang med spel utomhus. 17 319 personer kom och det innebar att det blev ett överskott trots vågspelet att bygga en komplett arena på baseballplanen i Leksand.

I dag delar Svenska Spel via Gräsroten ut över 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. Totalt har över en halv miljon svenskar fördelat pengarna på 8 556 föreningar inom 71 idrotter. Den idrott som får mest pengar är fotbollen på 29 926 621 kronor, följt av hockeyn på 5 838 537 kronor. 

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

Den ekonomiska sammanställningen efter O-Ringen Kolmården 2019 är nu klar och alla siffror anger en succé. De 15 funktionärsföreningarna i Kolmården får nämligen dela på ca 5,3 miljoner kronor. Dessutom uppgick värdet för idrottsturismen till 143 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Bandyfinalerna fortsatt i SVT

Lördag 21 mars 2020 spelas bandyns SM-finaler på Studenterna i Uppsala. Nu är det klart att det blir direktsändning i SVT, inte bara 2020 utan även ytterligare tre år framåt (2020-2023). "En svensk idrottsklassiker och vi vill satsa här, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.