"Leksand har en j-vla betydelse"

”Jag tror jag kan fixa det här på ett bra sätt. Jag tror Leksands IF har en j-vla betydelse. Jag är här för att jag brinner för det.” Vd Mats Aspemos brandtal för den klassiska hockeyklubben banade väg för 5 kommunmiljoner.

Det var vid ett allmänt möte i Leksand där vem som helst kunde ställa frågor eller kritisera ansvariga i såväl kommunen som i klubben som Mats Aspemo som vd i Leksands IF till slut sa med kraft:

”Leksands IF har en j-vla betydelse. Nu ska vi ta fram rotborsten och skrubba bort sorgen och tyngden.”

Ett 50-tal personer fanns i lokalen i Tegera Arena och av den kritik som har kommit via insändarspalter och forum fanns inte mycket kvar när chansen yppades att också få svar.Hur klubben har handskats med miljonerna och hur skulderna har uppkommit och i sin tur hur kommunansvariga vill stötta föreningen diskuterades, men utan att blev några livliga meningsutbyten.

Kritikerstormen som försvann

Gnistan antändes vid ett fullmäktigemöte i slutet av mars när det det blev återremiss av ärendet "Ytterligare en årlig kommunal miljon till klubben under fem år samt fyra års förlängd kommunal ishallshyra fram till år 2035".

Ett möte utan storm och uppenbarligen påverkades en majoritet i Leksands fullmäktige för i måndags kom klartecknet - Leksands IF får sina nya miljoner.

Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C) upprepade betydelsen av att Leksand som kommun har en ishall och att kommunens insats är en viktig del i ett större sammanhang. Hon värnar om varumärket och värderar klubben högt.

"Vet när jag är slagen"

Miljöpartiets Eric Böwes konstaterade enligt Dalarnas Tidningar:

- Jag vet när jag är slagen!

Han tillade dock att ärendet präglats av tre f; "fulhet, feghet och felaktiga uppgifter" och det gjorde honom mycket arg.

Böwes förslag om att en utomstående konsult ska granska turerna mellan kommunen och LIF röstades ner.

Beslutet innebär att klubben får ett föreningsbidrag om 1 miljon per år i fem år och att kommuen förlänger hyresavtalet med LIF för användande av arenorna till år 2035.

Överväger bolagisering

Det har nu också framkommit att Leksands IF är nära en bolagisering.

- Ganska nära, tror Mats Aspemo och menar att en bolagisering skulle ge 10-20 miljoner i klubbkassan.

Samtidigt är redovisningen av ”Slaget om Siljan” i det närmaste klar. Mats Aspemo anger att det handlar om en vinst på nära 900 000 kronor.

I stället för att spela den klassiska matchen mot Mora inne i hallen valde klubben att göra ett stort evenemang med spel utomhus. 17 319 personer kom och det innebar att det blev ett överskott trots vågspelet att bygga en komplett arena på baseballplanen i Leksand.

Efter månader av tystnad om nykomlingen AIK i elitserien smällde det till ordentligt på torsdagen: AIK värvar Patrik Nilsson, den enda som tillsammans med Villa/Lidköpings David Karlsson har gjort över 1 000 mål i allsvenskan/elitserien.

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Efter besök i Sverige och Italien har nu Internationella Olympiska Kommitténs granskningsgrupp sagt sitt. 83 procent föredrar Italien, 55 procent Sverige som värd för vinter-OS och Paralympics 2026 enligt IOK:s omröstning som genomfördes i mars. Den 24 juni avgörs omröstningen i Lausanne, Schweiz.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg och Liverpool Football Club förlänger sitt ikoniska samarbete med ytterligare fem år 

– Carlsberg fortsätter som klubbens ”Official Beer” till slutet av säsongen 2023-24.

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!