"Leksand har en j-vla betydelse"

”Jag tror jag kan fixa det här på ett bra sätt. Jag tror Leksands IF har en j-vla betydelse. Jag är här för att jag brinner för det.” Vd Mats Aspemos brandtal för den klassiska hockeyklubben banade väg för 5 kommunmiljoner.

Det var vid ett allmänt möte i Leksand där vem som helst kunde ställa frågor eller kritisera ansvariga i såväl kommunen som i klubben som Mats Aspemo som vd i Leksands IF till slut sa med kraft:

”Leksands IF har en j-vla betydelse. Nu ska vi ta fram rotborsten och skrubba bort sorgen och tyngden.”

Ett 50-tal personer fanns i lokalen i Tegera Arena och av den kritik som har kommit via insändarspalter och forum fanns inte mycket kvar när chansen yppades att också få svar.Hur klubben har handskats med miljonerna och hur skulderna har uppkommit och i sin tur hur kommunansvariga vill stötta föreningen diskuterades, men utan att blev några livliga meningsutbyten.

Kritikerstormen som försvann

Gnistan antändes vid ett fullmäktigemöte i slutet av mars när det det blev återremiss av ärendet "Ytterligare en årlig kommunal miljon till klubben under fem år samt fyra års förlängd kommunal ishallshyra fram till år 2035".

Ett möte utan storm och uppenbarligen påverkades en majoritet i Leksands fullmäktige för i måndags kom klartecknet - Leksands IF får sina nya miljoner.

Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C) upprepade betydelsen av att Leksand som kommun har en ishall och att kommunens insats är en viktig del i ett större sammanhang. Hon värnar om varumärket och värderar klubben högt.

"Vet när jag är slagen"

Miljöpartiets Eric Böwes konstaterade enligt Dalarnas Tidningar:

- Jag vet när jag är slagen!

Han tillade dock att ärendet präglats av tre f; "fulhet, feghet och felaktiga uppgifter" och det gjorde honom mycket arg.

Böwes förslag om att en utomstående konsult ska granska turerna mellan kommunen och LIF röstades ner.

Beslutet innebär att klubben får ett föreningsbidrag om 1 miljon per år i fem år och att kommuen förlänger hyresavtalet med LIF för användande av arenorna till år 2035.

Överväger bolagisering

Det har nu också framkommit att Leksands IF är nära en bolagisering.

- Ganska nära, tror Mats Aspemo och menar att en bolagisering skulle ge 10-20 miljoner i klubbkassan.

Samtidigt är redovisningen av ”Slaget om Siljan” i det närmaste klar. Mats Aspemo anger att det handlar om en vinst på nära 900 000 kronor.

I stället för att spela den klassiska matchen mot Mora inne i hallen valde klubben att göra ett stort evenemang med spel utomhus. 17 319 personer kom och det innebar att det blev ett överskott trots vågspelet att bygga en komplett arena på baseballplanen i Leksand.

Supporterklubben, det är platsen för de allra trognaste. Därför är besvikelsen stor i Malmö Redhawks sedan misstankarna visade sig riktiga. För några veckor sedan började några personer i styrelsen misstänka att pengar försvunnit. I veckan kom bekräftelsen - kontot var tömt.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Landslaget förblir en dröm för de flesta. Få kommer ens halvvägs. Men många blir vinnare i alla fall.  De vänjer sin kropp vid rörelse – de motionerar och anstränger sig regelbundet som vuxna. De utrustar sig själva med mer styrka att stå emot ökad ålder och sjukdom. Mycket tack vare att de i unga år fick den vanan. I unga år skaffade de sig en livsstil – via idrott och skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Populära programmet Vinterterstudion kanske inte behöver upphöra efter hösten 2021 då Nent Group har rättigheterna. SportExpressen har avslöjat att ett samarbete kan uppstå mellan Nent Group med bland annat  kanalerna TV3, TV6, TV8 och TV10  - och SVT.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.