Leksands IF tar strid med Skatteverket

Skatteverket har granskat flera elitföreningars interna avtal. Det man i synnerhet har tittat på är klubbens hyresbelopp till ett arenabolag. Nu ifrågasätts den marknadsmässig Leksands IF:s hyra för Ejendals, nu Tegera arena, och klubben riskerar en skattesmäll på 4,4 miljoner kronor.

Det är Förvaltningsrätten som har beslutat att påföra Leksands IF 4,4 miljoner i uttagsbeskattning efter att Skatteverkets har tittat tillbaka i arenabolaget Leksands IF Fastighets ABs räkenskaper för säsongen 2005-2006. Det slutade med en upptaxering på 5 miljoner kronor i intäkter och sänkt upptaxeringen med 600 000 kronor.

Inge pengar reserverade

- Konsekvensen blir att vi måste ut med en miljon mer i skatt för 05/06, säger Leksands vd, Mats Aspemo, till Dala Demokraten.

Den här tvisten har pågått i tre år och behandlats i först länsrätten och sedan förvaltningsrätten.

- Vi har en helt annan bild än Skatteverket och har inga pengar alls avsatta. De enda som kan betala är vår publik och våra sponsorer.

Då ökar miljonskulderna

Mats Aspemo vet att om domen går igenom blir det säkert en granskning av de senaste fyra säsongerna och då ökar miljonskulderna avsevärt.

Han själv skriver nu på föreningens hemsida om hur Skatteverket inledningsvis gjorde bedömningen att klubben borde betala 11 miljoner kronor i årshyra för att få spela matcherna i hallen. Ett belopp som sedan sänktes till ungefär hälften.

”Skatteverket grundar sig på ett resonemang om att det saknas alternativa hyresgäster och det är därför svårt att fastställa en marknadsmässig hyra. Skatteverket säger därför att man måste göra en kostnadskalkyl med påslag för att bestämma under vilka förutsättningar en hyresvärd skulle ha byggt arenan.

Överklagar domen

LIF:s motargument är att Tegera Arena byggdes för att möjliggöra fortsatt elitspel i Leksand och att marknadspriset är det LIF orkar/kan betala. LIF menar också att det borde vara en marknadsmässig skillnad mellan att spela i Allsvenskan jämfört med Elitserien med anledning av mindre tv-intäkter, mindre publik och lägre reklamintäkter”, skriver Aspemo.

Enligt Förvaltningsrättens dom ska fastighetsbolaget upptaxeras med ca 4,5 miljoner till en årshyra om ca 6 miljoner, att jämföra med klubbens kostnad om 1,5 miljon kronor.

”Leksands IF och Leksands IF Fastighets AB har aldrig haft för avsikt att undanhålla skatt och all redovisning har skett öppet och varit granskat  och godkänt av revisorer.”, skriver Aspemo och avslutar med att fastighetsbolaget har tagit beslutat att överklaga domen.

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Första dagen av British Open blev en galen dag. Alla som var på Royal Portrush kan säga i hela sina liv: ”Jag var där”! Favorittippade hemmasonen Rory McIIroy behövde åtta slag på det första hålet, par 4, 383 meter. Och David Duval, som vann The Open 2001, hade slagit 13 slag när han plockade upp bollen ur koppen på det sjunde hålet, par 5, 538 meter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.