Leksands IF tar strid med Skatteverket

Skatteverket har granskat flera elitföreningars interna avtal. Det man i synnerhet har tittat på är klubbens hyresbelopp till ett arenabolag. Nu ifrågasätts den marknadsmässig Leksands IF:s hyra för Ejendals, nu Tegera arena, och klubben riskerar en skattesmäll på 4,4 miljoner kronor.

Det är Förvaltningsrätten som har beslutat att påföra Leksands IF 4,4 miljoner i uttagsbeskattning efter att Skatteverkets har tittat tillbaka i arenabolaget Leksands IF Fastighets ABs räkenskaper för säsongen 2005-2006. Det slutade med en upptaxering på 5 miljoner kronor i intäkter och sänkt upptaxeringen med 600 000 kronor.

Inge pengar reserverade

- Konsekvensen blir att vi måste ut med en miljon mer i skatt för 05/06, säger Leksands vd, Mats Aspemo, till Dala Demokraten.

Den här tvisten har pågått i tre år och behandlats i först länsrätten och sedan förvaltningsrätten.

- Vi har en helt annan bild än Skatteverket och har inga pengar alls avsatta. De enda som kan betala är vår publik och våra sponsorer.

Då ökar miljonskulderna

Mats Aspemo vet att om domen går igenom blir det säkert en granskning av de senaste fyra säsongerna och då ökar miljonskulderna avsevärt.

Han själv skriver nu på föreningens hemsida om hur Skatteverket inledningsvis gjorde bedömningen att klubben borde betala 11 miljoner kronor i årshyra för att få spela matcherna i hallen. Ett belopp som sedan sänktes till ungefär hälften.

”Skatteverket grundar sig på ett resonemang om att det saknas alternativa hyresgäster och det är därför svårt att fastställa en marknadsmässig hyra. Skatteverket säger därför att man måste göra en kostnadskalkyl med påslag för att bestämma under vilka förutsättningar en hyresvärd skulle ha byggt arenan.

Överklagar domen

LIF:s motargument är att Tegera Arena byggdes för att möjliggöra fortsatt elitspel i Leksand och att marknadspriset är det LIF orkar/kan betala. LIF menar också att det borde vara en marknadsmässig skillnad mellan att spela i Allsvenskan jämfört med Elitserien med anledning av mindre tv-intäkter, mindre publik och lägre reklamintäkter”, skriver Aspemo.

Enligt Förvaltningsrättens dom ska fastighetsbolaget upptaxeras med ca 4,5 miljoner till en årshyra om ca 6 miljoner, att jämföra med klubbens kostnad om 1,5 miljon kronor.

”Leksands IF och Leksands IF Fastighets AB har aldrig haft för avsikt att undanhålla skatt och all redovisning har skett öppet och varit granskat  och godkänt av revisorer.”, skriver Aspemo och avslutar med att fastighetsbolaget har tagit beslutat att överklaga domen.

En representant för den utländska sponsor som ska rädda ÖFK:s existens med en gåva om 15 miljoner kronor förnekar i lördagens Expressen all kännedom om en sådan transaktion. Senare på lördagen presenterades ett uttalande på klubbens hemsida under rubriken ”ÖFK ochPuls8 gör ett gemensamt uttalande".

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.