Leksands IF tar strid med Skatteverket

Skatteverket har granskat flera elitföreningars interna avtal. Det man i synnerhet har tittat på är klubbens hyresbelopp till ett arenabolag. Nu ifrågasätts den marknadsmässig Leksands IF:s hyra för Ejendals, nu Tegera arena, och klubben riskerar en skattesmäll på 4,4 miljoner kronor.

Det är Förvaltningsrätten som har beslutat att påföra Leksands IF 4,4 miljoner i uttagsbeskattning efter att Skatteverkets har tittat tillbaka i arenabolaget Leksands IF Fastighets ABs räkenskaper för säsongen 2005-2006. Det slutade med en upptaxering på 5 miljoner kronor i intäkter och sänkt upptaxeringen med 600 000 kronor.

Inge pengar reserverade

- Konsekvensen blir att vi måste ut med en miljon mer i skatt för 05/06, säger Leksands vd, Mats Aspemo, till Dala Demokraten.

Den här tvisten har pågått i tre år och behandlats i först länsrätten och sedan förvaltningsrätten.

- Vi har en helt annan bild än Skatteverket och har inga pengar alls avsatta. De enda som kan betala är vår publik och våra sponsorer.

Då ökar miljonskulderna

Mats Aspemo vet att om domen går igenom blir det säkert en granskning av de senaste fyra säsongerna och då ökar miljonskulderna avsevärt.

Han själv skriver nu på föreningens hemsida om hur Skatteverket inledningsvis gjorde bedömningen att klubben borde betala 11 miljoner kronor i årshyra för att få spela matcherna i hallen. Ett belopp som sedan sänktes till ungefär hälften.

”Skatteverket grundar sig på ett resonemang om att det saknas alternativa hyresgäster och det är därför svårt att fastställa en marknadsmässig hyra. Skatteverket säger därför att man måste göra en kostnadskalkyl med påslag för att bestämma under vilka förutsättningar en hyresvärd skulle ha byggt arenan.

Överklagar domen

LIF:s motargument är att Tegera Arena byggdes för att möjliggöra fortsatt elitspel i Leksand och att marknadspriset är det LIF orkar/kan betala. LIF menar också att det borde vara en marknadsmässig skillnad mellan att spela i Allsvenskan jämfört med Elitserien med anledning av mindre tv-intäkter, mindre publik och lägre reklamintäkter”, skriver Aspemo.

Enligt Förvaltningsrättens dom ska fastighetsbolaget upptaxeras med ca 4,5 miljoner till en årshyra om ca 6 miljoner, att jämföra med klubbens kostnad om 1,5 miljon kronor.

”Leksands IF och Leksands IF Fastighets AB har aldrig haft för avsikt att undanhålla skatt och all redovisning har skett öppet och varit granskat  och godkänt av revisorer.”, skriver Aspemo och avslutar med att fastighetsbolaget har tagit beslutat att överklaga domen.

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Norske skidlegendaren Vegard Ulvang vill ändra avslutningen på Tour de ski. Den som kommer först i mål efter klättringen uppför monsterbacken Alpe Cermis har vunnit. Så har det alltid varit. Nu vill Ulvang ändra på det.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns ingen kartläggning över landets mest framträdande sponsorföretag. Men en sak är klar. Bauhaus är om inte etta så i alla fall bland de absolut främsta sponsorerna utöver spelbolag.

Byggvaruföretaget med marknadschefen Johan Saxne i spetsen  samlar på idrottsförbund. Senaste tillskottet  är Svenska Fotbollförbundet

Idrottens Affärer har gjort en kartläggning av vilka förbud och utövare som Bauhaus har skrivit sponsoravtal med. Listan blir lång och omfattar åtskilliga namn och förbund.

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!