"...folk tycker vi är dumma i huvudet"

”Redhawks har varit nära konkurs tre gånger, jag orkar inte med en fjärde gång. Man kan se scenariot: Stenbeck tröttnar och vi sitter där med dyra kontrakt, sponsorer som sticker och folk som tycker att vi är dumma i huvudet.”

Mats Engstrand lämnar Malmö Redhawks bolagsstyrelse. Han varken kan eller vill dölja sin kritik längre.

Risk för konkurs

”Jag önskar att det går bra, men om det går åt helsicke tror jag att risken finns för konkurs”.

Han är starkt kritisk till klubbens vägval och värvningsstrategi.

- Tanken var att vi skulle gå vidare på Babyhawkslinjen med unga spelare och sedan skulle Hugo Stenbecks pengar användas till att förstärka med en femma och en målvakt. Naivt trodde jag att vi var överens med huvudfinansiären om detta, säger Mats Engstrand till Sydsvenska Dagbladet.

Vi har halva Södertälje

Efter 13 år i ledningen, varav två år som ordföranden, lämnar han sina uppgifter, besviken och oroad.

Av Stenbecks värvningar av enbart spetsspelare och annars en stomme av det gamla laget jämte en långsiktig satsning på egna produkter blev det intet.

- Istället har vi halva Södertälje här. Och hur många sponsorer attraheras av det? Vi har exempelvis tagit en back med Södertäljebakgrund (Daniel Josefsson), som fick lämna Modo. Istället har elitserieklubben Modo tagit Patrik Hersley från oss. Jag får inte ihop det.

Yngre spelare flyttar

- Det rimmar inte med den filosofin vi hade och det förtroendet som vi har försökt att bygga upp, säger han.

Mats Engstrand menar i Sydsvenskan att det som sker nu är stick i stäv med var företagen i Malmö önskar.

- Det är viktigt att vinna, men det gäller också att attrahera marknaden. Vi har hört från våra aktieägare och sponsorer att vi måste satsa på våra ungdomar, säger han och påtalar hur ett stort antal yngre spelar nu lämnar föreningen.

En tjurrusning

- Istället gör vi en tjurrusning. Den kan säkert lyckas, men den kan också misslyckas. Jag har sett det så många gånger förut. Jag är tveksam till hela upplägget, säger han.

I Malmö Redhawks är bolagsordföranden Mikael Nilsson överraskad över Mats Engstrands avhopp.

- Vi har en sponsorstock som är större än på många år, vi närmar oss 3 000 sålda årskort och har en massa aktiviteter för att bygga ihop föreningen och bolaget, säger Mikael Nilsson.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.