Zlatan drar igång Italienresorna

Zlatan Ibrahimovic hade bråttom hem till Milano efter Sveriges seger mot San Marino. Efter en vecka med landslaget startar La Liga och Zlatan har match redan på fredag. Samtidigt laddar också resebolagen.

Resebyråerna och hela industrin runt den italienska fotbollen har väntat på klartecknet.

Match redan på fredag

På tisdagen kom tillkännagivande från både klubbarna och spelarna – vi kör.

Strejken är avbruten och Milan spelar redan på fredag kväll när Lazio kommer till Milano.

Ett besked om Zlatans medverkan efter en vecka med lite blessyrer blir säkert inte klart förrän i sista stund.

Tillfällig överenskommelse

Precis som i den spanska La liga räckte det med att en ligaomgång blev inställd på grund av strejk. Men i Serie A är överenskommelsen mellan klubbarna och spelarna bara tillfällig.

Oenigheten har gällt en extra solidaritetsskatt – som spelarna nu har sagt ja till att själva betala – och om klubbarna ska kunna tvinga icke önskvärda spelare att träna på egen hand.

- Vi ska spela, och jag tycker att det är tack vare spelarna som har visat sunt förnuft i förhandlingarna, sa spelarfackets ordförande Damiano Tommasi i en kommentar.

Bra att veta inför Italienbesöket

Därmed kommer ligan igång och all kommers runt fotbollen kan starta.

Många svenskar vill se Zlatan i spel på sin italienska hemmaplan. Är du sugen att åka kan vi här ge dig en guide om villkoren.

Många resebyråer ordnar resor, där biljetterna ingår. Alternativet är att själv boka både resa och biljetter.

Villkoren för att köpa biljetter

Som tidningen Café noterar i sin guide - biljetter är alltid personliga, se till att ta med identifikation. Kolla alltid på klubbarnas hemsidor vad som gäller för aktuell match. Nya bestämmelser gör det hela tiden svårare för folk utifrån att köpa biljett.

I både Rom och Milano gäller det annorlunda, jämfört med många andra stora klubbar runt om i världen, att stjärnlagen spelar på samma arena.

I Rom har både Roma och Lazio gamla hederliga Stadio Olimpico som sin hemmaplan och i Milano gäller också en klassiska arena, San Siro (bilden), vars officiella namn är Giuseppe Meazza, för Milano och Inter.

Här kan du läsa mer om du vill åka till Italien

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.