Mästarklubben räddas undan krisen

Så kom Malmö stad till undsättning. Trots en tidigare mycket försiktig och avvisande hållning inför svensk damfotbolls mästarlag, LDB FC, blir det ändå kommunal hjälp. 1,4 miljoner ska hjälpa klubben till en fortsättning.

Det är efterlängtade pengar, men också bundet till två avgörande klausuler:

Avgörande villkor

+ Det ska bli gratis inträde för alla skolungdomar på LDB:s hemmamatcher. Kommunstyrelsen anser det är värt 650 000 kronor.

+ Alla kiosker på Malmö IP har fritidsnämnden över för 750 000 kronor. LDB har byggt dem, men från ansvarigt håll tycker man att alla byggnader ska tillhöra den idrottsplats som stan äger.

Därtill är Malmös fritidsdirektör Bo Sjöström beredd att vänta med fakturan för säsongens hemmamatcher. 

Kritiken gav resultat

Tre betydelsefulla insatser värda 1,4 miljoner kronor.

Från LDB har man betonat vikten av jämställd idrott, men i Malmö får MFF så mycket bättre stöd än LDB och att bara det betyder att damfotbollen lever under knappa villkor.

Uppenbarligen har den återkommande kritiken ändå haft framgång.

- I september förra året tog vi en jämställdhetsplan där fritid och idrott är ett prioriterat område. Kommunstyrelsens beslut kan ses mot den bakgrunden, säger Hanna Gedin (V), vikarierande kommunalråd, till Sydsvenska Dagbladet.

Jämställd sponsring i framtiden

- När det gäller de kommunala bolagen ser vi just nu över hur de ska sponsra jämställt. Den kunskapen finns inte riktigt i dag, men att det inte förhåller sig så står ju helt klart.

Malmös fritidsdirektör Bo Sjöström har lyssnat till kritiken och även synpunkterna om att Malmö IP är en bristfällig arena, men han hävdar:

- Det är snarare sponsormarknaden som sviktar. Det tillsammans med gatukontorets nej till en LED-skylt för reklam, som klubben ville ha, har lett till inkomstbortfall, säger Sjöström.

Det pågår en diskussion om Malmö IP:s framtid. Rivas eller byggas om, är frågan. I mars ska fritidsnämnden ta beslut och ge ett förslag till kommunstyrelsen och i höst väntas ett beslut.

Mest omtalad i AIK i dag är varken en fotbollsspelare eller någon annan spelare. Nej, det är oljemiljardären Torbjörn Törnqvist, 62, som enligt envisa rykten har för avsikt att pumpa in pengar i både klubbens hockey och bandy. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Alla tävlingar och matcher ska ställas in eller skjutas upp. Det  blir följden av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer. Men att träna går bra - och är en rekommendation.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.