"Hjälp oss i stället att utveckla event"

Remy Nilson, vd vid ATG, och Max Markusson, försäljningschef vid Göteborg & Co, är ytterligare två ledande personer inom svensk eventindustri, som ställer sig frågande till förslaget om slopad avdragsrätt vid representation. ”Märkligt och ologiskt”, menar båda.

- Det är ju lika med att börja i fel ände, anser Max Markusson, försäljningschef vid Göteborg & Co.

Behöver ökat stöd i stället

- Vad vi behöver är ett ökat stöd och att vi verkligen får besked om en rejäl uppbackning för att kunna bjuda på fler och bättre evenemang.

Remy Nilson är välmedveten om villkoren för landets travbanor som redan har små marginaler.

- Jag har i minnet att representation står för ett betydligt större belopp totalt än vad man inbillar sig. En förändring åt fel håll kan få stora konskvenser.

"Påverkar inget"

- I synnerhet om det gäller stora företagsgrupper och där mat och entré, kanske i kombination med sponsring, ingår. Försvinner avdragsmöjligheterna tror jag företagen tänker sig för en gång extra.

HG Wessberg menar att även om förslaget antas av regeringen så ska det inte påverka företagens kundaktiviteter nämnvärt.

Han är ordförande i Företagsskattekommittén, som på uppdrag av regeringen, genomfört utredningen om företagsbeskattning. I uppdraget ingick även att komma med förslag på hur förbättringen av riskkapital till företag ska finansieras.

Avvärjer kritiken

HG Wessberg, kommittéordförande, avvärjer kritiken.

- Det är inte avgörande om företagen får göra avdrag eller inte. Tycker företagen att det är viktigt med representation kommer de att ta kostnaden i alla fall.

- För att kunna finansiera detta föreslår vi slopad avdragsrätt vid representation. Vi gör det av två anledningar. Dels är representationsavdraget inskränkt redan, dels är redovisningen av avdragen en tung administrativ post för företag, förklarar HG Wessberg för Idrottens Affärer.

Påverkar event och sponsring

Men protester och ifrågasättande kommer nu från allt flera människor inom arrangemangsindustrin.

Framför allt betonas att en slopad avdragsrätt slår hårdare än vad Företagskommittén kanske inser. I klartext påverkas både nuvarande aktiviteter inom sponsring och event samt kommande stora evenmang.

- Här i Göteborg jobbar vi ständigt för att söka internationella arrangemang. Vi kan ju inte gärna visa upp power point-bilder och tro att det räcker. Dels ska vi bjuda in förbundsansvariga och rättighetsinnehavare och deras besök omfattar flera dagar och dels bygger sedan själva evenemanget på att vi kan göra företagspaket, ofta involverad med sponsorförsäljning, säger Max Markusson.

Utomlands gäller samarbete

- Här blir avdragsmöjligheter aktuella i flera led.

Max Markusson ställer sig frågande och undrar hur Företagskommittén resonerar.

- Fredrik Reinfeldt angav i regeringsdeklarationen att vi gemensamt skulle anstränga oss för att få flera evenemang. Ett sådant här förslag innebär raka motsatsen.

- I själva verket behöver vi en nationell eventstrategi, fastslår Max Markusson som ofta reser utomlands och ser hur länder samarbetar med förbund, arenaägare och arrangörer.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.