Med Rajne Söderberg försvann 6 miljoner

Rajne Söderberg var DN Galan personifierad och det blev till slut hans fall. Ägarklubbarna tröttnade, men med Rajne försvann också storsponsorn Nike och därmed 6 miljoner kronor över tre år. Utan de pengarna äventyras DN Galans framtid.
Efter kontakter med friidrottsvärlden under tre decennier, först som aktiv och sedan som ansvarig för DN Galan känner Rajne Söderberg åtskilliga. Här ses han tillsammans med Kaliese Spencer, Jamaica. Foto Christine Olsson, Scanpix


Han skulle inleda sitt 25:e år som tävlingsdirektör för DN Galan. 25:e!

Beroendet av Rajne Söderberg i organisation var totalt. Inget skedde utan hans vetskap och klartecken. Varken internt eller externt.

Inledde sitt 25:e år - och sista

Rajne Söderberg byggde DN Galan till en internationell etablerad tävling och för varje år deltog allt flera världsstjärnor. Kulmen kom med inträdet i Champions League och acceptansen från andra jättegalor om att  tillhöra den exklusiva kretsen.

När sedan världens främste, den som alla vill se på startlinjen, Usain Bolt kom till Stadion var Rajne Söderbergs verk fulländat.

Dramaturgin blev som regisserad när han sedan sparkades.

Tvingade fram beslutet

Den 13 mars höll Stadionklubbarna årsmöte och den tisdagskvällen var slutet för Rajne Söderberg. De tolv Stockholmsklubbarna bakom DN Galan hade på förhand bestämt vad som skulle ske.

Kravet från en ny styrelsen var att rollerna skulle tydliggöras. Styrelsen skulle stå för strategiska beslut, de ”anställda” skulle göra jobbet, inte sitta i styrelsen, som Rajne Söderberg.

Han själv var tydlig, gick det förslaget igenom och ordförande Jan Kowalski omvaldes, då såg Söderberg inget alternativ annat än att sluta. Vilket han gjorde och likaså ytterligare ett ett antal trogna medarbetare in organisationen.

Hemlighetsmakeri

Klubbarna och Stadionklubbarnas ordförande, Jan Kowalski, var omöjlig att nå för en kommentar. Svenska Dagbladet var enda tidning som uppmärksammade det sensationella.

DN Galans kommunikation med omvärlden efter årsmötet bestod av ett knapphändigt meddelande där den nya styrelse presenterades. Inte ett ord om vad som utspelades eller förklaringar till skeendet.

Nu, sju månader senare, berättar TV-sporten att DN Galan har inlett en juridisk process för att undersöka ett sponsorkontrakt med Nike.

Då backade Nike

Ett avtal var knutet till Söderberg och när han försvann från DN Galan försvann också Nike och 6 miljoner kronor.

- Det har vållat oss betydande ekonomisk skada, säger Jan Kowalski till Svt.

- Vi är överraskade över den avtalsskrivningen, den var inte känd i våras för mig och övriga ägare.

Så länge som Söderberg medverkar?

Det som inte framkommer är slutdatum för kontraktet och om Nikes sponsring var helt beroende av Rajne Söderbergs medverkan.

Rajne Söderberg låter förstå att så är det:

- Det är en så kallad "Keyman-clause" som inte är helt ovanlig i sponsorsammanhang. Det är ganska vedertaget ute i Europa och övriga världen att det finns en sån här klausul i avtalen.

I klartext, han var garantin för att tävlingen utformade enligt löften och villkor i kontraktet.

Förhandlade själv med de största sponsorerna

Rajne Söderberg hade ansvar för förhandlingarna med några av de största sponsorerna till DN Galan och det var också han som hittade avtalsformerna.

Klausulen och dess innebörd granskas nu men DN Galans ekonomi och förutsättningar har försämrats avsevärt.

I dag har Rajne Söderberg engagerat sig i byggandet av en ny MAI-gala som ska få internationell status medan DN Galan ska hitta formerna för en ny organisation, bl a för uppdraget att hitta nya sponsorer.

Thomas Ejderhov

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Under tre dagar ska idrottsrörelsen träffa regeringen och idrottsminister Amanda Lind för att lägga fram sina förslag och synpunkter. Först ut var ishockeyn och ordförande Anders Larsson på tisdagen.

När nu idrotten får gehör och alla representanter hoppas på ett genombrott så deltar dock inte Folkhälsomyndigheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.