Med Rajne Söderberg försvann 6 miljoner

Rajne Söderberg var DN Galan personifierad och det blev till slut hans fall. Ägarklubbarna tröttnade, men med Rajne försvann också storsponsorn Nike och därmed 6 miljoner kronor över tre år. Utan de pengarna äventyras DN Galans framtid.
Efter kontakter med friidrottsvärlden under tre decennier, först som aktiv och sedan som ansvarig för DN Galan känner Rajne Söderberg åtskilliga. Här ses han tillsammans med Kaliese Spencer, Jamaica. Foto Christine Olsson, Scanpix


Han skulle inleda sitt 25:e år som tävlingsdirektör för DN Galan. 25:e!

Beroendet av Rajne Söderberg i organisation var totalt. Inget skedde utan hans vetskap och klartecken. Varken internt eller externt.

Inledde sitt 25:e år - och sista

Rajne Söderberg byggde DN Galan till en internationell etablerad tävling och för varje år deltog allt flera världsstjärnor. Kulmen kom med inträdet i Champions League och acceptansen från andra jättegalor om att  tillhöra den exklusiva kretsen.

När sedan världens främste, den som alla vill se på startlinjen, Usain Bolt kom till Stadion var Rajne Söderbergs verk fulländat.

Dramaturgin blev som regisserad när han sedan sparkades.

Tvingade fram beslutet

Den 13 mars höll Stadionklubbarna årsmöte och den tisdagskvällen var slutet för Rajne Söderberg. De tolv Stockholmsklubbarna bakom DN Galan hade på förhand bestämt vad som skulle ske.

Kravet från en ny styrelsen var att rollerna skulle tydliggöras. Styrelsen skulle stå för strategiska beslut, de ”anställda” skulle göra jobbet, inte sitta i styrelsen, som Rajne Söderberg.

Han själv var tydlig, gick det förslaget igenom och ordförande Jan Kowalski omvaldes, då såg Söderberg inget alternativ annat än att sluta. Vilket han gjorde och likaså ytterligare ett ett antal trogna medarbetare in organisationen.

Hemlighetsmakeri

Klubbarna och Stadionklubbarnas ordförande, Jan Kowalski, var omöjlig att nå för en kommentar. Svenska Dagbladet var enda tidning som uppmärksammade det sensationella.

DN Galans kommunikation med omvärlden efter årsmötet bestod av ett knapphändigt meddelande där den nya styrelse presenterades. Inte ett ord om vad som utspelades eller förklaringar till skeendet.

Nu, sju månader senare, berättar TV-sporten att DN Galan har inlett en juridisk process för att undersöka ett sponsorkontrakt med Nike.

Då backade Nike

Ett avtal var knutet till Söderberg och när han försvann från DN Galan försvann också Nike och 6 miljoner kronor.

- Det har vållat oss betydande ekonomisk skada, säger Jan Kowalski till Svt.

- Vi är överraskade över den avtalsskrivningen, den var inte känd i våras för mig och övriga ägare.

Så länge som Söderberg medverkar?

Det som inte framkommer är slutdatum för kontraktet och om Nikes sponsring var helt beroende av Rajne Söderbergs medverkan.

Rajne Söderberg låter förstå att så är det:

- Det är en så kallad "Keyman-clause" som inte är helt ovanlig i sponsorsammanhang. Det är ganska vedertaget ute i Europa och övriga världen att det finns en sån här klausul i avtalen.

I klartext, han var garantin för att tävlingen utformade enligt löften och villkor i kontraktet.

Förhandlade själv med de största sponsorerna

Rajne Söderberg hade ansvar för förhandlingarna med några av de största sponsorerna till DN Galan och det var också han som hittade avtalsformerna.

Klausulen och dess innebörd granskas nu men DN Galans ekonomi och förutsättningar har försämrats avsevärt.

I dag har Rajne Söderberg engagerat sig i byggandet av en ny MAI-gala som ska få internationell status medan DN Galan ska hitta formerna för en ny organisation, bl a för uppdraget att hitta nya sponsorer.

Thomas Ejderhov

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.