Fel att stoppa Hockeyligans beslut

Marknadsdomstolen har beslutat att ge Hockeyligan rätt och upphäver konkurrensverkets beslut om att ligan bryter mot reglerna när klubbarna inte tillåts skriva avtal med lockoutade NHL-spelare. Från är vad som nu sker med Modo och Frölunda?
Frölunda hade inte rätt att låta Viktor Stålberg spela, enligt marknadsdomstolens beslut att ge Hockeyligan rätt. Foto: Mikael Fritzon, Scanpix


Beskedet innebär att marknadsdomstolen stödjer Hockeyligan och beslutet att neka NHL-spelares medverkan i elitserien. Däremot kommer frågan fortsätta att utredas av konkurrensverket, men nu förbjuds inte ligan att stoppa NHL-spelare från att få korttidskontrakt under utredningen.

Olika viljor

Hockeyligan har idag en regel som förbjuder klubbarna i elitserien från att skriva korttidskontrakt med spelare. Detta för att värna om rättvisa villkor. Fel anser kritikerna och tycker att affärsmässiga grunder ska gälla. Anser sig en klubb ha råd med NHL-förstärkningar ska de också kunna göra sådana spelaraffärer.

Konkurrensverket menade att ligan bröt mot konkurrenslagstiftningen genom att inte tillåta klubbar att teckna avtal med NHL-spelare under konflikten. Den 20 september kom beslutet var förenat med ett vite på totalt 20 miljoner kronor, om man inte upphävde bestämmelsen.

Hockeyligan överklagade till marknadsdomstolen och ville ha rätt att gå på sin beslutade linje fram till dess att konkurrensverket kommit fram till ett slutgiltigt beslut. Först valde marknadsdomstolen att inte godkänna överklagandet, men nu har de alltså ångrat sig om givit hockeyligan rätt.

Steens stora betydelse

- Vi är mycket nöjda med Marknadsdomstolens beslut, säger Jörgen Lindgren, Svenska Hockeyligans vd, och fortsätter:

- Regeln om korttidskontrakt har tillkommit bland annat för att värna om en rättvis och slagkraftig serie som håller säsongen ut och att

Marknadsdomstolen ser regeln vara förenlig med konkurrensrätten är en viktig fingervisning i vårt fortsatta arbete med att stärka Elitserien på lång sikt.

Modo och Frölunda kan anses ha brutit mot Hockeyligans regel eller rekommendation. Det är de två klubbar som har tecknat kontrakt med NHL-lockoutade spelare. I Frölunda har det gällt Matt Duchene och Viktor Stålberg. I Modo spelar Alexander Steen.

Straffas de två klubbarna?

Frågan är vad beslutet får för konsekvenser för de två klubbar som har värvat NHL-spelare. Framför allt Modo har lyft avsevärt som lag sedan Alexander Steen gjorde entré. Konkurrensfördelar på osunda villkor, menar kritiker.

Jörgen Lindgren vet inte om Hockeyligan kommer att utdöma någon form av straff för de här klubbarna. Han passar på den frågan och säger "Jag varken vill eller kan svara på den frågan. Vi vill gå igenom marknadsdomstolens beslut ordentligt innan jag uttalar mig."

Marknadsdomstolen har också beslutat att Konkurrensverket ska ersätta Svenska Hockeyligans rättegångskostnader med 60 000 kr.

Här kan du själv läsa beslutetIkväll har Östersunds Fotbollsklubb ett extra årsmöte. Bara två frågor på dagordningen: en nödvändig valberedning och stadgar som är RF:s normalstadgar. Men de som tror att det ska bli ett lugnt möte tror fel. ÖFK:s supporterförening Falkarna är på krigsstigen. 

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

Göteborgsvarvet får ny chef.och det blir för första gången kvinna som högst ansvarig. Annika Knutsson byter stol på göteborgsvarvets kansli. Hon blir Race director för Göteborgsvarvet  och tillförordnad förbundschef för Göteborgs Friidrottsförbund.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inte nog med att landslaget inte är på plats vid kvällens TV-sända fotbollsgala, vilket innebär fullt utrymme för damlandslaget, men det var nära ett fiaskot närSvenska fotbollförbundet glömde att boka Globen. Nu hålls galan på Hovet.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.