Fel att stoppa Hockeyligans beslut

Marknadsdomstolen har beslutat att ge Hockeyligan rätt och upphäver konkurrensverkets beslut om att ligan bryter mot reglerna när klubbarna inte tillåts skriva avtal med lockoutade NHL-spelare. Från är vad som nu sker med Modo och Frölunda?
Frölunda hade inte rätt att låta Viktor Stålberg spela, enligt marknadsdomstolens beslut att ge Hockeyligan rätt. Foto: Mikael Fritzon, Scanpix


Beskedet innebär att marknadsdomstolen stödjer Hockeyligan och beslutet att neka NHL-spelares medverkan i elitserien. Däremot kommer frågan fortsätta att utredas av konkurrensverket, men nu förbjuds inte ligan att stoppa NHL-spelare från att få korttidskontrakt under utredningen.

Olika viljor

Hockeyligan har idag en regel som förbjuder klubbarna i elitserien från att skriva korttidskontrakt med spelare. Detta för att värna om rättvisa villkor. Fel anser kritikerna och tycker att affärsmässiga grunder ska gälla. Anser sig en klubb ha råd med NHL-förstärkningar ska de också kunna göra sådana spelaraffärer.

Konkurrensverket menade att ligan bröt mot konkurrenslagstiftningen genom att inte tillåta klubbar att teckna avtal med NHL-spelare under konflikten. Den 20 september kom beslutet var förenat med ett vite på totalt 20 miljoner kronor, om man inte upphävde bestämmelsen.

Hockeyligan överklagade till marknadsdomstolen och ville ha rätt att gå på sin beslutade linje fram till dess att konkurrensverket kommit fram till ett slutgiltigt beslut. Först valde marknadsdomstolen att inte godkänna överklagandet, men nu har de alltså ångrat sig om givit hockeyligan rätt.

Steens stora betydelse

- Vi är mycket nöjda med Marknadsdomstolens beslut, säger Jörgen Lindgren, Svenska Hockeyligans vd, och fortsätter:

- Regeln om korttidskontrakt har tillkommit bland annat för att värna om en rättvis och slagkraftig serie som håller säsongen ut och att

Marknadsdomstolen ser regeln vara förenlig med konkurrensrätten är en viktig fingervisning i vårt fortsatta arbete med att stärka Elitserien på lång sikt.

Modo och Frölunda kan anses ha brutit mot Hockeyligans regel eller rekommendation. Det är de två klubbar som har tecknat kontrakt med NHL-lockoutade spelare. I Frölunda har det gällt Matt Duchene och Viktor Stålberg. I Modo spelar Alexander Steen.

Straffas de två klubbarna?

Frågan är vad beslutet får för konsekvenser för de två klubbar som har värvat NHL-spelare. Framför allt Modo har lyft avsevärt som lag sedan Alexander Steen gjorde entré. Konkurrensfördelar på osunda villkor, menar kritiker.

Jörgen Lindgren vet inte om Hockeyligan kommer att utdöma någon form av straff för de här klubbarna. Han passar på den frågan och säger "Jag varken vill eller kan svara på den frågan. Vi vill gå igenom marknadsdomstolens beslut ordentligt innan jag uttalar mig."

Marknadsdomstolen har också beslutat att Konkurrensverket ska ersätta Svenska Hockeyligans rättegångskostnader med 60 000 kr.

Här kan du själv läsa beslutet



På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.