Järnkaminerna är oförstående

För första gången kommenterar Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna bråket runt tränaren Magnus Pehrssons och ordföranden Tommy Jacobssons avhopp. Ett visst oförstående framkommer och samma uppfattning gäller också de tre personer som misstänks för att ha framfört hotet.
Nye Djurgårdstränaren Anders Johansson ska nu försöka ta över och få ordning på laget. Foto: Bertil Enevåg Ericson, Scanpix


Turbulensen fortsätter i klubben som ändå meddelade på fredagen att Anders Grönhagen, 59, tar över rollen som tillförordnande sportchef och ersätter Magnus Pehrsson tills vidare.

Klubben mobiliserar

Samtidigt deklarerar ledningen i samma pressmeddelande att "Förra veckans händelser väcker också en rad frågor kring hur vi än bättre kan förmedla och implementera de värderingar som vi jobbar efter med Djurgårdsandan (glädje, värdighet och respekt), så att dessa fullt ut anammas av all publik samt supporterförgreningar. Styrelsen har nu tillsatt en arbetsgrupp som leds av styrelseledamöterna Gustaf Törngren och Johan Lindén tillsammans med andra personer inom Djurgårdsfamiljen."

De tre männen, födda 1979, 1985 respektive 1990, som misstänks för hotet har i förhör uppgett att de inte förstod att det som de sa till Pehrsson kunde uppfattas som hotande.

- De är oförstående till att det har uppfattats som ett hot, kommenterar Ann-Britt Furugård, förundersökningsledare vid supporterpolisen.

Magnus Pehrssons egna ord

Magnus Pehrsson själv har berättat om sitt beslut:

- Dels tappade jag passionen och drivet på grund av hoten. Nummer två var risken för hot som kan påverka min familj, vilket gjorde att det inte var värt att vara kvar, säger han till Expressen i första intervjun efter avhoppet.
Allt började med att han fick ett telefonsamtal när han satt i spelarbussen.

- Jag upplevde inte det som direkt hotfullt, utan det var mer att man uttryckte en frustration över resultaten och att det var dags för mig att avgå.

Men när tre personer från huliganfalangen DFG kom till honom under Djurgårdens träning och hotade honom mer direkt reagerade Pehrsson.

Järnkaminernas egen version

Järnkaminerna skriver på sin hemsida:

”I måndags förra veckan kontaktade några supportrar Magnus Pehrsson via telefon och under tisdagen även genom ett besök på Kaknäs. De framförde kritik och sa att han bör tänka över sin framtid i föreningen. Telefonsamtalet skedde skedde icke-anonymt och bekräftas av MP själv att det inte ska ha varit hotfullt.

Besöket på Kaknäs bevittnades av DIF:s säkerhetsansvarige Mats Jonsson som inte hörde vad som sades men var närvarande och hans bedömning var att situationen inte var hotfull. Även Marc Pedersen talade med en av personerna som besökte Kaknäs och säger att han inte upplevde något hot.

Samtidigt kan vi givetvis förstå att en och samma situation kan upplevas olika beroende på vem man är som person och vi kan inte säga något om Magnus Pehrssons subjektiva upplevelse av det som hände.

Under veckan som gick verkar inte, vad vi kan förstå, måndagens händelser först ha påverkat så mycket men någonstans fattade både Magnus Pehrsson och Tommy Jacobsson ett beslut om att kliva av. Varför de gör det kan vi bara spekulera i men gissningsvis är det en kombination av orsaker som spelar in.

Sättet det görs på måste vi däremot kritisera, mer om det längre ner i denna text. Vi kan även konstatera att en polisanmälan gjorts och vi ser fram emot att ta del av vad den leder till.”

Järnkaminerna skriver också att ” vi i Järnkaminernas styrelse går i god för att vi tror att det är den mest sannolika ”efter att man har pusslat ihop händelseförloppet genom att prata med några av de inblandade och genom att ta del av de citat som funnit att läsa i media.”

Och här framhålls ”Att några direkta hot skulle ha uttalats på det sätt som kommunicerats verkar helt enkelt inte vara med sanningen överensstämmande. Är vår bild korrekt innebär det också att DIF lidit otrolig skada utan rimlig anledning och att vår förening släpats i smutsen på ett sätt som nog aldrig skett tidigare.”

Här är hela inlägget från Järnkaminerna

BK Häcken har en ekonomisk framgång  som enbart Malmö FF överträffar i Allsvenskan. Sponsorintäkterna i Häcken har ökat med 800 procent på tio år. Nu redovisas ett  rekordår, Ökningen från i fjol är 24 procent, och målet om 30 miljoner i partnerintäkter har passerats.

Men på lördagen tvingades klubbens anhängare inse att den viktigaste spelaren, brassen Paulinho, flyttar utomlands igen. Efter 97 mål och 33 assist i Häcken vill han fortsätta i israeliska Hapoel de närmaste 18 månaderna.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Man kan tro att Jämtländska Sportkompaniet har fått storhetsvansinne… Bolaget arrangerar sprinttävlingen på Östersunds skidstadion i samarbete med ett ett tyskt och norskt bolag,  och de står nu bakom en uppgraderad tour som stöttar de lokala arrangörerna i varje land och stad. Totalt handlar det en nysatsning på flera miljoner. Målet är att Supersprint på 100 meter snö ska bli en World Sprint Series inom fyra år för damer och herrar. Bland annat en tävling i Dubai, jo, på snö. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.