De ska bygga världens största sportsajt

Världens största sportsajt, om några år. Om det målet är nära ett 100-tal Norrköpingsbor överens. Var och en har satsat 10 000 kronor och i dag sker lanseringen av sajten i pausen i fotbollsmatchen IFK Norrköping- Elfsborg.
Aktierna i Insportant hade en strykande åtgång. Förutom initiativtagarna är nu ett 90-tal Norrköpingsbor delägare i projektet.


En första idé har växt och växt och nu blivit till ett företag med många delägare och giantiskt mål. Allt tog sin början när amerikananen Joe McNaull kontaktade Reidar Svedahl för två år sedan.

"Sportens bibel"

McNaull, som före detta basketspelare i Norrköping Dolphins, ville bygga en sajt för amerikanska basketspelare i Europa.

- Men du, sa Reidar, varför inte lika gärna sikta på en jätteportal för alla  idrotter. Det finns ju ingen sådan.

- Lås oss bygga sportens bibel, drog Reidar till med.

Perfekta sajten...

I november i fjol tog allt fart. Då hade Reidar och Joe skissat på den perfekta sajten.

- Bara det att den skulle vara klar först 2034, så mycket som vi ville ha med.

- Vi var tvungna att skala bort massor,skrattar duon.

Ingen från Stureplan

Nästa fråga gällde finansieringen.

Här fick Reidar Svedahl en idé igen, han är känd för det.

- Den här sajten ska bara ägas av Norrköpingsbor, inga riskkapitalister från Stureplan utan bara människor med intresse i vad vi gör och som inte bara tänker på pengar. De människorna är inget roliga att ha göra med.

- Vi ska kommunicera Norrköping.

Aktier för 10 000 kr/st

Tanken var att initiativtagarna skulle behålla aktiemajoriteten i Insportant, men det visade sig att intresset var mycket stort efter att Reidar och Joe spridit nyheten om en kommande lansering.

- Vi sålde 65 procent och har ändå en lång lista över intressenter som vill satsa.

10 000 kr per person eller företag gällde och det var inga problem att locka med vare sig enskilda eller företag. Nu finns 90 delägare i bolaget.

- Deras engagemang är otroligt. Vi har kunnigt folk i bolagsstyrelsen, vi fick kontoret först till låns av ett företag, möblerna skänktes av ett annat, vi har hotellägare som upplåter konferensrum eller boende om så behövs, ja, människor är hur vänliga som helst.

Får ta några år

Själv är han bl a duktig på PR. Den här artikeln är ett exempel. Inslag har också funnits i Dagens Industri, andra tidningar  och radion har också uppmärksammat satsningen.

Insportant.com ska bli världens största sportsajt, är tanken.

- Men vi inser att det kommer ta tid. Tre-fyra år nånting.

Åtta personer jobbar på kontoret mitt i Norrköping, de har samlat ihop 650 000 mailadresser och nu går de första nyhetsbrevet ut till fans och utövare i framför allt europeiska sporter.

Som Facebook, som Intagram, som...

Det ska bli en form av idrottens Facebook, eller Instagram, eller You Tube.

- Det är så vi har resonerat och så som sidan är utformad. Här ska människor kunna chatta med varandra runt om i världen, de ska kunna publicera bilder och filmer. 

- Läsarna ska bidra och vi vet att många längtar efter något sådant här. 98 procent av all sport syns ju inte media, som här i Sverige där det bara handlar om ishockey och fotboll.

Många delaktiga

Reidar Svedahl ser möjligheten att tjäna stora pengar för bolaget.

- Säg att Nike ska lansera en ny sko och här får möjlighet att nå säg 14 000 fotbollstjejer över hela värden. Hur bra är det inte...

I kväll blir alltså sajten offentlig. Det sker i pausen av allsvenska mötet IFK Norrköping-Elfsborg på Nya Parken. Reidar Svedahl och Joe McNaull har förverkligat sina drömmar och 90 andra Norrköpingsbor känner samma entusiasm.

Thomas Ejderhov

Fakta

Reidar Svedahl

Har sin bakgrund i reseindustrin där han var guide och platschef hos Vingresor på 70-talet, jobbade på Spanair, SAS och vad vd vid Vagabond, innan han ägnade ett par år på 90-talet åt konsultarbete i Ryssland.
Han blev vd vid Grand Hotel i Norrköping, sedan vd för Destination Norrköping och Norrköpings Symfoniorkester, men fick sedan chansen att återvända till rese- och turismindustrin.
Han startade och var vd för Goodjet AB, blev Nordenchef för Ryanair, Sverigechef för Turkietresor AB och från 2010 är han vd för Houseinthesun Scandinavia.
Reidar Svedahl, 59 år, har eller har haft ett antal styrelseuppdrag och fått flera utmärkelser. I dag är han en mycket anlitad föreläsare.
Men framför allt, han betraktas som idéspruta och inspiratör som få andra.

Joe McNaull

Värvades 2008 som basketspelare till Norrköping Dolphins – och blev kvar.
En 2,08 meter lång center som har spelat i Europas största ligor som Grekland, Frankrike, Polen och Spanien.
Amerikanenen har efter sina år i öst även ett polskt medborgarskap. I Sverige blev han svensk mästare redan första säsongen och etablerade sig sedan både på och vid sidan av basketplanen.
Konkurrensen var stark, drömmarna om NBA fanns där länge, men han lämnade Kalifornien för basket i Europa och har på senare år fått via en basketakademi chansen att jobba med NBA-klubben The Cleveland Cavalier.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.