H&M-chefen tar över för 100 miljoner

Nu är affären genomförd. Stefan Persson köper Fågelbro G&CC AB på Värmdö för 100 miljoner kronor. De 520 aktieägarna kommer att få cirka 100 000 kronor i utdelning. Nu vill Stefan Persson föryngra i klubben.
Stefan Persson är nu ägare till Fågelbro Golf & Country Club och vill locka fler yngre spelare och sänker därför inträdeskraven. Foto: Bertil Ericsson, Scanpix- Avsikten med köpet är att försäkra mig om att den förstklassiga golfklubben finns kvar, säger Stefan Persson i ett uttalande.

100 000 kr till var och en

Aktiebolaget Fågelbro G&CC har haft sin bolagsstämm. Samtliga närvarande aktieägare röstade för styrelsens förslag om att överlåta verksamheten till en ideell förening, sälja mark och fastigheter samt försätta bolaget i likvidation.

”En kanonaffär för de 520 aktieägarna. De delar ut 52 miljoner kronor till sig själva, efter att skulder betalats blir det 100 000 kronor per aktie, och med resten skapas en golfklubb med den bästa ekonomin i landet med tillgångar om 25 miljoner kronor", konstaterar Dagens Industri.

H&M-ägaren Stefan Persson köper via bolaget Fågelgolf AB 100 hektar mark, stall och klubbhus av Fågelbro Golf & Country Club. Persson äger för övrigt 650 hektar mark som gränsar till golfområdet.

Ska locka yngre

- En fantastiskt bra lösning och aktieägarna var mycket entusiastiska på stämman som enhälligt röstade igenom förslaget, säger Jan Linders, styrelseordförande i bolaget som nu alltså likvideras, för Dagens Industri.

Den nybildade ideella golfklubben leder nu verksamheten genom ett driftbolag. Stefan Persson hyr ut mark och byggnader till föreningen, till att börja med på 25 år.

- Den nya klubben får 25 miljoner och har inga skulder. Det finns nog ingen golfklubb i hela landet med bättre ekonomi, säger Jan Linders.

Ambitionen är att nu attrahera yngre spelare, i åldern 22-35 år.

- Vi ska erbjuda riktigt bra villkor.Tidigare krävdes först ett aktieköp för 10 000-20 000 kronor, 5 500 kronor i inträdesavgift samt en årsavgift på 13 000 kronor. Nu lockar vi med enbart en årsavgift på 10.900 kronor för fullvärdiga medlemmar och de under 36 år erbjuds en årsavgift på 4 900 kronor, säger Jan Linders.

Säsongen en månad sen

Stefan Persson säger i ett uttalande att han avser att försäkra sig om att golfklubben finns kvar och att rädda värdefull naturmark från bebyggelse och trafik.

- Grundtanken med samtliga markköp på Värmdö som jag gjort är att skapa ett öppet och levande skärgårdslandskap. Allt sker i nära samarbete med Världsnaturfonden, säger Stefan Persson.

Annars har golf-Sverige besvär. Vintern har ställt till det och många klubbar förlorar mycket pengar därför att premiären är cirka en månad sen.

"En del klubbar har nog tappat ett par hundra tusen kronor", säger Svenska golfförbundets ordförande Christer Bergfors till Dagens industri.

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Evenemangsgatan i Göteborg är något som många andra kommuner sneglar mot och ser som ett föredöme. Med arenor samlade så föredömligt  - med Scandinavium, Lisebergshallen, Valhallabadet, Heden,  Ullevi och Valhalla sporthallar finns ett jättelikt utbud av arrangemang årligen och lockar flera hundra tusen besökare. Det innebär att ingen annan stans är idrottsturismen så utvecklad – och nu hotad.Det finns ett växande behov av renovering och nybyggen. Kruxet  är politikerna inte kan hålla sams när frågorna kommer på bordet.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nu ska hockeyspelarna i Tre Kronor bli eleganta, åtminstone utanför isen. Svenska Ishockeyförbundet nämligen kan presentera Brothers som ny samarbetspartner till Tre Kronor. 

SVT har lyckats köpa sändningsrättigheter till vinteridrott som innebär mer och ett bättre innehåll i framför allt Vinterstudion. Detta efter att SVT har förlängt avtalet med Österrikes skidförbund vilket innebär tillgång till samtliga världscuptävlingar i Österrike till och med våren 2024. I rättighetspaketet ingår även  tävlingar i längdskidor, skicross, freeski och snowboard i Österrike. Avtalet sträcker sig till och med april 2024. Vinterstudion är säkrad för ett par år framåt.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.