H&M-chefen tar över för 100 miljoner

Nu är affären genomförd. Stefan Persson köper Fågelbro G&CC AB på Värmdö för 100 miljoner kronor. De 520 aktieägarna kommer att få cirka 100 000 kronor i utdelning. Nu vill Stefan Persson föryngra i klubben.
Stefan Persson är nu ägare till Fågelbro Golf & Country Club och vill locka fler yngre spelare och sänker därför inträdeskraven. Foto: Bertil Ericsson, Scanpix- Avsikten med köpet är att försäkra mig om att den förstklassiga golfklubben finns kvar, säger Stefan Persson i ett uttalande.

100 000 kr till var och en

Aktiebolaget Fågelbro G&CC har haft sin bolagsstämm. Samtliga närvarande aktieägare röstade för styrelsens förslag om att överlåta verksamheten till en ideell förening, sälja mark och fastigheter samt försätta bolaget i likvidation.

”En kanonaffär för de 520 aktieägarna. De delar ut 52 miljoner kronor till sig själva, efter att skulder betalats blir det 100 000 kronor per aktie, och med resten skapas en golfklubb med den bästa ekonomin i landet med tillgångar om 25 miljoner kronor", konstaterar Dagens Industri.

H&M-ägaren Stefan Persson köper via bolaget Fågelgolf AB 100 hektar mark, stall och klubbhus av Fågelbro Golf & Country Club. Persson äger för övrigt 650 hektar mark som gränsar till golfområdet.

Ska locka yngre

- En fantastiskt bra lösning och aktieägarna var mycket entusiastiska på stämman som enhälligt röstade igenom förslaget, säger Jan Linders, styrelseordförande i bolaget som nu alltså likvideras, för Dagens Industri.

Den nybildade ideella golfklubben leder nu verksamheten genom ett driftbolag. Stefan Persson hyr ut mark och byggnader till föreningen, till att börja med på 25 år.

- Den nya klubben får 25 miljoner och har inga skulder. Det finns nog ingen golfklubb i hela landet med bättre ekonomi, säger Jan Linders.

Ambitionen är att nu attrahera yngre spelare, i åldern 22-35 år.

- Vi ska erbjuda riktigt bra villkor.Tidigare krävdes först ett aktieköp för 10 000-20 000 kronor, 5 500 kronor i inträdesavgift samt en årsavgift på 13 000 kronor. Nu lockar vi med enbart en årsavgift på 10.900 kronor för fullvärdiga medlemmar och de under 36 år erbjuds en årsavgift på 4 900 kronor, säger Jan Linders.

Säsongen en månad sen

Stefan Persson säger i ett uttalande att han avser att försäkra sig om att golfklubben finns kvar och att rädda värdefull naturmark från bebyggelse och trafik.

- Grundtanken med samtliga markköp på Värmdö som jag gjort är att skapa ett öppet och levande skärgårdslandskap. Allt sker i nära samarbete med Världsnaturfonden, säger Stefan Persson.

Annars har golf-Sverige besvär. Vintern har ställt till det och många klubbar förlorar mycket pengar därför att premiären är cirka en månad sen.

"En del klubbar har nog tappat ett par hundra tusen kronor", säger Svenska golfförbundets ordförande Christer Bergfors till Dagens industri.

Att aldrig stå på fel sida – det är nyckelord för Never Offside som erbjuder svenskt föreningsliv nya inkomstmöjligheter. Företaget startades 2014 och är idag en viktig samarbetspartner för flera elitklubbar i våra största lagidrotter.

Never Offside bygger digitala nätverk i syfte att skapa nya intäkter där klubbens olika partners, och supporters, kan möta varann.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.