Höjd åldersgräns för LOK-stödet

RF-stämmans sa ja till förslaget från styrelsen. Den nuvarande övre åldersgränsen höjs till 25 år och dessutom ersätts det nuvarande bidraget för sammankomster med ett ledarbidrag.
Förhoppningen med det förändrade LOK-stödet är att få flera ledare till föreningarna. Foto: Scanpix

 

På RF-stämman 2011 fick riksidrottsstyrelsen (RS) i uppdrag att göra en totalöversyn av reglerna för LOK-stödet. När riksidrottsmötet inleddes på fredagen togs beslutet att gå på styrelsens förslag.

Totalt 600 miljoner

Varje år får Sveriges idrottsföreningar sammanlagt drygt 600 miljoner kronor som stöd för sin barn- och ungdomsverksamhet. Föreningarna får en viss summa dels för varje sammankomst (träning eller match) för barn och ungdomar mellan 7-20 år för varje deltagare i sammankomsten.

Att höja den övre åldersgränsen är ett försök att stimulera fler föreningar att bedriva verksamhet för äldre ungdomar men också en anpassning till gällande statliga regler.

- All statistik visar att föreningsidrotten tappar många ungdomar när de lämnar junioråldern. En anledning är att föreningarna generellt behöver erbjuda mer verksamhet för de som inte platsar i eller vill satsa på att komma med i A-truppen, säger RS-ledamoten Krister Clerselius.

Syfte att få fler ledare

Det nya ledarbidraget syftar till att få flera ledare i barn- och ungdomsidrotten. Föreningar som har två eller fler ledare för aktiviteterna får ett högre bidrag än om de som bara har en.

- Undomsverksamhet ska bedrivas ur ett barnrättsperspektiv, det vill säga alltid sätta barnets bästa, dess intressen och behov i centrum.

RS kommer nu att skriva om de formella reglerna för LOK-stödet med ambitionen att förändringarna, efter en remissomgång till förbunden, ska börja gälla från årsskiftet.

Fotnot: I RF-stämmans beslut ingick också att ledare för LOK-stödsberättigade sammankomster måste vara medlemmar i en idrottsförening och att föreningen måste redovisa närvaron vid aktiviteterna i idrottens eget verksamhetsredovisningssystem för att få det högre ledarbidraget.

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.