Höjd åldersgräns för LOK-stödet

RF-stämmans sa ja till förslaget från styrelsen. Den nuvarande övre åldersgränsen höjs till 25 år och dessutom ersätts det nuvarande bidraget för sammankomster med ett ledarbidrag.
Förhoppningen med det förändrade LOK-stödet är att få flera ledare till föreningarna. Foto: Scanpix

 

På RF-stämman 2011 fick riksidrottsstyrelsen (RS) i uppdrag att göra en totalöversyn av reglerna för LOK-stödet. När riksidrottsmötet inleddes på fredagen togs beslutet att gå på styrelsens förslag.

Totalt 600 miljoner

Varje år får Sveriges idrottsföreningar sammanlagt drygt 600 miljoner kronor som stöd för sin barn- och ungdomsverksamhet. Föreningarna får en viss summa dels för varje sammankomst (träning eller match) för barn och ungdomar mellan 7-20 år för varje deltagare i sammankomsten.

Att höja den övre åldersgränsen är ett försök att stimulera fler föreningar att bedriva verksamhet för äldre ungdomar men också en anpassning till gällande statliga regler.

- All statistik visar att föreningsidrotten tappar många ungdomar när de lämnar junioråldern. En anledning är att föreningarna generellt behöver erbjuda mer verksamhet för de som inte platsar i eller vill satsa på att komma med i A-truppen, säger RS-ledamoten Krister Clerselius.

Syfte att få fler ledare

Det nya ledarbidraget syftar till att få flera ledare i barn- och ungdomsidrotten. Föreningar som har två eller fler ledare för aktiviteterna får ett högre bidrag än om de som bara har en.

- Undomsverksamhet ska bedrivas ur ett barnrättsperspektiv, det vill säga alltid sätta barnets bästa, dess intressen och behov i centrum.

RS kommer nu att skriva om de formella reglerna för LOK-stödet med ambitionen att förändringarna, efter en remissomgång till förbunden, ska börja gälla från årsskiftet.

Fotnot: I RF-stämmans beslut ingick också att ledare för LOK-stödsberättigade sammankomster måste vara medlemmar i en idrottsförening och att föreningen måste redovisa närvaron vid aktiviteterna i idrottens eget verksamhetsredovisningssystem för att få det högre ledarbidraget.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Under tre dagar ska idrottsrörelsen träffa regeringen och idrottsminister Amanda Lind för att lägga fram sina förslag och synpunkter. Först ut var ishockeyn och ordförande Anders Larsson på tisdagen.

När nu idrotten får gehör och alla representanter hoppas på ett genombrott så deltar dock inte Folkhälsomyndigheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.