Han räddade mesta krislaget

Här är mannen som har räddat det numera klassiska bandylaget IF Boltic. Advokat Henrik Nilsson, 52, är bandyns stora hjälte i Karlstad i dag. Från 6,5 miljoner i skuld till noll kronor i dag.
Advokat Henrik Nilsson har lagt ner hela sina själ i att rädda Boltic och nu är han mycket glad. Inte en krona i skuld sen rekonstruktionen är klar. Äntligen är Boltic på fötter igen – för första gången på 40 år. Foto: Håkan Larsson

 

- Det känns oerhört skönt. Tänk dig att här sitter jag med ett dokument som säger att IF Boltic är skuldfritt. Från att som mest haft 150 betalningsföreläggande hos kronofogden är föreningen på noll. Jag bara väntar på att få kontonummer till alla som ska ha pengar så betalar jag ut allt på en gång. Pengarna finns på ett speciellt konto. Nu kan föreningen bara blicka framåt och glömma det gamla, säger Henrik Nilsson, där vi sitter på hans advokatkontor och går igenom vad som hänt.

Dominerade 1980-talet

IF Boltic är ett av landets mest framgångsrika bandylag någonsin och var totalt dominerande på 1980-talet.

Nio SM-guld för herrlaget, varav sju på raken 1979-1985 samt även 1988 och 1995, och sex guld för damerna. Därtill Europacupmästare sex gånger och World Cup-mästare lika många gånger. Under storhetstiden dominerade också Boltic landslaget, med det historiska första VM-guldet i ryska Chabarovsk 1981.

Men smakar det så kostar det.

Boltic har väl egentligen aldrig haft full kontroll på ekonomin, och litet hårdraget kan nog sägas att det varit röda siffror allt från säsongstarten i allsvenskan hösten 1976 (seger mot IFK Kungä'lv med 12-2) fram tills nu.

Målsättningen var att alltid ha det bästa laget. Föreningen låg i framkant träningsmässigt under Curt Einarssons ledning, och ”alla” ville spela i laget. I takt med att framgångarna kom var det också enkelt att locka spelare.

Bra spelare kostar pengar

Men bra spelare kostar pengar, och var det något som Boltic hade gott om var det ont om pengar. Men på något sätt lyckades klubben hålla näsan över vattenytan och framgångssagan fortsatte och fortsatte.

Men vad hände bakom kulisserna? Hur såg ekonomin ut? Ingen tycktes riktigt veta. Bokföringen  hade sina brister och vart tog alla fakturor vägen?

- Med framgångarna hände också det att spelarna drev lönerna uppåt och för att inte vara bakåtsträvare hängde klubbledningen med, säger Henrik Nilsson.

Själv kom han in i bilden 1997.

1999 visade sig skulden, så gott det nu gick att få en överblick, vara cirka två miljoner kronor. Beslut togs om ett samgående med lokalkonkurrenten IF Göta och samtidigt om en rekonstruktion. Samtliga spelare utom Marcus Bergwall sa ja men han fick finna sig i beslutet och försvann sedan till Hammarby.

Nya skulder dök upp

Men snart dök en skatteskuld på cirka en miljon kronor upp och sedan ytterligare en på 800 000 kronor.

2005 var tanken att bolagisera föreningen.

- Och då sa jag att allt ska fram, varenda skuld måste finnas med, berättar Henrik Nilsson.

När det arbetet var klart var hans enda kommentar:

- Helt otroligt.

Boltic hade skulder på 6,5 miljoner kronor. Det mesta till spelare men också till bussbolag, materialleverantörer, hotell och planhyror.

Tankarna på en bolagisering begravdes.

Och Henrik Nilsson tackade för sig.

- Det gick alltså att driva föreningen vidare eftersom skulderna inte var något reellt hot, men jag ville inte vara med längre, säger han i dag.

Boltic gnetade på. Betalade på olika sätt av en del skulder, men det fanns ingen kontinuitet i arbetet och tänkta lysande lösningar rann ut i sanden.

Lånade ut 1,5 miljoner kronor privat

Nu var Göran Svensson, ungdomsansvarig på 1980-talet och med ett stort Boltichjärta, den som höll i rodret. När han till slut insåg att situationen var ohållbar lånade han själv ut totalt cirka 1,5 miljoner kronor till föreningen.

Den där summan kom att bli en nyckelpost, men mer om det senare.

Sportsligt var nu Boltic inget storlag längre. De bästa spelarna hade försvunnit. Bortsett från en säsong i elitserien (2010-11) håller Boltic sen 2007-08 till i allsvenskan.

Våren 2013 kom dock Henrik Nilsson in i bilden igen.

- Det var ledaren Ingvar Klang som undrade vad jag tyckte, och efter att ha gått igenom räkenskaperna kom jag fram till att enda lösningen var en företagsrekonstruktion med ett 25-procentigt ackord.

...som han aldrig fick tillbaka

Det fanns dock ett villkor.

- Ja, att Göran Svensson inte krävde tillbaka sitt lån. Den skulden skulle försvinna, annars var rekonstruktionen omöjlig att genomföra. Och Göran med sitt stora Boltichjärta gick med på det, säger Henrik Nilsson.

Nu var skulden nere på 2,3 miljoner kronor och det fanns cirka 40 fordringsägare.

En av dem var Karlstads kommun, som hade krav på planhyror.

- Vid den första sittningen med tjänstemän från kommunen var det positiva tongångar. 25 procent var ju mer än noll procent. Men dom ville ta med frågan till politikerna, och när vi sen fick svar sa kommunen nej till ackordet. En av miljöpartiets företrädare menade att konkurs var det enda rätta. Jag förstår inte hur en politiker kan uttala sig så. Bandyn är ändå stor med många ungdomar. Och med tanke på att kommunen lägger många miljoner på ett visst hockeylag i stan så var uttalandet av en folkvald politiker oförskämt. Men både Skatteverket och Swedbank sa ja.

Mycket för den som inget har

Tingsrätten godkände rekonstruktionen och Boltic fick tolv månader på sig att betala av den resterande delen på cirka en halv miljon kronor.

- Det är rätt mycket pengar för en förening som inga har. Men den nyvalda styrelsen 2014 tog sig an uppgiften och anställde en person som skulle dra in pengarna. Han hade stora planer och lovade dra in pengarna som behövdes, men det visade sig vara en mytoman som inte fixade en krona, konstaterar Henrik Nilsson.

Nu fick styrelsen bekymmer. En ledamot instämde i miljöpartistens krav att konkurs var enda lösningen, och det blev total handlingsförlamning. Styrelsen avgick och ersattes av nygammalt folk som började jobba direkt.

- Sponsorer såg till att säkerställa den gångna säsongen och i övrigt drogs det i alla trådar, berättar Henrik Nilsson, som själv ändå tog det avgörande steget.

- Jag gick till SEB och bad om ett lån mot att vi fixade fyra sponsorer som under tre år förband sig att betala en summa så att lånet kan betalas.  När jag kunde kvittera ut de 300 000 kronorna var allt i hamn.

Och Boltic skuldfritt.

Några har slirat på sanningen

Henrik Nilsson funderar en del över hur det kunde gå så långt som det gjorde. 6.5 miljoner kronor i skuld för en bandyklubb är ganska mycket pengar.

- Det fanns nog ingen som medvetet ljög om hur det såg ut, men någon eller några slirade nog en del på sanningen eftersom det ständigt dök upp nya skulder.

Vad hade hänt om Boltic försatts i konkurs?

- Då hade bandyn dött i Karlstad.

Men det måste ändå ha funnits många ”räddare”.

- Ja, alla fordringsägare har haft ett stort tålamod. För att inte tala om spelarna. De har ju spelat helt gratis de senaste åren, även Pål Hansen, som vi hade en stor skuld till. Spelarna har verkligen visat stor moral.

Men nu får han och Fredrik Rinaldo och alla andra sina pengar.

Henrik Nilsson har varit förvaltare av rekonstruktionen och sitter därmed inte med i Boltics styrelse. Men även hans Boltichjärta är stort och något kanske han kan bidra med även i fortsättningen.

- Kanske jag också kan få bli avbytare i någon match för att leva upp till drömmen om att bli allsvensk spelare, säger smålänningen från Alvesta som spelat hockey, bandy och fotboll på lägre nivå.

Anseendet kan rätas upp

IF Boltics dåliga ekonomi har ju varit en visa i idrottskretsar under många år. Nu hoppas Henrik Nilsson att föreningens anseende ska rätas upp, och att det enbart ska handla om det sportsliga i fortsättningen.

Precis som Lars ”Snöret” Berg och några andra tänkte i mitten på 1970-talet när storsatsningen inleddes.

Nu lär dock värvningarna hållas på en rimlig nivå och någon ersättning kan inte spelarna räkna med heller kommande säsong.

- Alla måste spela för att dom tycker det är roligt.

Ett uttalande som kanske fler i idrotts-Sverige borde ta till sig.

Håkan Larsson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.