Arvsfonden guldgruva för idrotten

Allmänna arvsfonden instiftades av riksdagen 1928. 2016 delade Arvfonden ut 734 miljoner kronor, högsta siffran någonsin. Idrotten har fått mest de senaste åren. Totalt fick 88 föreningar dela på 161 312 251 miljoner kronor. Föreningen Linde Ridskola i Lindesberg fick mest, 5 485 000 kronor.
Foto: T.v: Mimmi Lindström, Linde Ridskola. T.h: Carina Begemann, Linde Ridskola

 

Men alla kan inte söka. Brev typ: ”Hej, vi är några grabbar som tänkte bygga en fotbollsplan i X-köping. Kan vi få tre miljoner kronor. Hälsningar…

Nej, så enkelt är det inte. För att kunna få pengar ur Allmänna arvsfonden måste en ansökan följa fondens kriterier och vända sig till barn. 0-11 år, ungdomar 12-25 år och/eller personer med funktionsnedsättning, då gäller alla åldrar.

Nästan 1 000 ansökningar 

Hasse Andersson är enhetschef för Arvsfonddelegationsenheten på Kammarkollegiet i Stockholm. 25 personer jobbar där.

– Vi får nästan 1 000 ansökningar om nya projekt varje år. Drygt 200 beviljas. När det gäller idrottsföreningar så fick vi 179 ansökningar 2016.

–  Pengarna kommer från dödsbon som inte har några arvingar. Sverige är det enda land i världen förutom Island som har en Allmän arvsfond.  600 dödsbon i Sverige varje år tillför fonden pengar. Just nu har vi 8,7 miljarder i kassan. 2016 delade vi ut 734 miljoner kronor, det är rekord, säger Hasse Andersson.

15 handläggare från Kammarkollegiet träffar sju ledamöter utsedda av regeringen – som har mandat på två år – sex gånger per år. Då beslutas hur pengarna ska fördelas.

När det gäller idrottsföreningar är det ingen förening som får alla pengar på en gång. Redovisning ska ske en gång om året till Kammarkollegiet. Inte läge får fusk…

Linde ridskola fick mest

Senast var det Linde ridskola som drog vinstlotten. 

– Vi sökte tio miljoner kronor men är jättenöjda med drygt hälften. Vi ska bygga ett nytt ridhus som är klart till vintern.  Bygget startar i maj, säger Carina Begemann, klubbens ordförande.

Ridhuset byggs i två plan på kommunens mark. Offerten är på 14 miljoner kronor. 

Dessutom har klubben bland annat fått bidrag av Sparbanken och Idrottslyftet. Kommunen är givetvis med och bidrar.  Ridklubben hyr sedan av kommunen.

Hasse Andersson:

– Ett krav för att få stöd ur Arvsfonden för en byggnation är att det är en nyskapande verksamhet på orten. Med ett ridhus kommer Linde ridskola att kunna ha ridverksamhet med barn och ungdomar med funktionsnedsättningar samt lägerverksamhet året runt. Och det är nytt.  

Carina Begemann:

– Vi har verksamhet året runt i ur och skur men det kommer att bli mycket enklare att hålla verksamheten igång även under höst och vinter. Vi tänker framför allt markant öka vår verksamhet för personer med någon typ av funktionsnedsättning.

Den nya anläggningen får en servicedel på 200 kvadratmeter. Dessutom läktare. 

–  Viktigast är att få klart ridytan, säger Mimmi Lindström, 29 år, verksamhetsledare på ridskolan.

Ridytan ökas från nuvarande 20x40 meter till 22x65 meter.

- Det betyder jättemycket. Med den större ytan kan vi söka större tävlingar och det ger större inkomster, säger Mimmi.

Regnar in på toa

Det gamla ridtältet är från 1970-talet. Diskussionen om ett nytt ridhus har pågått i 25 år.

– Det fladdrar i duken när det blåser. Det är olämpligt när det gäller nybörjare. Hästarna blir också rädda. Vi håller till i en barack nu där taket är ”förstärkt” med en presenning. Regnar det så kommer regnet in på toaletterna…

– Det nya ridhuset blir jättefint. Det blir läktare med kafeteria med fönster så man kan titta ut, säger Mimmi med glädje i rösten.

 

Här är de nio föreningar som fick mest efter Linde ridklubb:

2. Karlskrona Gymnastikförening, 5 232 000 kronor

3. Östra Deje IK, 4 753 000 kronor

4. Ockelbo Hockey Club, 4 543 000 kronor

5. IFK Umeå 4 416 000 kronor

6. Mölndals Outdoor IF, 4 071 000 kronor

7. IFK Kyrktåsjö, 3 993 000 kronor

8. BK Tinnis, 3 949 000 kronor

9.  Sundsvalls Ortvikens Bågskytteklubb, 3 409 000 kronor

Minst fick Soo Shim Taekwondo & Hapdiko Klubb, 50 000 kronor. Pengarna fick föreningen när de utsågs av Arvsfonden till Årets Guldkorn 2016. Pengarna ska användas för att sprida erfarenheterna från ett tidigare avslutat arvsfondsprojekt.

 

Göran Söderlund

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.