Stadium Arena är en föregångare

I dag invigs Stadium Arena i Norrköping. Landets första anläggning i sitt slag, skräddarsydd för basket och friidrott, 13 000 kvm stor och med en spektakulär design som färgas av orange.

En friidrottsarena på 5 300 kvadratmeter, en basketarena (som lika gärna kan utnyttjas för handboll eller event av olika slag) på 4 800 kvadratmeter, en träningshall (med tre basketplaner samt två handbollsplaner) på 2 400 kvadratmeter samt fläktrum på 500 kvadratmeter.

2.30 m höga dörrar

Baskethallen har en publikkapacitet på cirka 3 500, varav 2 600 sittplatser, och här är alla dörrar 2,30 meter höga för att långa basketspelare ska kunna gå upprätt.

Ägare är Norrköpings Dolphins och det är där mannen bakom verket finns, Bosse Sundberg som är något av Norrköpings egen Percy Nilsson.
- Haha, Percy är outstanding i Sverige i det han åstadkommer. Det är kul när någon i näringslivet brinner för idrotten som han. Jag har inte så mycket pengar att satsa, men har bidragit med nätverk och erfarenhet. Ekonomiskt är jag underlägsen Percy.

Utan Bosse Sundbergs outsinliga energi hade det aldrig blivit något bygge för 147 miljoner kronor. Han är arenabolagets vd - och Dolphins klubbdirektör och den som drömt om en ny och egen anläggning i många år.
Nu är drömmen förverkligad.

Hål i huvudet, men…

- När det är klart blir det nästan som ett antiklimax. Man pustar ut. Det är först långt efteråt man känner något. Men när jag går här och ser hur det växer fram kan jag tillåta mig att känna vilken härlig atmosfär det blir i både arenan och friidrottshallen, säger Bosse Sundberg som är mycket belåten:

- Vi har fått en intim känsla i arenan och vi har orkat fullfölja målet med att göra en integrerad arena. Just nu leder vi basketutvecklingen i Sverige, även om Plannja är outstandning budgetmässigt så håller vi på och skapar förutsättningar. Vi gasar och gamblar lite med vårt dyra lag i år, men hittills ramlar det vår väg. Med det här ska vi öka våra sponsorintäkter.

Han är väl medveten om att många ifrågasätter den ekonomiska hållbarheten.
 - Som konjunkturen ser ut är det lite hål i huvudet att bygga just nu, men jag ville inte gå ut och säga att vi väntar ett år med de förväntningar som fanns. Då hade jag blivit idiotförklarad. Men vi har lyckats skapa en bra ram ändå.

200 000 kr i överskott

Han påstår att han inte är orolig för vad finansoron ska medföra.
- Nej, det är den delen vi jobbat mest med att säkerställa. Jag var mer orolig för att vi skulle lägga oss på rätt nivå med byggandet, tar pengarna slut så är de slut. Men det känns bra nu.

I budgeten är driftskostnaden beräknad till 11,9 miljoner kronor medan intäkterna bedöms hamna på 12,5 miljoner kronor.

Bosse Sundberg betonar ett stabilt kassaflöde:
- Det blir inte lika mycket från mun till hand längre. Det handlar om 20 miljoner per år istället för knappt sju. Vi blir stabilare i vår verksamhet och får större möjligheter att locka ungdomar till oss. Det är nödvändigt för oss att talangerna väljer basket.

- Det blir enklare att satsa på Europa när vi slipper söka dispens och tejpa över linjer... På elitsidan ger det här fantastiska möjligheter, fortsatte Sundberg. 

En vässad anläggning

Den 15 november 2008 trycktes spaden i backen på Himmelstalundsfältet i Norrköping. I dag står Stadium Arena klar i all sin prakt, både miljövänlig och högteknologisk, därtill handikappanpassad och tillgänglig. Med bergvärme sparas både miljö och energikostnader.

Med rullande reklamskyltar, så kallade Led-skärmar, runt basketplanen och med samma typ av de sex meter långa och 2.20 meter höga resultattavlorna är teknologin av allra senaste snitt. Här kan bilder och texter visa reklam, rörlig bild och matchsekvenser.

- Det finns alltid saker man kunde gjort mera av, men inom de ramar vi haft känns det bra. Att lägga till en sportbar så att även den vanliga åskådaren kan få lite extra stämning var ett sent beslut som känns helt rätt. Tätheten gör att jag kan få rysningar och tänka "fan, vad häftigt".
 
Vid onsdagens invigning deltar trion Sanna Nielsen, Shirley Clamp och Sonja Aldén och arrangörerna räknar med 4 000 besökare. TV4 passar på att spela in showen. Annars är premiärveckan fullspäckad med elitbasket, Five-a-side-turnering i fotboll med tre allsvenska lag och ett All star-lag och friidrottstävlingar.

Om baskethallen är läcker med sina orange kontra svart färgdesign är friidrottshallen med orange och blå banor också spektakulär. Överhuvudtaget tycker många besökare att hallen är vässad. 

Friidrottsarenan går i en spännande orangeblå design. Det här blir ett eldorado för alla atleter.
 

Fakta

Stadium Arena, Norrköping
 

Fakta
15 november 2007: första spadtaget.
Maj 2008: Hus med väggar och tak monteras.
Augusti 2008: arbetet inomhus tara fart.
1 december 2008: Hallen står klar.

Ägare av arenabolaget: Norrköpings basketförening (Dolphins).
Byggnadsyta: 11 156 kvadratmeter.
Lokalyta (flera våningsplan): 12 557 kvadratmeter.
Projektkostnad: 147 miljoner kronor.
Driftskostnad: 11,9 miljoner per år.
Intäkter: 12,5 miljoner per år.
Publikkapacitet, baskethall: Cirka 2 700 platser.
Restaurang: Cirka 200 platser.
Bar/vip: Cirka 300 platser.

Träningshall, 2.425 kvm
- Basket 3 planer, alternativt handboll 2 planer, alternativt innebandy, 2 planer

Baskethall, 4 800 kvm   
- Publikkapacitet, ca 3400 inkl restaurang
- Restaurang, ca 250 till 300 platser
- Sportbar, ca 150 kvm
- Kiosk, 6 st
- Café, 50-70 platser
- Butik, ca 100 kvm
- Omklädningsrum, 11 st

Friidrottshall, 5 310 kvm
- Publikkapacitet, 720 – 1500 personer
- Löpning, fyra banor om 200 m oval, sex banor för 60 m sprint, 80 m träning/sprint
- Hopp, 3 längdhoppsbanor, 2 höjdhopp, 2 stavhopp
- Kast: kula, spjut/träning, slägga/diskus
- Styrketräning: ca 110 kvm

Uppvärmning
- Bergvärme, bästa miljöval enligt EFFem
- Ekonomi, 300 – 400 000 kr lägre driftskostnad per år
- Kyla på köpet (frikyla, Change over)
- Lågt energiuttag
- Flexibilitet för ny energisparteknik
 

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Om man kan och vill tro på artificiell intelligens tar USA, Kanada och Sverige topplaceringarna vid ishockey-VM. Artificiell intelligens kan mycket väl gissa rätt, eftersom den redan lyckades förutspå det finska mästerskapet i hockey, som slutspelades för några veckor sedan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.