Sturups motorbana hotas av konkurs

Sturup Raceway, racingbanan utanför Malmö, hotas av konkurs. Stora penningbelopp saknas och banan har blivit av med såväl två STCC-tävlingar och en deltävling i DTC, det danska mästerskapet.

– Vad vi hört riskerar banan att gå i konkurs, men det är mycket svårt att få fram någon information, säger Bob Huzell, vd på STCC, till Sydsvenska Dagbladet.

STCC satsade på Sturup Raceway och avsikten var att banan skulle bli permanent för den populära serien. Men treårsavtalet , med en option på ytterligare tre år, revs redan efter två år. Då var skulderna till STCC AB uppe i 550 000 kronor.

Slutligen kunde STCC via indrivning komma över två sportvagnar som nu ska säljas och därmed täcka fodran. Elton Goonan, banmanager på Sturup och anställd av Centerplan Nordic, medger i Sydsvenskan att ekonomin är ett bekymmer.

– Men jag vill inte säga så mycket eftersom vi sitter i förhandling med en eventuellt ny ägare, säger Goonan.

Den danske fastighetsmannan och racerföraren Christian Leveau köpte via bolaget Centerplan Nordic Sturup Raceway 2001. Men moderbolaget Centerplan försattes i konkurs med fyra miljarder skulder i slutet av oktober förra året.

Nu drabbas också motorbanan hårt. ”Vad jag har förstått på den knapphändiga informationen har driften av banan gått bra, men att de helt enkelt investerat för mycket”, säger Bob Huzell.

Tanken är att Svedala MK ska arrangera en deltävling av rallycross-SM sista helgen av augusti och det ska bli en ersättning för de inställda sportvagnstävlingarna. Då behövs en ny 500 meter lång grusslinga, men frågan är om ens banan är öppen i höst.

 

En representant för den utländska sponsor som ska rädda ÖFK:s existens med en gåva om 15 miljoner kronor förnekar i lördagens Expressen all kännedom om en sådan transaktion. Senare på lördagen presenterades ett uttalande på klubbens hemsida under rubriken ”ÖFK ochPuls8 gör ett gemensamt uttalande".

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.