10 miljoner ska stoppa gungningarna

Nära 10 miljoner kronor kostar det att stabilisera Gamla Ullevi i Göteborg. Under nästa sommar kan jobbet vara klart och då kan de närboende slippa svängningarna hemma i lägenheterna när fotbollsfans hoppar i takt.

En så kallad aktiv vibrationskontroll med motviktspelare skulle kunna reducera vibrationerna med minst 75 procent, föreslår Norconsult i en slutrapport för att lösa problemet på Gamla Ullevi.

Besked gav konsulten Bengt Askmar, projektledaren på Norconsult, på måndagskvällen till ledningen för Higab, alliansklubbarna och deras supporterklubbar. På mötet beslöts att rekommendera Higabs styrelse att gå vidare med konsultens förslag till lösning och nu kommer frågan upp till beslut vid styrelsens möte den 1 december.

Motvikter stoppar kraften

Norconsult har testat och undersökt olika tekniska lösningar på de olägenheter som de boende i intilliggande fastigheter upplever. Norconsult har bland annat tittat på grävpålar men har avfärdat den lösningen, dels för den orimliga kostnaden och dels för att det är ett tekniskt komplicerat alternativ. Även olika åtgärder som vibrationsdämpningar på läktarna har valts bort.

- Vi tror på en lösning med aktiv vibrationskontroll. Om man placerar aktiverade motvikter, vilket idag använts inom industrin, vid de nuvarande pelarna vid ståplatsläktarna så skulle kraften nedåt kunna reduceras med minst 75 procent, säger Bengt Askmar.

När IFK Göteborg den 11 april i år mötte Djurgården i den allsvenska hemmapremiären upplevde för första gången många boende i området hur föremål och annat började gunga hemma i lägenheterna.

Mätutrustning placerades på 14 olika platser i och runt Gamla Ullevi. Mätningar genomfördes vid ett flertal tillfällen och de visade på oacceptabla vibrationsnivåer i intilliggande fastigheter då klackarna hoppade i takt.

Alliansklubbarna i styrelsen

Vid mätningarna framkom att det vid vanliga glädjeutbrott i samband med exempelvis mål uppstår inte några vibrationsproblem, inte heller då mindre publikgrupper hoppar i takt till sång.

Problemet med kraftiga svängningar i balkarna på ståplatsläktarna uppstår endast då hoppandet är organiserat, vilket i sin tur orsakar en vibrationsvåg som sprider sig genom lerlagren till de drabbade fastigheterna.

Arenan Driftbolaget Gamla Ullevi AB ägs till 91 procent av Higab. De tre alliansklubbarna IFK Göteborg, Gais och Örgryte IS äger resterande 9 procent.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.