Skandalhallens tak rasade

Tänkt var en byggkostnad på 135 miljoner, det blev 270 miljoner kronor, minst. Men då hade de väl ändå möjlighet att bygga ett ordentligt tak…Nej, i hallen brast delar av taket på en av Sveriges dyraste eventhallar, den i Vänersborg.

Vänersborgs Arena må vara fin, men dess historia är kantad av äventyrligheter. Framför allt då kostnaden. Åtminstone stora delar av idrotts- och bygg-Sverige känner igen historien om hur kalkylerade 135 miljoner blev 270 miljoner.

Nu pågår en process med alla inblandade för att reda ut alla turer och framför allt hitta svaret på frågan om hur det kunde gå så snett.

Väl invigd gladdes ändå många människor i Vänersborg över en grann skapelse som de kan känna stolthet över. Hallen är supermodern och erbjuder många framtida arrangemang.

Lagom när ett viss lugn inträder då sker det som inte får hända. Konstruktionen håller inte måttet trots att snöskottning hade skett - taket brister. Det uppstår ett hål om cirka 100 kvadratmeter och mängder med snö ramlar in.

Många i Vänersborg trodde först att det var ett försök till skämt när nyheten spreds. En politiker, Marie Dahlin, uttryckte det:

- Det är lite skrattretande. För mig verkar det ganska onaturligt att en så ny arena rasar. Hade den varit 30, 35 år så kanske...

Sportlovet är förstört och bandylaget IFK kan inte spela sina matcher här. Nu ska en utomstående konsult granska takraset. En utredning som tar någon månad och det samma gäller reparationen som blir svårhanterlig.

Det är tur att namnsponsorn ställer upp. Länsförsäkringar har nämligen kommit överens med kommunen att åtminstone så länge stå för kostnaderna.

Karlskrona kastas ut från hockeyallsvenskan. Tvångsnedflyttningen borde få Svenska ishockeyförbundet att känna sig som boven i dramat. När Karlskrona gick upp i SHL efter säsongen 2015 kom kravet från Förbundet: Ni måste ha en läktare som rymmer 5 000 åskådare. Läktarbygget knäckte klubben.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Trefaldiga mästarna Smederna från Eskilstuna drog sig ut BAHAUS-ligan (tidigare Elitserien) vilket gav eko i svensk speedway. Orsak: ingen publik i coronatider, inga inkomster. Men klubben kör vidare – i division 1.

-  Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, förklarade Tobias Spångberg, ordförande, avhoppet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.