Exklusiv arena med jätteskulder

I maj 2008 erövrade Stabaek klubbens första ligatitel och vägen till stjärnorna var därmed utstakad. Fortsättningen har dock blivit en annan. Arenan kostade 585 miljoner och klubben har haft stora ekonomiska problem. Hela förloppet har otäcka liknelser med vad som sker just nu hos Malmö FF.

Klubben hade under många år projekterat en ny arena och i januari 2009 spelades premiärmatchen på nybyggda Telenor Arena mot IFK Göteborg.

585 norska miljoner

I februari kom AC/DC på besök och i april uppträdde Tina Turner på arenan under sin 50-årsjubileumsturné. Stadion kostade 585 norska miljoner kronor att bygga och ägarskapet var splittat mellan två parter, Staebek ägde 50 procent och finansmannen Kjell Ulrichsen ägde den andra halvan.

Det var ett högprofilbygge där den norska teleoperatören Telenor i juni 2008 tecknade ett tioårigt avtal för namnrättigheten värt 115 norska miljoner. Jørgen Roll, direktör i Stabæk Event, konstaterade stolt att det var det största sponsoravtalet i Norges historia inom kultur- och idrott.

Men sagan var för god för att vara sann. Redan i juni 2009 konstaterades att arenan var en stor belastning för klubben. Kostnaderna för bygget hade överskridits och fastighetsbolaget hade inte lyckats hyra ut samtliga lokaler. Driften av arenan blev också dyrare än förväntat och Staebek stod helt plötsligt på ruinens brant.

Rekonstruktion av hela upplägget

Det blev en rekonstruktion under hösten 2009 där klubbens elitverksamhet avknoppades från koncernen Stabaek Holding och tio investerare köpte loss Stabaek Fotboll AS för en spottstyver för att sedan skjuta till det kapital som krävdes för att undvika en konkurs.

Kjell Ulrichsen köpte Stabaeks 50 procent i arenan och ett avtal tecknades där Stabaek Holding hyr ut arenan till Stabaek Fotboll AS för 9 norska miljoner per år. Ett pris som uppenbarligen visade sig för lågt och i höstas utbröt det ett storbråk mellan de båda intressenterna.

Ulrichsens fastighetsbolag Stabaek Holding hotades av konkurs och i december 2010 fastslog en norsk domstol att arenan var värdelös för dess kreditgivare. Så sent som vid årsskiftet var det fortfarande oklart huruvida Stabaek skulle spela vidare på Telenor Arena eller ej.

Måste ta till nyemission

Den 7 januari tecknades dock ett nytt avtal som innebär att Stabaek även i fortsättningen kan nyttja arenan. Klubben behöver dock 20 miljoner norska kronor i nyemission för att säkerställa sin verksamhet.

När man ser Malmö FF:s ekonomiska utveckling under de första två åren på Swedbank Stadion är det svårt att inte snegla på vad som har hänt i Stabaek.

Även om MFF inte riktigt är där, så blir det mer och mer tydligt att man har överinvesterat i sitt arenabygge. Klubbens ansvariga pekar på att man fortfarande är har 78 miljoner kronor i eget kapital, men hälften av pengarna är investerade i ett projekt vars marknadsvärde understiger dess anskaffningskostnad, med råge.

Skulle MFF nå Champions League så köper man sig tid, och man får ett välbehövligt och stort inflöde av likvida medel och vi kommer att få läsa om klubbens ekonomiska succé. En sådan succé är dock inte någon produkt från nyttan av den nya arenan. De höga kostnaderna för att bruka arenan kvarstår. Och om Malmö FF misslyckas i kvalet till Europacuperna, då väntar en vardag i den extremt konkurrensutsatta allsvenskan där kostnaden kan visa sig vara en enorm nackdel i konkurrensen.

Kristof Vogel
http://osynligahanden.blogspot.com/

Karlskrona kastas ut från hockeyallsvenskan. Tvångsnedflyttningen borde få Svenska ishockeyförbundet att känna sig som boven i dramat. När Karlskrona gick upp i SHL efter säsongen 2015 kom kravet från Förbundet: Ni måste ha en läktare som rymmer 5 000 åskådare. Läktarbygget knäckte klubben.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Trefaldiga mästarna Smederna från Eskilstuna drog sig ut BAHAUS-ligan (tidigare Elitserien) vilket gav eko i svensk speedway. Orsak: ingen publik i coronatider, inga inkomster. Men klubben kör vidare – i division 1.

-  Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, förklarade Tobias Spångberg, ordförande, avhoppet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.