Nya skandaler runt Nationalarenan

Chefsåklagare Alf Johansson vid Åklagarmyndighetens Riksenhet mot korruption har bestämt sig. Han väcker åtal efter att ha synat turerna runt besluten inför byggandet av Nationalarenan i Solna. Frågetecken växer runt landets största arena.

En vecka har gått sedan den uppseendeväckande nyheten om att nationalarenan blir avsevärt dyrare än beräknat. Den första kalkylen var 1,9 miljarder, räknades upp till 2,4 miljarder under 2009 och nu avslöjas att beloppet stiger till 2,8 miljarder på grund av dåliga markförhållanden.

Ideligen nya avslöjanden

Solnas kommunstyrelse tvingas till ett tillskott om ytterligare 61,7 miljoner kronor, utöver de 370 miljoner som kommunen redan gått in med i kapitaltillskott och borgen.

Nu kommer nästa kapitel i historien om den exklusiva arenan. Sex personer åtalas och det blir känt samma dag som det framkommer att Fabege har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Svenska Fotbollsförbundet.

Avtalet gäller cirka 4 550 kvadratmeter kontors- och produktionslokaler i en fastighet som ska totalrenoveras och utgör en del av Fabeges utvecklingsprojekt i Arenastaden.

Här är de sex åtalade i muthärvan:
Sune Reinhold: Solnas tidigare stadsdirektör
Erik Paulsson: Ordförande och storägare i fastighetsbolaget Fabege och Peab
Lars-Erik Salminen: Kommunalråd i Solna
Anders Elfner: Peabs tidigare vice vd
Lennart Daleke: förste vd för Arenabolaget
Christian Alexandersson: Vd för Swedbank Arena och Arenastaden

Mutbrott, bestickning, medhjälp

Sune Reinhold åtalas för grovt mutbrott. Företrädarna för Arenabolaget, Erik Paulsson, Anders Elfner, Lennart Daleke och Christian Alexandersson, och Solnas kommunalråd Lars-Erik Salminen åtalas för grov bestickning. Lars-Erik Salminen åtalas i andra hand för medhjälp till grovt mutbrott.

"Åklagaren yrkar även 2 miljoner kronor i företagsbot från bolaget samt riktar förverkandeyrkande mot tjänstemannen (Sune Reinhold, IA:s uppgift) och dennes eget bolag med ca 1 miljon kronor", står det skrivet i pressmeddelandet.

Straffskalan för grovt mutbrott ligger på mellan sex månader och sex års fängelse och grov bestickning kan ge upp till sex års fängelse.

Företagsbot på 2 miljoner

Chefsåklagare Alf Johansson har funnit skäl att väcka åtal för grovt mutbrott och grov bestickning. Redan i mars hade de här sex personer delgivits misstankar om att ha gett eller tagit emot mutor i samband med att fotbollsarenan planerades, beslutet fattades och bygget startade.

Uppgiften om att Solnas tidigare stadsdirektör Sune Reinhold hade tjänat minst 600 000 kronor i konsultarvode genom ägarna bakom Arenabolaget i Solna, det bolag som bygger den nya arenan, ledde åklagaren på spåren.

Sune Reinhold lämnade sin anställning för nära ett år sedan. Nu avslöjas också att Lars-Erik Salminen väljer att ta en s k time out. han lämanr sina politiska uppdrag, men är övertygad om att han ska bli frikänd. "I Solna accepterar vi inte mutor och bestickning i någon form", säger han i ett skriftligt uttalande.

Dessutom yrkar chefsåklagare Alf Johansson även på böter på 2 miljoner för bolaget som misstänks för inblandning i muthärvan.

"Företagsbot ska man rikta mot företag om man anser att brott har begåtts i deras näringsverksamhet, och de inte har försökt förhindra eller motverka att brott begås i verksamheten," säger Alf Johansson.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.