Göransson arenas öde avgörs

Tisdag kväll avgörs det om bandyns mästarlag, Sandviken, blir utkastade ur sin eleganta hall. Arne Anderstedt, drivande under 25 år i klubben, skräder inte orden: ”Ett felbeslut nu går inte att reparera”.

Bolagsstyrelsen i Göransson Arena ska fatta beslut om verksamhetens inriktning och prioritering. Svenska mästarna Sandvikens AIK avvaktar och alla inom och nära klubben vet att konsekvenserna kan bli ödesdigra.

"Ett så dumt förslag"

- Jag kände väl först som de flesta andra, att det här förslaget var så dumt så att det inte var aktuellt att agera, säger Arne Anderstedt.

- Men alltmer har jag förstått att frågan inte handlar om en rad olika förslag – utan att ingen egentligen förstår konsekvenserna av dessa.

- Jag är rädd för att politikerna i bolagsstyrelsen inte kan eller förmår överblicka konsekvenserna. Och det är det allvarliga, säger Anderstedt med bestämdhet till Arbetarbladet.

Då är elitklubben slut

- Fattar man beslut om att vårt lag inte ska träna och spela inomhus under den viktigaste perioden, då är elitklubben SAIK slut. Vi skulle drabbas av spelarflykt, vi skulle inte kunna locka till oss nya spelare – en inomhushall är faktiskt ett måste numera – och vi skulle också tappa möjligheter att locka sponsorer.

Arne Anderstedt gör också en liknelse:

- Kan Gefle IF spela på grus, kan Brynäs spela på utomhusrink?

Slapp kostnaden om 200 miljoner

Men han är också självkritisk:

- Man skulle absolut ha lyssnat på de som sa att det inte är gratis att få en sån här gåva. Det var helt galet att prata om att det här skulle kunna gå runt. Ändå har man ju sluppit kapitalkostnaderna på 150–200 miljoner som andra kommuner sitter med.

- Hela organisationen och adminstrationen för arenabolaget stack också iväg. Man har för stor kostym helt enkelt, och tar på sig fel saker.

"Borde ha lagt undan pengar"

Klubbens ideliga skuldberg som omfattar miljoner tynger SAIK.

- Vi borde ha lagt undan pengar för sämre tider.

Arne Anderstedt anser att förutsättningarna inte är helt utredda:

- Varför inte börja med att försöka fylla tiden mellan mars och september först, i stället för att gapa över mer.

Vilka är intäktsökningarna?

- Om bandy ska ut, vad ska annars in som bär sina kostnader. Ingen har redovisat intäktsökningarna om bandyn kastas ut.

Utvecklingen av Göransson Arena, tycker Anderstedt, beror på hur arenan snabbt ska kunna förvandlas för att klara olika arrangemang.

Hans kritik är hårt och för Arbetarbladets reporter läser han innantill från ett papper:

...de håller i yxan

”Här vilar föreningen som låg högst i maratontabellen och vann SM-guld året före begravningen.

Arne Anderstedt avslutar:

”Jag tycker verkligen att de som fattar beslut om att bandyn ska spelas ute, mer än några enstaka matcher per säsong, ska vet att de också håller i yxan och avrättar föreningen".

 

Fakta

Göransson Arena AB har styrelsemöte på tisdag. Fyra alternativ gäller inför ett beslut.

Det som bedöms som mest aktuellt är den s k Kompromissen:

Bandyn måste flytta ut vid årsskiftet, men återkommer inomhus om klubben når SM-slutspelet som inleds med kvartsfinaler runt 20:e februari.

Karlskrona kastas ut från hockeyallsvenskan. Tvångsnedflyttningen borde få Svenska ishockeyförbundet att känna sig som boven i dramat. När Karlskrona gick upp i SHL efter säsongen 2015 kom kravet från Förbundet: Ni måste ha en läktare som rymmer 5 000 åskådare. Läktarbygget knäckte klubben.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Trefaldiga mästarna Smederna från Eskilstuna drog sig ut BAHAUS-ligan (tidigare Elitserien) vilket gav eko i svensk speedway. Orsak: ingen publik i coronatider, inga inkomster. Men klubben kör vidare – i division 1.

-  Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, förklarade Tobias Spångberg, ordförande, avhoppet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.