De bygger vinterarena för 2 miljarder

Per Hammarström och Glenn Bovin står bakom idén till en vintersportarena för 2 miljarder i Bålsta. Anläggningen som ska stå klar 2016 blir en av Sveriges högsta byggnader och 550 000 besök väntas från ett område som har 3,5 miljoner invånare inom en timmes resa.

Tack vare Skipark360:s arkitektur kommer arenan att bli ett landmärke för Stockholm. Arenan planeras bli en av Sveriges högsta byggnader med sina 135 meter. Som jämförelse är Globen 85 meter hög. Bakom arkitekturen står Berg Arkitektkontor, som är en del av Arkitektfirmaet C.F. Møller.

Två stora framsteg

Än så länge är det en skrivbordsprodukt som tar bestämda steg mot ett fullbordande.

Dels utsågs Skipark360 i maj till det mest intressanta investeringsobjekt inom den svenska turistbranschen av Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS).

Dels har NCC går in som ny delägare i den planerade inomhusarenan för alpin skidåkning, längdåkning och skidskytte.

Ska klar Världscup-tävlingar

NCC tar plats i styrelsen och parterna har också tecknat ett samarbetsavtal om att byggbolaget ska projektera och bygga anläggningen i Bålsta utanför Stockholm.

- Vi tror på anläggningen och vi vill vara med och utforma en framtidsarena, som kommer att få stor betydelse för både Stockholmsregionen och idrotten, säger Tomas Carlsson, affärsområdeschef, NCC Construction Sverige.

Skipark360 kan bli den första inomhusarenan i världen som är tillräckligt lång och brant för att klara av de krav som ställs på att få arrangera alpina Världscup-tävlingar. Backen ska bli 700 meter lång med 160 meters fallhöjd

Arenor för flera idrotter

Förutom utförsåkning, längdåkning och skidskytte är det tänkt att arenan även ska inrymma en isyta för konståkning, curling, bandy och ishockey samt en funpark för freestyle, freeride, jibb och brädåkning.

- Idén till att bygga en inomhusbacke föddes efter en rad snöfattiga vintrar med få skiddagar, , säger Glenn Bovin, en annan av initiativtagarna och vd för Skipark360.

- Med den nya arenan får både vi motionärer och eliten möjlighet att träna och att njuta av skidåkning oberoende av säsong, snötillgång och utomhustemperatur.

Sveriges hetaste investeringsprojekt

Utvecklingen av arenan beräknas kosta till 30-60 miljoner kronor och NCC är det första bolaget som går in som delägare. Nu pågår detaljplanering, miljökonsekvensbeskrivning och byggprojektering av anlägg¬ningen.

Målet är att kombiarenan kan börja byggas vid årsskiftet 2013/2014 och invigas två år senare. Den färdiga arenan beräknas kosta mellan 1,5 till 2 miljarder kronor.

Trenden är att utomhussporter flyttar inomhus. Först ut var ishockeyn, som flyttade in i ishallar redan på 50- och 60-talen. I de arenor som byggs nu planeras det för att fotboll ska kunna spela inomhus året runt.

Stefan Holmgren ordförande

Runt om i världen finns cirka 30 inomhusanläggningar för alpin skidåkning. De flesta ligger i Holland (sju stycken), Storbritannien (sex) och Tyskland (fem).

För längdåkning finns i dag sex tunnlar. Fyra i Finland, en i Tyskland och Torsbytunneln i Sverige.

I Skipark360:s styrelse ingår bland andra Stefan Holmgren (ordförande), som tidigare varit vd för Globen och Solvalla och Tom Beyer, som varit vd för Stockholmsmässan i 20 år.



I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.