Politikerna vill bli av med jättehallen

234 miljoner räcker till många trätor… Arena Vänersborg är ett av landets främsta arenabyggen, men också ett av de mest omdiskuterade. Nu vill kommunpolitikerna bli av med hela anläggningen.

– Vi vill undersöka möjligheten till detta, säger Gunnar Lidell (M), kommunalråd i Vänersborg.

Ännu till skylt

Men till den tidpunkten att ”Till salu”-skylten finns utanför hallen återstår ändå en del turer.

Framför allt rättsprocessen mellan Vänersborg kommun och konsultbolaget WSP. De har stämt varandra.

I en debattartikel i TTELA skriver nu Lidell tillsammans med partikamraterna Lena Eckerborn Wendel och Henrik Josten att de "tror att andra kan driva arenan bättre än kommunen".

Många tveksamheter

Mycket går att ångra. Den här hallen omges av diverse märkliga beslut i alla bemärkelser.

Inte minst att hallen byggdes och hur kostnaderna kunde skena så gränslöst mycket.

I dag ångrar sig också politikerna över att man sa nej för ett halvt år sedan när en internationell investerare ville köpa Arena Vänersborg. Kommunen tyckte då att hallen först skulle bli färdig innan en försäljning diskuterades.

"Arenan tar för mycket tid"

- Arenan tar så mycket tid och kraft från oss som har så mycket annat att göra, säger Gunnar Lidell och fortsätter:

- Vi gör detta för att hålla nere kostnaderna och uppe intäkterna.

Det krävs först att slutbesiktningen genomförs, bristerna åtgärdas och att den rättsliga processen med teknikonsultföretaget WSP avslutas.

Utdragen rättsprocess

Parterna träffades vid för¬handlingar i Göteborgs tingsrätt alldeles före jul, men kom inte överens den gången heller eftersom de står långt från varandra.

Vänersborgs kommun ansåg redan innan bygget var slutfört att WSP inte skötte sina åtaganden och har sedans dess stämt WSP i två omgångar, dels på 11 miljoner och dels på 3,3 miljoner.

WSP har svarat med att stämma kommunen på 6,2 miljoner kronor för att företaget inte inte får betalt för de utförda jobb.

Huvudsponsorn också stämd

Processen är lång, utdragen och tröttsam för alla parter. Nu har kommunen cirka åtta veckor på sig att komma med ett utlåtande. Därefter får WSP också två månader att formulera ett svar.

Förpostfäktningarna avslutas till augusti, då huvudförhandlingarna ska påbörjas. I oktober ska man ha nått fram till konkret resultat. Åtminstone är då sex dagar bokade för den slutliga upplösningen.

Till saken hör också att Vänersborgs kommun har stämt arenans huvudsponsor, Länsförsäkringar. Orsaken är försäkringsbolagets besked att inte betala ut några pengar för det takraset i februari 2010.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.