Äntligen ger Bro Hof vinst

Sveriges mest inbjudande golfanläggning, Bro Hof, visar äntligen vinst. Resultatet för 2011 blev knappt 1 miljon kronor efter nästan 40 miljoner kronor i intäkter. Till lättnad för ägaren Björn Örås som har investerat över 400 miljoner.
Björn Örås, ägare till Bro Hof Slott, gläds över att vinden har vänt. Han får ett plus i verksamheten, Nordea Masters är etablerat och snart hoppas han vara överens med Upplands-Bro kommun angående marktvisterna. Foto: Christer Höglund, Scanpix


- Det var på tiden, är Björn Örås egen kommentar till resultatet.

Det är vackert, det är klass på allt från banans alla detaljer till det vackra slottet, det som har saknats är intäkter.

År med miljonförluster

Det  har varit idel minus, -12 miljoner, -6 miljoner och -14 miljoner under åren 2008, 2009 och 2010.

Bara med en sådan finansiellt stark ägare som Björn Örås har satsningen kunnat fortsätta.

Han är storägare i bemannningsföretagen Uniflex, Dedicare och Dedicare, tillsammans värda 1 miljard kronor. Tidigare också majoritetsägare i Poolia. Det är därför han har kunnat göra sin dröm verklig – att skapa sin egen anläggning, större och bättre än alla andra.

Första riktiga golfåret

Nu äntligen visar Bro Hof rätt siffror. Samtidigt som Nordea Masters är etablerad här.

- Helåret 2011 var den första hela säsongen då vi hade båda golfbanorna i drift. Det blev vårt första ”riktiga” år om man uttrycker sig så.

Då hade vi allt färdigt med de två banorna i full drift, förklarar Björn Örås för realtid.se.

Han betraktar förutsättningarna:

- Det har varit kärvt i största allmänhet i ”golf-Sverige”. Det är inte längre den stora efterfrågan som det varit. Men samtidigt är ju Bro Hof en nischprodukt som är i en klass för sig. Bro Hof tilltalar dem som uppskattar hög kvalitet. Det finns det väl alltid en marknad för, så det går ganska bra för oss.

350 000 kr för medlemmar

Beroendet av greenfee-gäster är lika stort här som vid övriga banor. 1 600 kronor är priset för en 18-hålsrunda på The Stadium Course och 1 200 kronor för en 18-hålsrunda på The Castle Course.

För att bli medlem krävs ett köp av en aktie som i dag har ett pris om ungefär 350 000 kronor. Totalt finns det 1 100 utestående aktier.

- I slutänden är det marknaden som får sätta priset på vår aktie, men jag tycker ju själv exempelvis att aktiekursen skulle ha legat på 6-7 miljoner kronor om Bro Hof låg i Florida, säger Örås till realtid.se.

Kampen mot Upplands-Bro kommun

Det har varit händelserika år sedan allt tog sin början 2007. Från en markbesiktning, till en ritning, till bygganade – och oenighet.

Björn Örås utkämpar en kamp med Upplands-Bro kommun. Redan i februari talades det om försoning och ett markutbyte som hade öppnat för samförstånd.

Kommunen har hävdat att bygglovet har överskridits och att ett naturreservatsområde därmed använts.

Björn Örås menar att det har funnits en överenskommelse med kommunen om just det markområdet och att han därmed inte har gjort något olovligt.

Pratade i alla fall med varandra

I slutet av 2009 fastslog kommunen att delar av banan måste rivas upp och återställas till naturområde. Länsstyrelsen tyckte det samma.

Men Björn Örås är övertygad om att en lösning kan uppnås.

- Jag är hoppfull eftersom vi för en bra dialog med kommunen och hoppas att kunna lösa detta på ett bra sätt, säger Örås.

Det han anser blir avgörande är:

- Den förre kommundirektören har vittnat om att vi byggt banan enligt vår ursprungliga överenskommelse med kommunen, så det är ord som står mot ord.

Nu pratar i alla fall parterna med varandra och så länge är alla mål i såväl miljödomstolen som hos förvaltningsdomstolen vilande.

En representant för den utländska sponsor som ska rädda ÖFK:s existens med en gåva om 15 miljoner kronor förnekar i lördagens Expressen all kännedom om en sådan transaktion. Senare på lördagen presenterades ett uttalande på klubbens hemsida under rubriken ”ÖFK ochPuls8 gör ett gemensamt uttalande".

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.