Djurgården skrämdes av kostnaderna

Djurgården övervägde länge att bygga en egen arena - men valde till slut att bli hyresgäst på Tele2 arena när klubben lämnade från Stockholms stadion. Det fanns inget alternativ, enligt ordföranden Lars-Erik Sjöberg.
Lars-Erik Sjöberg tycker att flytten till Tele2 Arena har blivit lyckad och försvarar beslutet att inte hitta på en egen lösning. Foto: Robin Haldert, TT Nyheter

 

- När vi tittade på det så kom vi fram till att det i dagsläget inte skulle fungera ekonomiskt för Djurgården fotboll, säger Sjöberg.

Östermalms IP, Storängsbotten, Akalla, Hjulsta och Järvafältet var några av platserna som kom upp till förslag när Djurgården för några år sedan diskuterade en nya arena - ”Djurgårdsarenan” på Östermalms IP eller Storängsbotten till en kostnad på mellan 500 - 600 miljoner kronor. En arena för 20 000 åskådare diskuterades.

Fanns inget alternativ

Som bekant slutade det med att DIF hyr in sig på Tele2 Arena som kostat 2,7 miljarder kronor. Ett än så länge riktigt beslut. Vissa uppgifter hävdar nu att Tele2 kommer att göra över 100 miljoner i förlust per år. Stockholms stads bild är att det ''bara'' kommer att sluta med 300 miljoner kronor minus för första fem åren.

- Vi tittade på det för tre år sedan och kom fram till att det vid det tillfället inte fungerade för Djurgården att bygga eller driva en egen arena. Det är mycket som spelar in. Läget och investeringskostnaderna. Vilka andra arenor finns i närheten? Vilket utbud av evenemang finns det? 15 fotbollsmatcher i allsvenskan plus lite cupmatcher bär inte en arena, det måste in andra intäkter också, säger Lars-Erik Sjöberg och påpekar:

- Frågan är inte aktuell för Djurgården idag. Vi är hyresgäster på Tele2 i ett antal år och vi har en option om att förlänga där ifall vi vill. Vi skulle kunna vara hyresgäster där väldigt länge om vi skulle vilja.

Viktigast att ha driftansvar

Hur ser du på att bygga en egen arena i förhållande till att hyra in sig som ni gör nu?

- Alla föreningar vill nog gärna ha en egen arena om det går. Om vi ska bygga/drifta en själv så får man titta på många olika förutsättningar. Några av dem är till exempel vilka ytterligare intäkter du får från andra kommersiella hyresgäster för lokaler som byggs tillsammans med arenan, kan du dela arenan med annan fotbollsförening, eller kanske med något Djurgårdslag inom en annan idrott?

- Det viktigaste är kanske inte att bygga och äga en arena utan att ha driftansvar och kontroll över arenan. Incitamentet är ju att öka intäkterna från alla håll och kanter, och det är en viktig bit.  Några inom fotbollen och flera inom hockeyn har byggt egna arenor med ekonomisk framgång, det är ju också betydligt vanligare internationellt. På lång sikt så tror jag att det är viktigt att vi inom Djurgården kontrollerar vår egen arena även om det inte är en aktuell fråga för oss idag.

"Globen är djurgårdsland"

Hur recenserar du er flytt till Tele2 arena hittills?

- Vi har haft en fantastisk start på vår nya hemmaarena med nästan 16 000 i publiksnitt på de åtta matcher vi har spelat där och de allra flesta har verkligen känt att det är en Djurgårdensarena vid våra matcher. Tillsammans med djurgårdshockeyn så känns det som Globen-området har blivit djurgårdsland när vi har våra matcher. Den nya arenan har skapat helt nya möjligheter för Djurgården och alla våra supportrar att få en bättre total fotbollsupplevelse och vi hoppas att det ska bära frukt både sportsligt och ekonomiskt framöver.

- Äntligen kan vi också erbjuda alla djurgårdare att få en bra plats att se fotboll på med moderna faciliteter. Arenans kapacitet och utformande gör också att vi kan hålla bra priser på biljetterna till olika supportergrupper.

Mårthen Bergman

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Bandyns SM-finaler 2021 spelas på Studenternas i Uppsala för26:e gången 2021. Och kanske den sista...

–   Vi är glada att vi är överens med Uppsala kommun. Beslutet har dröjt med vi har utmanat med andra alternativa spelorter utifrån den rådande situationen med Corona, säger Per-Anders Gustafsson, ordförande Svenska Bandyförbundet, och fortsätter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.