Djurgården skrämdes av kostnaderna

Djurgården övervägde länge att bygga en egen arena - men valde till slut att bli hyresgäst på Tele2 arena när klubben lämnade från Stockholms stadion. Det fanns inget alternativ, enligt ordföranden Lars-Erik Sjöberg.
Lars-Erik Sjöberg tycker att flytten till Tele2 Arena har blivit lyckad och försvarar beslutet att inte hitta på en egen lösning. Foto: Robin Haldert, TT Nyheter

 

- När vi tittade på det så kom vi fram till att det i dagsläget inte skulle fungera ekonomiskt för Djurgården fotboll, säger Sjöberg.

Östermalms IP, Storängsbotten, Akalla, Hjulsta och Järvafältet var några av platserna som kom upp till förslag när Djurgården för några år sedan diskuterade en nya arena - ”Djurgårdsarenan” på Östermalms IP eller Storängsbotten till en kostnad på mellan 500 - 600 miljoner kronor. En arena för 20 000 åskådare diskuterades.

Fanns inget alternativ

Som bekant slutade det med att DIF hyr in sig på Tele2 Arena som kostat 2,7 miljarder kronor. Ett än så länge riktigt beslut. Vissa uppgifter hävdar nu att Tele2 kommer att göra över 100 miljoner i förlust per år. Stockholms stads bild är att det ''bara'' kommer att sluta med 300 miljoner kronor minus för första fem åren.

- Vi tittade på det för tre år sedan och kom fram till att det vid det tillfället inte fungerade för Djurgården att bygga eller driva en egen arena. Det är mycket som spelar in. Läget och investeringskostnaderna. Vilka andra arenor finns i närheten? Vilket utbud av evenemang finns det? 15 fotbollsmatcher i allsvenskan plus lite cupmatcher bär inte en arena, det måste in andra intäkter också, säger Lars-Erik Sjöberg och påpekar:

- Frågan är inte aktuell för Djurgården idag. Vi är hyresgäster på Tele2 i ett antal år och vi har en option om att förlänga där ifall vi vill. Vi skulle kunna vara hyresgäster där väldigt länge om vi skulle vilja.

Viktigast att ha driftansvar

Hur ser du på att bygga en egen arena i förhållande till att hyra in sig som ni gör nu?

- Alla föreningar vill nog gärna ha en egen arena om det går. Om vi ska bygga/drifta en själv så får man titta på många olika förutsättningar. Några av dem är till exempel vilka ytterligare intäkter du får från andra kommersiella hyresgäster för lokaler som byggs tillsammans med arenan, kan du dela arenan med annan fotbollsförening, eller kanske med något Djurgårdslag inom en annan idrott?

- Det viktigaste är kanske inte att bygga och äga en arena utan att ha driftansvar och kontroll över arenan. Incitamentet är ju att öka intäkterna från alla håll och kanter, och det är en viktig bit.  Några inom fotbollen och flera inom hockeyn har byggt egna arenor med ekonomisk framgång, det är ju också betydligt vanligare internationellt. På lång sikt så tror jag att det är viktigt att vi inom Djurgården kontrollerar vår egen arena även om det inte är en aktuell fråga för oss idag.

"Globen är djurgårdsland"

Hur recenserar du er flytt till Tele2 arena hittills?

- Vi har haft en fantastisk start på vår nya hemmaarena med nästan 16 000 i publiksnitt på de åtta matcher vi har spelat där och de allra flesta har verkligen känt att det är en Djurgårdensarena vid våra matcher. Tillsammans med djurgårdshockeyn så känns det som Globen-området har blivit djurgårdsland när vi har våra matcher. Den nya arenan har skapat helt nya möjligheter för Djurgården och alla våra supportrar att få en bättre total fotbollsupplevelse och vi hoppas att det ska bära frukt både sportsligt och ekonomiskt framöver.

- Äntligen kan vi också erbjuda alla djurgårdare att få en bra plats att se fotboll på med moderna faciliteter. Arenans kapacitet och utformande gör också att vi kan hålla bra priser på biljetterna till olika supportergrupper.

Mårthen Bergman

BK Häcken har en ekonomisk framgång  som enbart Malmö FF överträffar i Allsvenskan. Sponsorintäkterna i Häcken har ökat med 800 procent på tio år. Nu redovisas ett  rekordår, Ökningen från i fjol är 24 procent, och målet om 30 miljoner i partnerintäkter har passerats.

Men på lördagen tvingades klubbens anhängare inse att den viktigaste spelaren, brassen Paulinho, flyttar utomlands igen. Efter 97 mål och 33 assist i Häcken vill han fortsätta i israeliska Hapoel de närmaste 18 månaderna.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Man kan tro att Jämtländska Sportkompaniet har fått storhetsvansinne… Bolaget arrangerar sprinttävlingen på Östersunds skidstadion i samarbete med ett ett tyskt och norskt bolag,  och de står nu bakom en uppgraderad tour som stöttar de lokala arrangörerna i varje land och stad. Totalt handlar det en nysatsning på flera miljoner. Målet är att Supersprint på 100 meter snö ska bli en World Sprint Series inom fyra år för damer och herrar. Bland annat en tävling i Dubai, jo, på snö. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.