Djurgården skrämdes av kostnaderna

Djurgården övervägde länge att bygga en egen arena - men valde till slut att bli hyresgäst på Tele2 arena när klubben lämnade från Stockholms stadion. Det fanns inget alternativ, enligt ordföranden Lars-Erik Sjöberg.
Lars-Erik Sjöberg tycker att flytten till Tele2 Arena har blivit lyckad och försvarar beslutet att inte hitta på en egen lösning. Foto: Robin Haldert, TT Nyheter

 

- När vi tittade på det så kom vi fram till att det i dagsläget inte skulle fungera ekonomiskt för Djurgården fotboll, säger Sjöberg.

Östermalms IP, Storängsbotten, Akalla, Hjulsta och Järvafältet var några av platserna som kom upp till förslag när Djurgården för några år sedan diskuterade en nya arena - ”Djurgårdsarenan” på Östermalms IP eller Storängsbotten till en kostnad på mellan 500 - 600 miljoner kronor. En arena för 20 000 åskådare diskuterades.

Fanns inget alternativ

Som bekant slutade det med att DIF hyr in sig på Tele2 Arena som kostat 2,7 miljarder kronor. Ett än så länge riktigt beslut. Vissa uppgifter hävdar nu att Tele2 kommer att göra över 100 miljoner i förlust per år. Stockholms stads bild är att det ''bara'' kommer att sluta med 300 miljoner kronor minus för första fem åren.

- Vi tittade på det för tre år sedan och kom fram till att det vid det tillfället inte fungerade för Djurgården att bygga eller driva en egen arena. Det är mycket som spelar in. Läget och investeringskostnaderna. Vilka andra arenor finns i närheten? Vilket utbud av evenemang finns det? 15 fotbollsmatcher i allsvenskan plus lite cupmatcher bär inte en arena, det måste in andra intäkter också, säger Lars-Erik Sjöberg och påpekar:

- Frågan är inte aktuell för Djurgården idag. Vi är hyresgäster på Tele2 i ett antal år och vi har en option om att förlänga där ifall vi vill. Vi skulle kunna vara hyresgäster där väldigt länge om vi skulle vilja.

Viktigast att ha driftansvar

Hur ser du på att bygga en egen arena i förhållande till att hyra in sig som ni gör nu?

- Alla föreningar vill nog gärna ha en egen arena om det går. Om vi ska bygga/drifta en själv så får man titta på många olika förutsättningar. Några av dem är till exempel vilka ytterligare intäkter du får från andra kommersiella hyresgäster för lokaler som byggs tillsammans med arenan, kan du dela arenan med annan fotbollsförening, eller kanske med något Djurgårdslag inom en annan idrott?

- Det viktigaste är kanske inte att bygga och äga en arena utan att ha driftansvar och kontroll över arenan. Incitamentet är ju att öka intäkterna från alla håll och kanter, och det är en viktig bit.  Några inom fotbollen och flera inom hockeyn har byggt egna arenor med ekonomisk framgång, det är ju också betydligt vanligare internationellt. På lång sikt så tror jag att det är viktigt att vi inom Djurgården kontrollerar vår egen arena även om det inte är en aktuell fråga för oss idag.

"Globen är djurgårdsland"

Hur recenserar du er flytt till Tele2 arena hittills?

- Vi har haft en fantastisk start på vår nya hemmaarena med nästan 16 000 i publiksnitt på de åtta matcher vi har spelat där och de allra flesta har verkligen känt att det är en Djurgårdensarena vid våra matcher. Tillsammans med djurgårdshockeyn så känns det som Globen-området har blivit djurgårdsland när vi har våra matcher. Den nya arenan har skapat helt nya möjligheter för Djurgården och alla våra supportrar att få en bättre total fotbollsupplevelse och vi hoppas att det ska bära frukt både sportsligt och ekonomiskt framöver.

- Äntligen kan vi också erbjuda alla djurgårdare att få en bra plats att se fotboll på med moderna faciliteter. Arenans kapacitet och utformande gör också att vi kan hålla bra priser på biljetterna till olika supportergrupper.

Mårthen Bergman

Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i  balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen 

- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.

Idrottsparken blev Nya Parken som blev Östgötaporten som nu blir, ja vad då? Men vid onsdagens årsmöte avslöjade IFK att ett företag har köpt rättigheterna till fotbollsarenan. 

-  Det är en av de största affärerna klubben någonsin gjort, säger klubbchefen Patrik Selin

Vasalopsspåren är räddade och nu står arrangörerna och cirka 30 000 åkare inför rejäla prövningar under några dagar. På fredag blir det skidåkning under synnnerligen annorlunda villkor . 

Då körs både Nattvasan 90 för fjärde året och Nattvasan 45 för andra året – en magiskt nattlig skidfärd i fäders spår! Med flera kändisar, bl a Marcus Hellner och ytterligare  tre olympiska guldmedaljörer bland drygt 2 200 anmälda .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.