Nu jagar Malmö FF mera guld

Malmö FF vann SM-titeln, men jagar också guld på annat håll. Successivt tar man över Swedbank Stadion i syfte att tjäna pengar som arenaägare.
Malmös Jiloan Hamad och laget med Lennart Johanssons pokal efter den allsvenska avslutningen på Swedbank Stadion i Malmö. Foto: Andreas Hillergren, TT Nyheter


Kalmar FF äger också sin arena, men önskar i dag att man inte hade gjort det när publiken minskar och utgifterna ökar. MFF går motsatt väg och ser fördelar i att äga så mycket som möjligt av Swedbank Stadion.

Det är vad det nionde inslaget i artikelserien om Arena-Sverige, i Idrottens Affärers och Fotboll Direkts artikelserie, handlar om.

"Därför borde vi locka fler"

Klubbens val att förvärva ytterligare 50 procent av ägandet betraktas som en långsiktig satsning som ska bära frukt senare. Per Nilsson, vd i Malmö FF berättar mer:

- Satsningen gör vi för att attrahera fler åskådare och sponsorer till Swedbank Stadion. Det är visserligen svårt finansiellt för oss just nu med den dryga utgiften som köpet innebär, men det kan liknas vid en baksmälla.

- Det kommer successivt att bli bättre och bättre tack vare det här beslutet som ger oss 75 procent äganderätt. Köpet innebär nämligen att vi minskar våra hyreskostnader med 15 miljoner kronor årligen.

Mycket bankens förtjänst

Swedbank Stadion invigdes 2009 och kostade 695 miljoner kronor. En subvention från Malmö Stad i kraft av ett ränte- och amorteringsfritt lån på omkring 150 miljoner kronor var en stark bidragande faktor till att bygget blev genomförbart.

Bidragande var också namnrättigheterna som MFF sålde till Swedbank och Sparbanksstiftelsen Skåne för 5 miljoner kronor om året under en tioårsperiod. Dessutom lånade Swedbank ut 300 miljoner kronor till byggnationen.

Per Nilsson fick med kort varsel hoppa in som vd vintern 2011 när Pelle Svensson avgick. Den säsongen gick klubben back med 30 miljoner. Ändå vann MFF guld samma år.

Misstagen ska inte upprepas och det ska inte vara möjligt då MFF lärt av misstagen.

Swedbank Stadion är en grann skapelse och gensvaret från åskådarna är också det bästa. Klubben noterade ett rekordhögt publiksnitt 2013.

Fullkomlig succé

Säsongen 2013 blev en fullkomlig succé.

Mycket talar för Malmö FF:
= Den mest talangfulla spelartruppen
= Det egna kapitalet, större än någon annan klubb
= Mästartiteln 2013
= Ett rekordhögt publiksnitt

Mycket bättre kan det inte bli.

Klarar det avbräcket också

Richard Norlings avhopp var ett avbräck, men inte värre än att man från ansvarigt håll kraftsamlar och söker nya lösningar.

Nu diskuteras olika alternativ. Ett är att Daniel Andersson blir manager och det kan vara den mest optimala.

Situationen är för övrigt påfallande lik den från 2010. SM-guld och utstakad väg mot nya mål, då som nu, hoppade tränaren (Roland Nilsson) av. Men fortsättningen blev ju inte så tokig med Rikard Norling.

Måste få in fler event

MFF-arna är stolta över publiksnittet om 16 093 åskådare som givetvis innebär den högsta siffran under Swedbank Stadions fyra år.

Däremot har det varit värre att anordna icke fotbollsrelaterade event på arenan.

- Här arbetar vi mycket hårt. Fotbollen är det som genererar pengar, men vi skulle också vilja få fler event. En faktor som ställer till det för oss är att Malmö Stadion kan erbjuda lägre hyra och inte ställer lika höga krav på gräskvalitén, säger Nilsson.

Eget kapital om 92,2 miljoner

Kommunikationschef, Per Welinder utvecklar problematiken med att anordna andra, icke fotbollsrelaterade event.

- Det är MFF Event som står för driften av arenan då det inte är matchdag. Vi har haft ett fåtal konserter på Swedbank Stadion, dock inte på innerplan. Här vill vi åstadkomma mycket mera.

Klubben är finansiellt stark och har positionen som Sveriges rikaste fotbollsförening med ett eget kapital på 92,2 miljoner kronor. Detta trots en mångmiljonförlust i fjol på 13,9 miljoner kronor på grund utav uteblivet UEFA-spel.

Zlatan-pengarna dubbelt värda

Det finansiella bakslaget 2012 skapar ingen omedelbar oro. MFF sålde spelare under det året år för 13,2 miljoner kronor.

Den ekonomiska tryggheten i föreningen beror mycket på en viss Zlatan Ibrahimovic. När han flyttade till Ajax fick MFF 92 miljoner kr.

Men mycket vill ha mer.

Nu ligger vägen inbjudande och rak, ja, till vis del, mot Champions League och miljoners miljoner hägrar. SM-guldet som innebar den 17:e titeln erövrades av en rekordung trupp och därmed öppnades vyerna.

Behöver inte äga 100 procent

Men hur lyder resonemanget runt majoritetsägandet av arenan?

- Peab äger de resterande 25 procenten av Swedbank Stadion, men egentligen är det inte viktigt för oss att äga 100 procent. Det viktiga för oss är att ha dispositionsrätten, med andra ord kunde vi lika gärna haft en mindre äganderätt om den aspekten hade varit uppfylld, säger Per Nilsson.

- Med ökad närhet till åskådare och företag via olika event tror vi på större publik i framtiden.

Marcus Mattsson

AIK Bandyförening och SvartGul Bandy utreder just nu av Skatteverket. Det handlar om från vilket konto spelarnas och ledarnas löner har kommit. ”Jag har hela tiden tyckt att det är fel eftersom det inte är SvartGul Bandy som betalat ut lönerna utan att det är föreningen som har gjort det”, säger Ingemar Andreasson, handläggare på Skatteverket, till SVT Sport.

Åbytravet byter vd.Johan F Lundberg får lämna sin roll och ersättare blir förre vd:n Kenneth Thollström. 

– Efter flera år av tunga investeringar måste vi ta ett steg framåt och lägga ökat fokus på lönsamhet och förbättrade intäkter, säger ordföranden Fredrik Tenfält. 

SKF fortsätter som huvudpartner till Gothia Cup. Det nya avtalet sträcker sig till 2022 och parterna tittar nu på hur de kan utveckla det nära samarbetet som byggts upp under många år. Högt upp på önskelistan: en utbyggnad av SKF Arena på Heden till nästa sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Som tränare hade han drömjobbet. Hans klubb fick 50 miljoner kronor från Mellby Gård för att förstärka laget. Spelare skulle handplockas och tränaren såg fantastiska möjligheter för att bygga ett lag, men i dag fick han sparken. Managern Peter Swärdh måste lämna Trelleborg. 

Svenska sporträttighetsagenturen Spring Media har inlett ett samarbete med Red Bee för att lansera Wnited /juːˈnaɪtɪd/– världens första globala streamingtjänst tillägnad damfotboll. Presentationen skedde på måndagen under Sportel Monaco. 

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.