Roger Anderssons blogg

Roger Andersson är vd för Idrottens Affärer. I ett tidigare liv sportjournalist på Aftonbladet, sportchef på SvD, chefredaktör för Svensk Golf och mediechef på Golfförbundet. Nu mest grinig gubbe med förkärlek för att hacka på dåliga tv-produktioner, slö journalistik och slentrianmässig sponsring. Bloggens startsida.

Expert eller bludderputte?

I en tid när det för tv-kommentatorer och reportrar verkar vara viktigast att synas och prata så mycket som möjligt, är det skönt att kunna luta sig tillbaka i soffan och njuta av personer som verkligen är vad de kallas, experter.

Just nu i TV4 - A Lennart Juhlin kommenterar maraton i VM. En njutning i erfarenhet och kunskap.

I Viasat Motor - Stefan "Lövis" Johanssons underbara sågning av F1-arrangörerrna i Valencia. "Lövis" var som förare omtyckt i de stall han representerade för sin förmåga att ta till sig teknik och att kunna förklara problem så att teknikerna förstod. Han förklarar bra även för oss F1-nördar i soffan. Tyvärr är han med under några få race - låt "Lövis" dominera resten av säsongen!

Häromdagen intervjuades Björn Hellberg av  Lotta Bromé i radions P4. Ett samtal med en deckarförfattare och historiekännare som är expert på tennis.

Alldeles för ofta möts vi tv-tittare av så kallade experter som mest är kända namn, före detta idrottare som förutom allmänbildning även saknar förmågan att engagera och istället blir intetsägande.

Juhlin, "Lövis", Hellberg och Claes Hellgren är föredömligt bra i sina sporter. Erfarenhet, kunskap och engagemang.

Så finns det ett fåtal kommentatorer som inte behöver experter vid sin sida. Roberto Vacchi i Eurosport, Göran Zachrisson i Viasat och Lasse Granqvist i Canal+/Radiosporten.

Det är också härligt att se hur en rutinerad tv-personlighet som Tommy Engstrand blommat upp med sitt program Engstrand 45 minuter i Viasat. I sin egen tillbakalutade säkerhet lockar han till avslappnade samtal med en del svårflirtade sporthjältar. Samtalet med Stig H Johansson är ett exempel som borde visas i undervisningssyfte för nya kullar tv-intervjuare.

I samma syfte, men som avskräckande exempel - SvT:s och TV4:s intervjureportrar på friidrotts-VM. Dåligt förberedda, inga språkkunskaper och därmed taffliga frågor. Alltså ointressant.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Ingemar Linnéll, tidigare förbundskapten , tog det danska konceptet Hand the Ball till Sverige efter sin tid som tränare och sportchef i KIF Kolding. !Stockholms stad valde att satsa på projektet vid Handbolls-EM 2020 – ett socialt projekt för att öka intresset för föreningsdriven idrott i idrottssvaga delar av staden - och det blev succé.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.