Roger Anderssons blogg

Roger Andersson är vd för Idrottens Affärer. I ett tidigare liv sportjournalist på Aftonbladet, sportchef på SvD, chefredaktör för Svensk Golf och mediechef på Golfförbundet. Nu mest grinig gubbe med förkärlek för att hacka på dåliga tv-produktioner, slö journalistik och slentrianmässig sponsring. Bloggens startsida.

Expert eller bludderputte?

I en tid när det för tv-kommentatorer och reportrar verkar vara viktigast att synas och prata så mycket som möjligt, är det skönt att kunna luta sig tillbaka i soffan och njuta av personer som verkligen är vad de kallas, experter.

Just nu i TV4 - A Lennart Juhlin kommenterar maraton i VM. En njutning i erfarenhet och kunskap.

I Viasat Motor - Stefan "Lövis" Johanssons underbara sågning av F1-arrangörerrna i Valencia. "Lövis" var som förare omtyckt i de stall han representerade för sin förmåga att ta till sig teknik och att kunna förklara problem så att teknikerna förstod. Han förklarar bra även för oss F1-nördar i soffan. Tyvärr är han med under några få race - låt "Lövis" dominera resten av säsongen!

Häromdagen intervjuades Björn Hellberg av  Lotta Bromé i radions P4. Ett samtal med en deckarförfattare och historiekännare som är expert på tennis.

Alldeles för ofta möts vi tv-tittare av så kallade experter som mest är kända namn, före detta idrottare som förutom allmänbildning även saknar förmågan att engagera och istället blir intetsägande.

Juhlin, "Lövis", Hellberg och Claes Hellgren är föredömligt bra i sina sporter. Erfarenhet, kunskap och engagemang.

Så finns det ett fåtal kommentatorer som inte behöver experter vid sin sida. Roberto Vacchi i Eurosport, Göran Zachrisson i Viasat och Lasse Granqvist i Canal+/Radiosporten.

Det är också härligt att se hur en rutinerad tv-personlighet som Tommy Engstrand blommat upp med sitt program Engstrand 45 minuter i Viasat. I sin egen tillbakalutade säkerhet lockar han till avslappnade samtal med en del svårflirtade sporthjältar. Samtalet med Stig H Johansson är ett exempel som borde visas i undervisningssyfte för nya kullar tv-intervjuare.

I samma syfte, men som avskräckande exempel - SvT:s och TV4:s intervjureportrar på friidrotts-VM. Dåligt förberedda, inga språkkunskaper och därmed taffliga frågor. Alltså ointressant.

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

AIK var länge den fula ankungen i bandysagan tills framför allt miljonären Marco Engborg ville att AIK skulle återta en plats bland hermelinerna. Med hjälp av en välfylld plånbok förverkligade Engborg sin dröm och på några snabba säsonger var AIK tillbaka i högsta serien inför säsongen 2019-2020.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Nu gör SVT en egen lansering. ”SVT – kanalen för damfotboll!”

Sportevenemang och tv – men i vilken kanal… Den här gången är det SVT som har varit på tårna. SVT har klart med större delen av det svenska damlandslagets kvalmatcher och landskamper och nu står det klart att EM 2021 sänds i SVT. 

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.