U 21-EM en ekonomisk succé

130 miljoner kronor spenderade turisterna som såg matcherna vid U21-EM i somras i Sverige. Uppmärksamheten motsvarade ett annonsvärde på 187 miljoner.

- Det är höga omsättningssiffror jämförelsevis med andra idrottsevenemang, och speciellt för ett mästerskap under den allra högsta nivån inom en idrott. Staten, tillsammans med värdstäderna som tagit en viss ekonomisk risk i arrangemanget, är de ekonomiska vinnarna på turneringen, säger Sofia Zere på Turismens Utredningsinstitut (TUI) som varit projektledare för analysen.

Turistekonomisk analys

TUI har räknat ut att besökarna gjorde av med 777 kronor per dygn på respektive spelort. Därtill motsvarade uppmärksamheten i lokal och nationell media för de fyra värdstäderna Göteborg, Halmstad, Helsingborg och Malmö ett annonsvärde på 187 miljoner kronor.

Det är Svenska Fotbollförbundet och de fyra värdstäderna som beställt den turistekonomiska analysen av U21-EM som avgjordes mellan den 15-29 juni i somras.

- Vi visste att det fotbollsmässiga delen skulle bli bra för svensk fotboll, men vi ville också se hur samhället gynnas av att vi arrangerar ett mästerskap på hemmaplan. Det här är ett bra redskap för oss inför vår ansökan om att tillsammans med Norge försöka få EM 2016, säger SvFF:s generalsekreterare Sune Hellströmer.

intervjuade åskådare

Från 703 längre intervjuer och 1 446 kortare intervjuer vid matcherna, som totalt sågs av 163 196 åskådare framkom att turisterna vid turneringen konsumerade i genomsnitt 777 kronor per dygn (exklusive matchbiljetterna) under mästerskapet.

Värdet på konsumtionen uppskattas till 130 miljoner kronor, evenemanget genererade 81 årsverken. Den stora delen av konsumtionen gick till logi, handel och restaurang. I genomsnitt besökte åskådarna 1,8 matcher och genomsnittet blev 1,1 övernattning.

Mediaeffekterna har mätts av Infopaq, via webbkällor före, under och efter U21-EM och med en mätperiod 1 maj-12 juli. Intresset var givetvis störst i arrangörslänen. 10 900 artiklar noteras i undersökningen och det motsvarar (simulerats på tryckt press) ett annonsvärde av 187 miljoner kronor, fördelat på Malmö 69 mkr, Göteborg 66 mkr, Helsingborg 30 mkr och Halmstad 22 mkr.

 

 

Hammarby fotboll sätter omsättningsrekord för fotbollsåret 2019. ”Mellan 190 och 200 miljoner kronor”, säger vd Henrik Kindlund. Siffrorna blir officiella den 4 mars. ”Större omsättning har vi aldrig haft”, betonar Kindlund i Sportbladet.  

2017 var omsättningen 124 miljoner. 2018: 136 miljoner. Förklaringen till rekordomsättningen är i första hand spelarförsäljningar.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

AIK och Hammarby möts i åttondelsfinalen när SM-slutspelet i bandy startar i morgon tisdag. Men det blir utan bortaklackar på matcherna. Stockholms stads säkerhetsavdelning sa nej. ”Vi förlorar en halv miljon kronor när vi tvingas spela på Bergshamra IP, säger AIK:s ordförande Marco Engborg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.