Och de nominerade är...

Inför Fotbollsgalan 2009 måndagen den 9 november är nu nomineringarna klara inför alla priser som ska delas ut.

Den 15:e Galan sker inför publik i Malmö Arena och direktsänds i TV4 kl 20.00-22.00. Programledare för fjärde året i rad blir Adam Alsing och Jessica Almenäs.

En rad priser ska delas ut och bland höjdpunkterna återfinns priserna till årets
bästa spelare - SvFF:s och Aftonbladets Guldbollen till bäste herrspelare och SvFF:s och Sydsvenskans Diamantbollen till bästa damspelare.

Utöver dessa priser ska vinnare på herr- och damsidan i följande kategorier utses: Årets Målvakt, Årets Back, Årets Mittfältare, Årets Forward, Årets Nykomling/Genombrott, Årets Tränare, Årets Domare samt de nytillkomna priserna Årets Allsvenska spelare (dam- och herr).

I nomineringsarbetet har de alsvenska tränarna (dam och herr) fått ge sina förslag som underlag för juryns arbete.

Kandidaterna till herrpriserna har utsetts av en jury bestående av Lars Lagerbäck och Jörgen Lennartsson, SvFF, Stefan Lundin, SEF, Per Ågren, SFS, Kalle Flygar, SFT, Pontus Kåmark, TV4, Ralf Edström, Sveriges Radio, Ola Wenström, Viasat samt Jens Fjellström, Canal+. Sune Hellströmer, SvFF, har varit sammankallande.

På damsidan har juryn bestått av Thomas Dennerby och Lilie Persson, SvFF, Susanne Erlandsson, SvFF/EFD, Daniel Kristiansson, TV4, Malin Swedberg, frilans/TV4, Robert Perlskog, frilans samt Anette Börjesson, Sveriges Radio. Sune Hellströmer, SvFF, har varit sammankallande.

Fakta

Damer

Årets målvakt

Barbara, Sunnanå SK
Kristin Hammarström, KIF Örebro
Hedvig Lindahl, Kopparbergs/Göteborg FC
Sofia Lundgren, Linköpings FC

Årets Back

Faith Ikidi, Linköpings FC
Charlotte Rohlin, Linköpings FC
Linda Sembrant, AIK
Sara Thunebro, Djurgården/Frankfurt

Årets Mittfältare

Victoria Sandell Svensson, Djurgården
Caroline Seger, Linköpings FC
Therese Sjögran, LdB FC Malmö
Mami Yamaguchi, Umeå IK

Årets Forward

Kosovare Asllani, Linköpings FC
Ramona Bachmann, Umeå IK
Jessica Landström, Linköpings FC
Linnea Liljegärd, Kopparbergs/Göteborg FC

Årets Genombrott

Kosovare Asllani, Linköpings FC
Louise Fors, AIK
Linnea Liljegärd, Kopparbergs/Göteborg FC
Lina Nilsson, Ldb FC Malmö

Årets Allsvenska spelare

Faith Ikidi, Linköpings FC
Victoria Sandell Svensson, Djurgården
Caroline Seger, Linköpings FC
Therese Sjögran, LdB FC Malmö

Årets Tränare

Anders Johansson, Djurgården
Torbjörn Nilsson, Kopparbergs/Göteborg FC
Mika Sankala, Umeå IK
Magnus Wikman, Linköpings FC

Herrar

Årets Målvakt

Kim Christensen, IFK Göteborg
Eddie Gustafsson, FC Red Bull Salzburg
Andreas Isaksson, PSV Eindhoven
Daniel Öhrlund, AIK

Årets Back

Jos Hooiveld, AIK
Daniel Majstorovic, AEK Aten
Olof Mellberg, Olympiakos
Ragnar Sigurdsson, IFK Göteborg

Årets Mittfältare

Rasmus Elm, Kalmar FF/AZ Alkmaar
Wanderson do Carmo, GAIS
Kim Källström, Olympique Lyon
Anders Svensson, IF Elfsborg

Årets Forward, herrar

Marcus Berg, Hamburg
Tobias Hysén, IFK Göteborg
Zlatan Ibrahimovic, FC Barcelona
Ivan Obolo, AIK

Årets Nykomling

Miiko Albornoz, IF Brommapojkarna
Michael Almebäck, Örebro SK
Pär Ericsson, GAIS
Viktor Noring, Trelleborgs FF

Årets Allsvenska spelare

Rasmus Elm, Kalmar FF/AZ Alkmaar
Wanderson do Carmo, GAIS
Tobias Hysén, IFK Göteborg
Ivan Obolo, AIK.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.