Belåtenhet runt Volvo Ocean Race

Vågorna har lagt sig efter sommarens Volvo Ocean Race och det stopp som armadan gjorde i Stockholm. Nu har Stockholms Hamn presenterat en undersökning som visar att det var väl investerade skattemiljoner.

Många människor lockades och undersökningen vill påvisa att huvudstan fick turistvaluta. Det negativa är att Stockholms Stad fick ta ett större ansvar än vad som var tänkt och berodde på att det inte kom lika mycket pengar från sponsorer.

-  Slutnotan för Stockholms stad stannade vid 43,9 miljoner. Vi hade hoppats kunna sänka den ännu mer, men konjunkturen var inte den bästa för att få in sponsorpengar, konstaterar Carl-Erik Aroseus på Stockholms Hamnar AB.

Staden satsade 50 miljoner av skattebetalarnas pengar med en förhoppning om att sponsorarbetet skulle bli så framgångsrikt att den utgiften skulle kunna minskas.Men företagen höll igen

Nöjda sponsorer

Noterbart är att samtliga sponsorer svarar ja på frågan om de skulle sponsra ett liknande evenemang i framtiden.

- Det får man förstås ta med en nypa salt, men vi har fått väldigt goda vitsord från alla håll för hur vi hanterat den här stora seglingsfesten, men så är Skeppsbron en nästan unik plats. Det är ytterst ovanligt att det går att ha ett sådant här evenemang så centralt, säger Carl-Erik Aroseus.

Undersökningen rapporterar om 730 000 besökare under de tolv evenemangsdagarna. Människorna var nöjda och ger högt betyg till arrangemanget på Skeppsbron som byggdes om inför det evenemang som var störst i Norden i somras.

Det framkommer att omkring 15 procent av besökarna kom från andra delar av världen än Stockholms län. Beräkningar gör gällande att de gjorde av med 319 miljoner i Stockholm och stannade i huvudstan i tre till fyra dagar. Men många erkände att deras huvudsakliga skäl till att se Stockholm berodde på andra skäl. Ändå var det en så pass hög andel som 28 procent som kom enbart för Volvo Ocean Race.

I framtiden kan det komma fler så här stora evenemang till Stockholm. Speciellt som stadens styrande borgerliga allians aviserat att det ska bli mer tillåtet att ta entré för evenemang även på allmän plats.

Fakta

/Turisterna spenderade 319 miljoner kronor vid besöket i Stockholm under seglingsperioden.

/Lagen köpte diverse för 25 miljoner kronor i Stockholm.

/163 journalister, varav 80 från utlandet, var ackrediterade.

/”Ericsson 4” med dansken Torben Grael som skeppare vann Volvo Ocean race. I slutet av juni kom båtarna till målet i St Petersburg. Då hade de tillbringat nio månader till sjöss.

Damkronornas bojkott av landslagsspel ger effekt – nu regnar ekonomiskt stöd över hockeyns landslagstjejer. Efter torsdagens besked av Svenska Ishockeybundet, där rätten till ersättning för förlorad arbetsinkomst, garanterades fortsatte pengaregnet under fredagen.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Nog har intresset för damfotboll efter VM-succén blivit större. Damallsvenskans publiksiffror har ökat med 30 procent efter Sveriges bronsbragd. Nu finns det siffror på det. Före VM, då sju omgångar spelades, låg snittet på 751. I dag, efter sju nya omgångar efter VM är snittet uppe på 983. En 30 procentig ökning!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Spelinspektionen har slagit till mot spelbolagen för andra gången i år. Nu är det fyra spelbolag som tillsammans får böta drygt 20 miljoner kronor. De har erbjudit vadhållning på matcher där de flesta är under 18 år. Det är förbjudet.

De tio namnen till det populära programmet Mästarnas mästare är klara. De tio atleterna är indelade i två grupper. Inspelning startar i Grekland i september. I vår visas programmet på SVT och då får vi reda på vem som blev Mästarnas mästare 2020.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.