Belåtenhet runt Volvo Ocean Race

Vågorna har lagt sig efter sommarens Volvo Ocean Race och det stopp som armadan gjorde i Stockholm. Nu har Stockholms Hamn presenterat en undersökning som visar att det var väl investerade skattemiljoner.

Många människor lockades och undersökningen vill påvisa att huvudstan fick turistvaluta. Det negativa är att Stockholms Stad fick ta ett större ansvar än vad som var tänkt och berodde på att det inte kom lika mycket pengar från sponsorer.

-  Slutnotan för Stockholms stad stannade vid 43,9 miljoner. Vi hade hoppats kunna sänka den ännu mer, men konjunkturen var inte den bästa för att få in sponsorpengar, konstaterar Carl-Erik Aroseus på Stockholms Hamnar AB.

Staden satsade 50 miljoner av skattebetalarnas pengar med en förhoppning om att sponsorarbetet skulle bli så framgångsrikt att den utgiften skulle kunna minskas.Men företagen höll igen

Nöjda sponsorer

Noterbart är att samtliga sponsorer svarar ja på frågan om de skulle sponsra ett liknande evenemang i framtiden.

- Det får man förstås ta med en nypa salt, men vi har fått väldigt goda vitsord från alla håll för hur vi hanterat den här stora seglingsfesten, men så är Skeppsbron en nästan unik plats. Det är ytterst ovanligt att det går att ha ett sådant här evenemang så centralt, säger Carl-Erik Aroseus.

Undersökningen rapporterar om 730 000 besökare under de tolv evenemangsdagarna. Människorna var nöjda och ger högt betyg till arrangemanget på Skeppsbron som byggdes om inför det evenemang som var störst i Norden i somras.

Det framkommer att omkring 15 procent av besökarna kom från andra delar av världen än Stockholms län. Beräkningar gör gällande att de gjorde av med 319 miljoner i Stockholm och stannade i huvudstan i tre till fyra dagar. Men många erkände att deras huvudsakliga skäl till att se Stockholm berodde på andra skäl. Ändå var det en så pass hög andel som 28 procent som kom enbart för Volvo Ocean Race.

I framtiden kan det komma fler så här stora evenemang till Stockholm. Speciellt som stadens styrande borgerliga allians aviserat att det ska bli mer tillåtet att ta entré för evenemang även på allmän plats.

Fakta

/Turisterna spenderade 319 miljoner kronor vid besöket i Stockholm under seglingsperioden.

/Lagen köpte diverse för 25 miljoner kronor i Stockholm.

/163 journalister, varav 80 från utlandet, var ackrediterade.

/”Ericsson 4” med dansken Torben Grael som skeppare vann Volvo Ocean race. I slutet av juni kom båtarna till målet i St Petersburg. Då hade de tillbringat nio månader till sjöss.

Hockeyförbundets årsmöte sade ja till enmansutredaren Ola Lundbergs förslag om  ny modell för ned – och uppflyttning i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Beslutet ökar klyftorna i hockey-.Sveriges och togs i strid med Hockeyallsvenskan och Hockeyettans totalt 50 klubbar.

Vänsterpartiet vill införa miljardstöd till idrotten för att modernisera idrottsplatser och idrottshallar som byggdes under miljonprogramsåren. Det kan bli den katalysator som behövs för att möta ett stort behov hos majoriteten av Sveriges kommuner och skapa plats för framtidens idrott, är en bedömning från RF.

Hockeyallsvenskans 14 klubbar och Hockeyettans 46 klubbar går mot två tunga nederlag då ledamöter till Svenska Ishockeyförbundets årsmöte samlas på lördagen. Bakslag som ytterligare ökar sprickan i svensk ishockey, och som försvagar den grundsten som svensk ishockey vilar på – breddverksamheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Basketföreningen Dolphins har ett mycket förmånligt avtal med sportvarukedjan Stadium – och nu har parterna enats om en förlängning. Men så är också båda hemmahörande i Norrköping. 

Stadium förlänger samarbete med Dolphins och fortsätter som namnsponsor till Stadium Arena, en av basket-Sveriges finaste hallar. Avtalet sträcker sig tio år framåt i tiden, till och med 2028.

Det hann bara gå några dagar med misstankar om matchfixing runt det allsvenska mötet Kalmar-Elfsborg så kommer rapporten från RF. Vardagen med spelmissbruk och matchfixning bland ledare och aktiva är mycket värre än befarat, visar en ny studie från Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet. 

Nu är han i farten igen, Stephan Wilson, som utan någon som helst kunskap eller vana antog uppgiften att åka Vasaloppet. Nu ska han leda andra nybörjare i Min klassiker på TV6.

Ajax 19-årige lagkapten Matthijs De Ligt är världens mest eftersökta fotbollsspelare. Enligt spanska tidningen Sport är läget så här: Barcelona bjuder 65 miljoner kronor i årslön. Juventus 108 miljoner om året och Paris Saint Germain fyra miljoner i veckan, 192 miljoner om året under fem år. Något svar finns ännu inte.