Belåtenhet runt Volvo Ocean Race

Vågorna har lagt sig efter sommarens Volvo Ocean Race och det stopp som armadan gjorde i Stockholm. Nu har Stockholms Hamn presenterat en undersökning som visar att det var väl investerade skattemiljoner.

Många människor lockades och undersökningen vill påvisa att huvudstan fick turistvaluta. Det negativa är att Stockholms Stad fick ta ett större ansvar än vad som var tänkt och berodde på att det inte kom lika mycket pengar från sponsorer.

-  Slutnotan för Stockholms stad stannade vid 43,9 miljoner. Vi hade hoppats kunna sänka den ännu mer, men konjunkturen var inte den bästa för att få in sponsorpengar, konstaterar Carl-Erik Aroseus på Stockholms Hamnar AB.

Staden satsade 50 miljoner av skattebetalarnas pengar med en förhoppning om att sponsorarbetet skulle bli så framgångsrikt att den utgiften skulle kunna minskas.Men företagen höll igen

Nöjda sponsorer

Noterbart är att samtliga sponsorer svarar ja på frågan om de skulle sponsra ett liknande evenemang i framtiden.

- Det får man förstås ta med en nypa salt, men vi har fått väldigt goda vitsord från alla håll för hur vi hanterat den här stora seglingsfesten, men så är Skeppsbron en nästan unik plats. Det är ytterst ovanligt att det går att ha ett sådant här evenemang så centralt, säger Carl-Erik Aroseus.

Undersökningen rapporterar om 730 000 besökare under de tolv evenemangsdagarna. Människorna var nöjda och ger högt betyg till arrangemanget på Skeppsbron som byggdes om inför det evenemang som var störst i Norden i somras.

Det framkommer att omkring 15 procent av besökarna kom från andra delar av världen än Stockholms län. Beräkningar gör gällande att de gjorde av med 319 miljoner i Stockholm och stannade i huvudstan i tre till fyra dagar. Men många erkände att deras huvudsakliga skäl till att se Stockholm berodde på andra skäl. Ändå var det en så pass hög andel som 28 procent som kom enbart för Volvo Ocean Race.

I framtiden kan det komma fler så här stora evenemang till Stockholm. Speciellt som stadens styrande borgerliga allians aviserat att det ska bli mer tillåtet att ta entré för evenemang även på allmän plats.

Fakta

/Turisterna spenderade 319 miljoner kronor vid besöket i Stockholm under seglingsperioden.

/Lagen köpte diverse för 25 miljoner kronor i Stockholm.

/163 journalister, varav 80 från utlandet, var ackrediterade.

/”Ericsson 4” med dansken Torben Grael som skeppare vann Volvo Ocean race. I slutet av juni kom båtarna till målet i St Petersburg. Då hade de tillbringat nio månader till sjöss.

Alla 24 nationer som kvalificerar sig till EM 2020 får 100 miljoner kronor från Uefa. Sveriges 2-0 mot Rumänien betyder 100 miljoner till Svenska fotbollförbundet. För VM-platsen i Ryssland fick SvFF 86 miljoner.

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

I veckan tillkännagav Svenska Spel hur kampanjen Gräsroten ger svensk idrott 50 miljoner. Men inte nog med det. Sedan 2016 har Svenska Spel bidragit med 10 000 kr per månad under fotbollssäsongen till olika samhällsinsatser i de allsvenska klubbarna via prispengar från Månadens spelare. Under 2019 har också Månadens spelare i Superettan fått skänka sina prispengar till samhällsengagerande projekt. Totalt handlar det om 300 000 kr

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Konkurrensen om tv-rättigheter till sport är skarp. När väl kanalerna har gjort sin erövringar kommer nästa kamp – att hitta medarbetare. Sportvärlden i Sverige är inte helller så stor så konkurrensen om dugligt folk pågår alltid. Senaste nytt:. Alexander Axén lämnar, enligt Fotboll Direkt, tv-jobbet på C More för konkurrenten Discovery. Och där uppges att Jens Fjällström ska vara klar för en come-back.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.