Tvivel runt Barcelonas besök i Skåne

FC Barcelona kommer till Skåne i sommar och ska spela träningsmatcher mot både Malmö FF och Helsingborgs IF. Så löd nyheten, men det mångmiljonprojektet är långt ifrån färdigförhandlat.

Uppgifterna är motstridiga. I dagens Sydsvenska Dagbladet säger MFF:s vd, Pelle Svensson, att tanken med en jubileumsmatch mot Barcelonas B-lag - förstärkt med några få spelare, däribland Zlatan Ibrahmovic – är ointressant.

- När vi har diskuterat med Barcelonas agenter - för det har vi - så är det enda vi pratat om en match med deras bästa spelare. Ska vi ha ut något av en jubileumsmatch, så ska det vara mot ett av Europas bättre och lag och alla ska vara där, säger Pelle Svensson. 

- Därför är det inte aktuellt med någon match under VM-uppladdningen eller VM.

Från Spanien kommer uppgifter om att Barcelona vill spela en match i maj eller juni och då med några A-lagsspelare, som Ibrahimovic, Keita, Chygrynskiy och andremålvakten Pinto. 

- En sådan match skulle vi inte vara intresserade att betala en spänn för. Men visst, vill de spela en träningsmatch med B-laget och Zlatan, så behöver vi väl också matcher. Men inte med några pengar inblandade, säger Pelle Svensson i Sydsvenskan.

MFF-arna jobbar med målet att arrangera en match med anledning av 100-årsjubiléet och evenemanget skulle ske efter VM.

- Men pratar vi Barcelona, vet vi att de av kommersiella skäl ska till Asien i augusti.

Där är det ett villkor att Leo Messi deltar, inte i Malmö. Och före VM är spelare som Leo Messi, Xavi, Carles Puyol, Thierry Henry och Dani Alves upptagna av just förberedelser inför mästerskapet i Sydafrika.

Damkronornas bojkott av landslagsspel ger effekt – nu regnar ekonomiskt stöd över hockeyns landslagstjejer. Efter torsdagens besked av Svenska Ishockeybundet, där rätten till ersättning för förlorad arbetsinkomst, garanterades fortsatte pengaregnet under fredagen.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Nog har intresset för damfotboll efter VM-succén blivit större. Damallsvenskans publiksiffror har ökat med 30 procent efter Sveriges bronsbragd. Nu finns det siffror på det. Före VM, då sju omgångar spelades, låg snittet på 751. I dag, efter sju nya omgångar efter VM är snittet uppe på 983. En 30 procentig ökning!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Spelinspektionen har slagit till mot spelbolagen för andra gången i år. Nu är det fyra spelbolag som tillsammans får böta drygt 20 miljoner kronor. De har erbjudit vadhållning på matcher där de flesta är under 18 år. Det är förbjudet.

De tio namnen till det populära programmet Mästarnas mästare är klara. De tio atleterna är indelade i två grupper. Inspelning startar i Grekland i september. I vår visas programmet på SVT och då får vi reda på vem som blev Mästarnas mästare 2020.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.