Alpina bröder kör Lamborghini i Gumball

Alpina landslagets båda åkare, bröderna Hans och Jon Olsson deltar just nu i det spektakulära Gumball 3 000. Med häftiga bilar och party blir uppmärksamheten maximal när karavanen från starten i London färdas 480 mil under åtta dagar via Stockholm, vidare med flyg till Quebec i Kanada och med mål i Central Park i New York.

Från Mora ut i världen. Brödernas resa är onekligen häftig. Hans är störtloppsåkaren som når allt större framgångar i Världscupen. Jon är den extreme freestylke-åkaren som har gjort sig en förmögenhet på att vara internationell våghals som numera utgår från bostaden i Monaco. För ungefär ett år sedan ingick han ett vad om 50 000 kr med Jens Byggmark i alpina landslaget. Jon tar upp sin gamla karriär i storslalom och har lovat att bli landslagsman till OS 2014.

Jon är Betsafes ambassadör

Spelbolaget Betsafe och Kanal 5 backar upp bröderna som färdas i Jons Lamborghini. Startpengarna på 300 000 kr, alla omkostnader och arvodet står Betsafe för.

Spelföretaget har skrivit sponsoravtal med Jon Olsson som även ska vara med på andra aktiviteter under året tillsammans med Betsafe. Bolaget satsar på att finna rätt typ av ambassadörer som ska representera varumärket vid olika evenemang.

- Att köra Gumball har varit min dröm sen jag var liten och det känns otroligt kul att Betsafe ger mig möjligheten att göra detta, säger Jon som medger att han är biltokig.

Excentriska vänner

Gumball 3000 startades av engelsmannen Maximillion Cooper 1999 när han bjöd in 50 av sina mest excentriska vänner till en sex dagar och 3 000 mil lång resa genom Europa. Allt kantat av häftiga arrangemang och partyn vid varje etappmål.

Gumball 3000 har mognat i takt med att evenemanget vuxit och vill numera skapa en approach av nära samarbete med såväl polismyndigheter som politiker. Det är inte heller den snabbaste föraren som vinner, utan ”den med bäst stil”, som arrangörerna uttrycker det.

Likväl, en Koenigsegg-ägare sägs ha rekord i hastighetsöverträdelse i USA och det skedde vid just Gumball 3000 då föraren pressade upp sportbilen i 380 km/h på en 120-sträcka.

Det är enbart värstingbilar som deltar och typiskt är att förarna i går gjorde en anhalt på Anderstorps racerbana, där F1-tävlingar arrangerades 1973-78, för att varva ur motorerna ordentligt.

V12:a med 670 hästkrafter

Bröderna Olsson är alltså en del av detta jippo.

- Det här är ingen långfärdsbil. Vi får skrika till varandra. Har man en V12:a med 670 hästkrafter bakom ryggen är det inte så lätt att snacka, rapporterade Hans Olsson till sin gamla lokaltidning, Dalarnas Tidning, under färden mot Stockholm på måndagen.

På kvällen var det stor kändisfest på Cafe Opera för alla förare och deras passagerare. Hans Olsson ska inte följa med över Atlanten.

- Jag ska till Östersund på ett fystest. Det här var väl inte en optimal uppladdning för det testet. Men det har varit riktigt kul, något annat än man är van vid. Här har man fått umgåtts med både oljeschejker och rappare. Men mest av allt vill jag sova nu. Bullret i bilen gör att det känns som myggor i huvudet när man kliver ur, säger Hans.

Polisen kantar vägen

Färden från London via Amsterdam och Köpenhamn kantades av – poliser. Bröderna Olsson har klarat sig från fortkörningsböter även om hastighetsmätaren har en förmåga att klättra uppåt.

- Jon körde lite för fort, tio kilometer, i Belgien. Men vi måste sköta oss, pappa är ju polis, skrattar Hans.

I Tyskland stoppades karavanen av polisen och här fick bilarna köras ombord på släp. I Sverige var polisen förvarnad och utposterad under måndagen.

- Det är poliser var 200 meter, men de ser lite besvikna ut. De trodde nog att det här var en tävlingen, men så är det inte, säger Jon.

Ändå drabbades 15 förare av fortkörningsböter. 148 km/tim var högsta fart (i Danmark stoppades en bil efter att ha toppat 190 km/tim), men en förare åkte dit för rattfylleri. Möjligen för att han inte hade tålamod att invänta kvällens party på Café Opera.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.