Skistar står bakom Falu-VM 2015

Falun fick skid-VM 2015 och jobbar med en skissbudget på ca 250 miljoner. I bakgrunden finns börsnoterade Skistar som var framträdande i Åre-VM 2007 och företagets vd, Mats Årjes, hade också en av huvudrollerna i Faluns kampanj.

Från ett lyxhotell i en turkisk badort är Faluns delegation på väg hem med skid-VM 2015. Deras kampanj övertygade 16 personer i FIS-council.

Falun sneglar mot Åre-VM

Jublet från Faluns VM-delegation nådde alla hemma i Dalarna. I tidningarna märks blandade reaktioner, inte minst undrar många hur Falun ska ha råd med ett evenemang som kostar så mycket pengar.

I synnerhet när regeringen säger nej till att hjälpa till. Och inte heller Svenska Skidförbundet har resurser att ekonomiskt stödja arrangemanget.

- Inga pengar betalas ut från statens sida till arrangerandet av mästerskap eller andra idrottstävlingar, det är regeringens linje, säger Erik Kristow, politisk sakkunnig hos kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

- Det är vi (Svenska skidförbundet) som officiellt söker VM men det är bolaget som kommer att vara arrangör, säger Per Lehmann, förbundsdirektör hos Svenska skidförbundet.

VM-bolag får ansvaret

Falun har tagit del av erfarenheterna från andra VM-arrangemang när nu arbetet tar fart. En första åtgärd är att bilda ett VM-bolag.

Här vill Falu kommun ingå, vilken är en skillnad mot Åre-VM där endast företag och deras representanter ingick. Ett Åre där budgetens ursprungliga belopp på 270 miljoner växte till 420 miljoner, om än med en rapporterad vinst på 35 miljoner.

Jakten på en chef för Faluns VM-bolag är inledd och samtidigt måste skissbudgeten ta konkreta former.

100 miljoner i TV-rättigheter

- En väldigt betydande del i finansieringen är de kommersiella avtalen som till exempel tv-rättigheter. Det är stora pengar, säger Per Lehmann till Falu-Kuriren.

Kontrakten med TV-bolag och sponsorer beräknas ge uppemot 100 miljoner kronor.

Börsnoterade Skistar hade stor del i Åre-VM 2007. Nu finns goda förhoppningar om ett liknande engagemang.

Men Faluns kommunalråd, Mikael Rosén, inser att det finns en skillnad:

- Samma kommersiella intresse finns inte i längdåkningen.

Skistar och Årjes i nyckelroll

I Åre ägdes bolaget till 70 procent av skidförbundet och resten delades av börsnoterade Skistar samt företagare.

Mats Årjes, Leksandsbo och vd för Skistar, var en av Falu-kampanjens företrädare och en av de som jublade mest i Antalya när klartecknet kom från FIS.

- Jag vill se en stark ägarkonstellation med en bred regional förankring, säger Årjes till Falu-Kuriren.

VM-bolagets största utgifter blir investeringar i Lugnet-området, framför allt nya hoppbackar, och marknadsföring.

22 år sen senast

I presentation för FIS-council tryckte kampanjledaren Sven von Holst på några punkter:

* En komplett och kompakt arena i Lugnet.

* Falun är en erkänt stark organisatör av stora tävlingar.

* VM kommer att locka stora åskådarmassor.

* Backhoppningsanläggningen ska uppgraderas.

* Sverige satsar hårt på att locka barn att åka skidor.

Att det var 22 år sedan som Sverige arrangerade ett skid-VM, betonade också Holst.

- Jag är övertygad om att vi kommer att få se större investeringar som vi inte fått se annars. Falun och Dalarna blir i och med VM en intressantare plats att bo och verka i. Fler kommer att vilja flytta till Falun och nu måste vi se till att få fart på bostadsbyggandet, säger kommunalrådet Mikael Rosén (M) till Falu-Kuriren

- Vi ska göra ett VM som är så kostnadseffektivt som möjligt, det kan jag lova alla. Det handlar både om utveckling och investeringar.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.