3,5 miljoner euro i prispengar i touren

I dag inleds den 97:e upplagan av Tour de France med en prolog i Rotterdam. Eurosport tar hjul på klungan och sänder 80 timmar live hela vägen fram till målrakan på Champs Elysées. Cyklisterna tävlar om 3,5 miljoner euro i prispengar.

Tour de France statar i den holländska hamnstaden Rotterdam och arbetar sig sedan söderut för ett medurs varv runt Frankrike.

Pyrenéerna är loppets kraftcentrum för året, det är 100 år sedan man för första gången körde uppför dessa monsterstigningar och detta firas med ett par riktigt tuffa etapper.

Loppet en institution

På ett djupare plan handlar Tour de France om så mycket mer. Inte minst i hemlandet där loppet är en institution och har en stor del i den nationella identiteten. I mångt om mycket är loppet en tre veckor lång reklamfilm för Frankrike med landskapet, städerna, maten ochkulturen som viktiga beståndsdelar.

Vilka cyklister som deltar ändras från år till år och de är, draget till sin spets, ändå bara skådespelarna i världens största sportsliga drama. Vad som verkligen räknas är själva spelplanen, loppet självt, och de myter och den historik det genererat och fortsätter att föda fram år efter år. För vilket annat sportevenemang har förärats en egen essä av den franske semiotikern och filosofen Roland Barthés?

Spanjoren Alberto Contador (vinnare 2007 och 2009) är den stora favoriten i årets upplaga. ”El Pistolero”, som han även kallas, utmanas främst av legendaren Lance Armstrong (vinnare 1999-2005) som i år har en sista chans att bli än mer historisk eftersom han meddelat att detta är hans sista start i Tour de France.

Andra utmanare är bröderna Andy (2:a i fjol) och Fränk Schleck från Luxemburg, spanjoren Carlos Sastre (vinnare 2008) och världsmästaren Cadel Evans (2:a 2007 och 2008) från Australien. Enda svensken i klungan är Thomas ”Gotland” Löfkvist som väntas få en fri roll i brittiska Team Sky.

Den allra största äran i Tour de France är naturligtvis att få bära den gula ledartröjan. Lyckas en åkare behålla den hela vägen till Paris och vinna loppet får han 450 000 euro för besväret. Den totala prissumma uppgår i år till omkring 3,5 miljoner euro.

Det här tävlar cyklisterna om

Den allra största äran i Tour de France är naturligtvis att få bära den gula ledartröjan. Lyckas man behålla den hela vägen till Paris och vinna loppet får man 450 000 euro för besväret. Den totala prissumma uppgår i år till omkring 3,5 miljoner euro.

Gul tröja (maillot jaune) – totalledaren på tid
Bärs av den cyklist som leder Tour de France med minst sammanlagd tid. 2009: Alberto Contador (ESP), Astana

Vit tröja med röda prickar (maillot à pois rouges) – ledaren av bergstävlingen
Bärs av den cyklist som tagit flest poäng vid de olika bergsprisen under etapperna. 2009: Franco Pellizotti (ITA), Liquigas

Grön tröja (maillot vert) – ledaren av poängtävlingen
Bärs av den cyklist som tagit flest poäng vid de olika spurtpriserna under etapp och
vid målgång. 2009: Thor Hushovd (NOR), Cérvelo Test Team

Vit tröja (maillot blanc) – ledaren av ungdomstävlingen
Bärs av den cyklist under 25 år som har bäst placering i sammandraget. 2009: Andy Schleck (LUX), Team Saxo Bank.

 

Fakta

Tour de France 2010

Totallängd: 3 642 km
Antal etapper: 20 + prolog
Snittlängd på etapperna: 164,7 km
Fördelning av etapper: 9 platta, 6 bergsetapper, 4 kuperade/lättare bergsetapper, 2
individuella tempolopp (inklusive prolog)
Längsta linjeetapp: 227,5 km (etapp 6)
Kortaste linjeetapp: 102,5 km (etapp 20)
Högsta punkt : Col de Tourmalet, 2 115 m ö h
Bergspris: 23 st i kategori HC, 1 eller 2. Tre bergsmålgångar

Att aldrig stå på fel sida – det är nyckelord för Never Offside som erbjuder svenskt föreningsliv nya inkomstmöjligheter. Företaget startades 2014 och är idag en viktig samarbetspartner för flera elitklubbar i våra största lagidrotter.

Never Offside bygger digitala nätverk i syfte att skapa nya intäkter där klubbens olika partners, och supporters, kan möta varann.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.