Göteborg värd för topparrangemang

Göteborg blir den ledande arrangemangsstaden 2013. Leif Nilsson ser ett fantastiskt år framför sig när han snart ska avgå som vd för Göteborg & Co. Med Dam-EM i fotboll, inne-EM i friidrott och ryttarnas världscupfinal…Och ett ryttar-VM 2018.

Göteborg är huvudort för dam-EM även om finalen spelas på Nationalarenan i Solna. Men annars riktas intresset runt damernas europamästerskap till västkusten. Sverige som är direktkvalificerat ska där spela två av tre gruppspelsmatcher. En semifinal förhoppningsvis med blågult ska också avgöras i Göteborg.

Gamla Ullevi är svensk damfotbolls egen nationalarena och ska nu få en översyn. Framför allt har underlaget kritiserats hårt i år. Men något konstgräs ska det inte bli.

- Vi har lärt oss mycket på de två år som Gamla Ullevi har funnits. Jag har lovat att vi ska ha naturgräs 2013 – och det står jag för, säger Jonas Georgsson, arenachef på Gamla Ullevi, till GP.

Under första veckan av EM blir det en rejäl anstormning av fotboll i Göteborg.

- EM:s första vecka går parallellt med Gothia Cup och att få den plattformen för fotboll tror jag att vi hade fördel av. Att TV4 har lagt ett bud på sändningsrättigheterna och att vi har flera tunga sponsorer i ryggen är bra, säger Göran Havik som är ansvarig fotbollförbundets EM-projekt.

I Göteborg finns för övrigt planer på att söka ryttar-Vm 2018. En delegation från Göteborg&Co är på studiebesök i Lexington Kentucky där Vm pågår just nu.

- Det är enda chansen att få se ett evenemang i VM-klass. Nästa gång blir Normandie 2014 och då är beslutet om vem som får Vm 2018 redan fattat, säger Svante Hjertén, evenemangschef vid Göteborg&Co, till GP.

Mest omtalad i AIK i dag är varken en fotbollsspelare eller någon annan spelare. Nej, det är oljemiljardären Torbjörn Törnqvist, 62, som enligt envisa rykten har för avsikt att pumpa in pengar i både klubbens hockey och bandy. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Alla tävlingar och matcher ska ställas in eller skjutas upp. Det  blir följden av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer. Men att träna går bra - och är en rekommendation.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.