Idrottare lär av varandra

- På sin egen hemsida har man möjligheten att styra mediabilden av sig själv, det ska man utnyttja, berättar Anders Gustafsson för sina idrottande kollegor under SOK:s mediadagar. Den nyblivna kanotvärldsmästaren delade med sig av sina erfarenheter från kommunikationen med bl a media.

16 aktiva från nio olika idrotter har under två dagar utbytt erfarenheter och övat sig i mediesituationer på SOK:s medieutbildning.

Åldrarna och hur långt de har kommit i sina karriärer skiljer ganska mycket bland deltagarna. Men en sak har de alla gemensamt — de vill alla ta medaljer på OS. På vägen dit gäller det att förbereda sig för allt, bland annat hur man hanterar media.

Under utbildningsdagarna fick de aktiva öva på filmade framträdanden och besöka SVT för att lära sig mer om hur media själva arbetar. Den nyblivne världsmästaren i kanot, Anders Gustafsson berättade om sina tips och erfarenheter kring hur han använder hemsida och sociala medier i sin karriär. 

- Förutom själva utbildningsprogrammet är det minst lika givande att de aktiva får tillfälle att prata med varandra. Möjligheten att träffa andra idrottare i samma situation ger massor av inspiration och energi, säger Björn Folin, presschef på SOK.

Damkronornas bojkott av landslagsspel ger effekt – nu regnar ekonomiskt stöd över hockeyns landslagstjejer. Efter torsdagens besked av Svenska Ishockeybundet, där rätten till ersättning för förlorad arbetsinkomst, garanterades fortsatte pengaregnet under fredagen.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Nog har intresset för damfotboll efter VM-succén blivit större. Damallsvenskans publiksiffror har ökat med 30 procent efter Sveriges bronsbragd. Nu finns det siffror på det. Före VM, då sju omgångar spelades, låg snittet på 751. I dag, efter sju nya omgångar efter VM är snittet uppe på 983. En 30 procentig ökning!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Spelinspektionen har slagit till mot spelbolagen för andra gången i år. Nu är det fyra spelbolag som tillsammans får böta drygt 20 miljoner kronor. De har erbjudit vadhållning på matcher där de flesta är under 18 år. Det är förbjudet.

De tio namnen till det populära programmet Mästarnas mästare är klara. De tio atleterna är indelade i två grupper. Inspelning startar i Grekland i september. I vår visas programmet på SVT och då får vi reda på vem som blev Mästarnas mästare 2020.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.