Svenska folket hyllar Therese

Skidlandslaget hyllades med flest priser - men huvudrollen fick Therese Alshammar som av svenska folket röstades fram till årets mottagare av Jerringpriset. Dessutom, Ingemar Stenmark och Angelica Bengtsson gjorde bejublade framträdanden.

Här ser du alla bilder från Globen.

Foto: Jessica Gow, Scanpix

Det stod mellan skidorna stafettlag och Therese Alshammar. Svenska folket fick chans att rösta fram till dess att priset skulle offentliggöras. Obeskedet blev - Therese Alshammar! Hon fick cirka 36 procent av rösterna, knockade skidåkarna och stod för en präktig sensation.

Själv befann sig Therese i Mexico. Hon trodde aldrig att hon skulle belönas eftersom OS-hjältarna fanns med i omröstningen. Skidstjärnor har en speciell plats hos många svenskar och hade redan tagit hem flera priser.

Men Thereses förmåga att aldrig ge sig och fortsatta kämpa har onekligen gjort intryck på många. I minnet finns säkert tragiken när hennes baddräkt gick sönder.

Ingemar och Angelica väckte jubel

Två andra mycket speciellal ögonblick under galakvällen i Globen var när Ingemar Stenmark tilldelades ett hederspris och hyllades av bröderna Phil och Steve Mahre som hade flugit hit speciellt från USA samt utnämningen av Angelica Bengtsson som årets nykomling. "Mycket vill ha mer" sa 17-åringen och tog direkt plats hos många svenskar.

En av kvällens mest uppmärksammade gäster var Per Andersson, komikern från Grotesco, som kom klädd – som Peter Forsberg, i full hockeyutrustning.

Skidåkarna kom med flygplan, klädde om och partajade vid ett eget bord för att försöka slippa undan eventuella baciller.

Anna om att bära klänning

Men som Anna Haag skrev på Twitter:

"Höga klackar och långa, långa klänningar. Kan man komma längre bort från skidåkning?".

För så är det ju, plötsligt får vi se en rad ledare och stjärnor inom idrotten i en helt ny dress. Ingen svett, inga ansträngda miner, inga utfall utan här är det klänning eller kostym som gäller och inte minst ett leende.

Alla vinnare

Årets nykomling:
Angelica Bengtsson, friidrott

Årets ledare/tränare:
Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson, längdskidor.

Årets kvinnliga idrottare:
Charlotte Kalla, längdskidor.

Årets idrottare med funktionshinder:
Anders Olsson, simning

Årets prestation:
Björn Ferry, skidskytte

Årets hederspris:
Ingemar Stenmark, utförsåkning

Årets manliga idrottare:
Marcus Hellner, längdskidor

Årets lag:
Stafettlandslaget herrar, längdskidåkning

Sportspegelns pris:
Mats Öhman, motocross

Jerringpriset:
Therese Alshammar, simning

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.