Rekordtidigt stopp i Vasaloppet

Vasaloppet är fullt, precis som vanligt. Den stora nyheten är att konstaterandet sker den 30 maj. Samma sak skedde den 25 augusti i fjol. Det säger allt om intresset.

På måndagen nådde antalet anmälda upp till anmälningstaket som var satt till 15 800 deltagare. 14 november 2009, 25 augusti 2010 och 30 maj 2011; så ser utvecklingen ut för när Vasaloppet blivit fulltecknat de senaste tre åren.

Tåget har gått...

- Jätteroligt att så många redan bestämt sig för att åka det klassiska Vasaloppet. Tråkigt för dem som inte hann med att anmäla sig men möjligheten att åka Öppet Spår finns ju fortfarande kvar, kommenterar Vasaloppets VD Jonas Bauer.

Att loppet blir fulltecknat innan sommarvärmen ens har kommit kan bero på flera saker.

  • De som inte hann med att anmäla sig ifjol var tidigt ute i år.
  • Det var bra förhållanden under hela Vasaloppets vintervecka 2011.
  • Totalt en positiv effekt att fler vill göra om bedriften.

- Vi trodde och gick ut i media med att Vasaloppet skulle kunna bli fulltecknat strax innan midsommar men det kan vara så att nu när man fick majlönen passade man på att anmäla sig innan prishöjningen 1 juni, säger Jonas Bauer.

24 500 anmälda totalt

Han är också väl medveten om att motionsvågen är större än någonsin och det om något gynnar skidåkning mellan Sälen och Mora.

Totalt till Vasaloppets vinterveckas nio lopp 2012 är hittills 24 500 personer anmälda, en ökning med 40 procent jämfört med samma tidpunkt ifjol.

Bland de övriga loppen har KortVasan och TjejVasan flest anmälda. Även för StafettVasan kan noteras att många lag är ute i god tid, eftersom det var flera lag som inte hann anmäla sig i tid till årets lopp. Anmälningsökningen i StafettVasan är 200 procent!

Fakta

Vasaloppet 2012:
- Söndag 4 mars 2012, starten i Berga by går kl 08.00.
- 90-årsjubileum (eftersom det första loppet ägde rum 1922).
- Det är det 88:e Vasaloppet (inställt 1932, 1934, 1990).
- Antal anmälda: 15.800.
- Direktsänds i SVT och SR, samt i flera andra länder däribland Norge och Danmark.
- Regerande mästare, herrklassen: Jörgen Brink, som har chansen att vinna Vasaloppet för tredje gången i rad. (Endast ”Mora-Nisse” Karlsson och Janne Stefansson har lyckats med en segersvit som är längre än två lopp i rad.)
- Regerande mästare, damklassen: Jenny Hansson, som kan bli den första som vinner en dubbel två år i rad (dvs både TjejVasan och Vasaloppet).
- Kommer Petter Northug?

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.