Enorma miljonvinster vid idrottsevent

Hur stora idrottsevenemang genererar mångmiljonbelopp har bevisats igen. Nyligen påvisade Göteborgsvarvets ansvariga en ökad köpkraft om 200 miljoner. Nu rapporterar Vasaloppet turistekonomiska effekter om 187 miljoner.

Totalt 187 miljoner kronor kom via deltagare och publik under Vasaloppets Vintervecka till de tre Vasaloppskommunerna Malung-Sälen, Mora och Älvdalen, rapporteras från organisationen.
Det är en ökning med inte mindre än 67 procent jämfört med 2009.  

27 procent fler besökare

Vasaloppets deltagaravgifter eller sponsorintäkter ingår inte i den turistekonomiska undersökningen.

Ett urval av deltagarna samt tillresta som följde evenemanget tillfrågades och samtliga var äldre än 16 år, enligt undersökningsföretaget Rubin Research.

En motsvarande undersökning gjordes senast 2009 och värt att notera är också att invånarna i de tre Vasaloppskommunerna Malung-Sälen, Mora och Älvdalen samt konsumtion utanför dessa kommuner inte ingick i undersökningen.

Jämförelsen 2011 mot 2009 visar att antalet tillresta deltagare, medföljande och åskådare har ökat med 27 procent.

Vasaloppsmässan populär

En förklaring är att Vinterveckan innehåller fler arrangemang och därmed är det 23 procent fler deltagare under den här perioden.

Dessutom växer antalet människor som inte är deltagare, men familjer, supporters, klubbanhängare och andra ser till att Vasaloppsmässan, satsningen som tog fart och form runt 2005 har varit värd miljonerna som det ändå kostar att stå för mervärden för såväl åkare som besökare.

Konsumtionen har ökat med 67 procent under de här åren. Från 115 till 186,6 miljoner. Då ska man ta hänsyn till att 2009 rådde en finanskris som torde ha påverkat köpkraften.

För många åker bil

Cirka 70 miljoner spenderades 2011 på boende och drygt 116 miljoner på övrig konsumtion. I genomsnitt gjorde varje deltagare av med 660 kronor per dag. Publiken något mindre (638 kronor).

Besökarna är numera beredda på att betala mer för på boendet – från drygt 360 kronor per natt till i genomsnitt 480 kronor per natt. Främst därför att fler vill bo på hotell.

Till Mora och Sälen åker människor i bil och en genomsnittlig utgift är 923 kronor på resor. Men här har Vasaloppet ett problem. En så stor andel som 78 procent av deltagarna och 90 procent av besökarna tar bilen. Miljöskäl och trafiksäkerhet kräver något annat och på nytt uppstår diskussionen som en ökad tågsatsning.

Att aldrig stå på fel sida – det är nyckelord för Never Offside som erbjuder svenskt föreningsliv nya inkomstmöjligheter. Företaget startades 2014 och är idag en viktig samarbetspartner för flera elitklubbar i våra största lagidrotter.

Never Offside bygger digitala nätverk i syfte att skapa nya intäkter där klubbens olika partners, och supporters, kan möta varann.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.