Gothia Cup, störst och viktigast!

Det är makalösa siffror. När Gothia Cup är färdigspelad har turneringen bidragit med 365 miljoner kronor i intäkter till det lokala näringslivet i Göteborg med omnejd och 118 miljoner kronor i skatteintäkter till staten.

- Vi är stolta över att vara det största och viktigaste, årligt återkommande, evenemanget i Sverige. Dessutom är vi förmodligen det evenemang som allra mest påverkar bilden av Sverige i internationella sammanhang, säger Dennis Andersson.

1570 lag från 73 nationer

När den 37:e upplagan av Gothia Cup invigs på måndag deltar 1570 lag från 73 olika nationer runt om i världen.

Det innebär ett nytt rekordår för den fantastiska ungdomsturneringen. 1570 lag från 73 nationer innebär nytt rekord i antalet deltagande nationer i turneringen som sedan några år även är officiella världsmästerskapen för ungdomar i klubblag.

- Det känns väldigt bra att vi år efter år befäster Gothia Cups ställning som världens största och mest internationella idrottsevenemang för ungdomar, säger turneringens generalsekreterare Dennis Andersson.

30 procent är tjejer

Med 1570 lag tangeras antalet lag från år 2007.

- Vår ambition, som vi även i år uppnår, är att minst hälften av de deltagande lagen är utländska och att minst 30 procent av deltagarna är flickor. Det är mycket viktigare än att locka så många deltagare som möjligt till den här turneringen, säger Dennis Andersson.

För första gången någonsin deltar i år ett lag från Kap Verde i klassen för pojkar som är 16 år. Deras medverkan innebär att totalt 135 nationer har deltagit i Gothia Cup sedan starten 1975.

Givna publikfavoriter

- Det är alltid lika roligt att välkomna en ny medlem. Nya deltagare innebär nya möten mellan människor från olika kulturer och är vad hela den här veckan handlar om. Att få unga människor från hela världen att samlas kring ett gemensamt fotbollsintresse, säger Dennis Andersson.

Självklara publikfavoriter är brasilianska Cruzeiro som återkommer och är nyblivna sydamerikanska mästare.

- Det är ett riktigt sevärt lag. Senast de var med i turneringen lockade de över 3 000 åskådare till varje match de spelade. Därför har vi i år byggt ut läktarna på Heden, säger Dennis Andersson.

Den underbara invigningen

När Gothia Cup 2011 invigs på Nya Ullevi är en av höjdpunkterna årets Gothia Cup-låt ”Marching for love”, som framförs av Ken Wennerholm och Göran Rudbo i ”Triple and Touch”.

- Den här låten är väldigt mycket Gothia Cup och jag är övertygad om att den blir riktigt uppskattad bland årets 35 000 deltagare, säger Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson.

Invigningen av Gothia Cup är bara den fantastisk. Nya Ullevi fylls av med mer än 50 000 åskådare som bjuds på en flera timmar lång, spektakulär musikshow med alla deltagande lag.  

Kim Källströms egen sponsring

- Att höra ett fullsatt Nya Ullevi, med ungdomar från hela världen, sjunga med i refrängen till ”Marching for love” blir riktigt mäktigt. Det känns redan nu att det blir en fantastisk upplevelse att dela med alla som är där på invigningen.

Årets Gothia Cup är också unik i så måtto att en ny klass presenteras, därtill av en landslagsspelare. En klass som vänder sig till fotbollsspelare med utvecklingsstörning från hela Europa. Klassen kan arrangeras tack vare Kim Källström. Han tog kontakt med Gothia Cup och förklarade att han gärna vill sponsra en klass för spelare med utvecklingsstörning.

- Jag vill gärna ge barn och ungdomar med en utvecklingsstörning en chans att få spela fotboll på samma sätt som jag själv fått. Det här är något jag funderat på och velat göra under många år, berättar Kim.

- Den som inspirerat mig till detta är min farmor som arbetade med barn och ungdomar med utvecklingsstörning under en lång tid. Min vilja är att så många som möjligt skall få chansen att ta del av fotbollens gemenskap.

Fakta

Så direktsänder Viasat Fotboll 
18 juli: Invigning.
20-21 juli: Gruppspel.
22-23 juli: Finaler.
Kommentatorer: Henrik Strömblad och Per Forsberg. Expert: Bo Petersson.
 
Bakgrund Gothia Cup
Gothia Cup startades 1975 av klubbarna BK Häcken och GAIS. Medarrangör var tidningen Arbetet. 1981 hoppade GAIS av samarbetet, framförallt beroende på att lönsamheten var för dålig. I dag är BK Häcken ensam arrangör och ägare av Gothia Cup. Årligen deltar över 1 500 lag från närmare 70 nationer.

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.