London-OS 1 miljard billigare!

Med en TV-sänd gala direkt från Trafalgar Square och event på andra tävlingsarenor firade London på onsdagskvällen att exakt ett år återstod till invigningen av OS 2012. Då med 80 000 åskådare på OS-stadion och inför miljarder TV-tittare.

Trots all pompa och ståt – det mest anmärkningsvärda är att OS-budgeten visar en prognos på 7,3 miljarder pund, vilket skulle innebära att spelen kostar en miljard mindre än beräknat. 

Visa OS-medaljerna

Kändisar och kungligheter närvarade vid Trafalgar Square och inte minst deltog IOK:s ordförande Jacques Rogge och vid en särskild ceremoni visades OS-medaljerna för första gången.

- Vi är redo, vi har kommit långt, men mycket hårt arbete återstår, betonades i budskapet till omvärlden.

Dessutom, från ansvarigt håll vill man gärna framhålla att budgeten hålls och att många arenor byggs för både OS och vardagen. Eller att arenor blir tillfälliga för att sedan rivas. Här förekommer inget slöseri, vill engelsmännen betona.

Flesta arenorna klara

- Arenorna är klara till 90 procent. Vi har byggt sex stora arenor och de för basket, handboll samt vattenpolo är enbart för OS, säger John Armitt som är ordförande för ODA som ansvarar för att bygga arenorna.

Smart, förutseende och miljöanpassat gäller i engelsmännens planering.  Allt ska bli användbart och vara en naturlig utveckling av stan och i synnerhet de östra delarna.

OS-byn ska bli ett nytt modernt bostadsområde. 17 arkitekter har ritat husen och när idrottarna lämnar London ska lägenheterna redan vara bokade av fast boende.

Trist med biljetterna

Vill du se OS på plats så tyvärr, det finns inga biljetter kvar.

Det hade krävts att du som svensk skulle ha ansökt senast i april. Nu är det slutsålt.

Systemet var ändå rättvist, som engelsmännen har uttryckt det. För att undvika att enbart ”först till kvarn” skulle gälla har man upprättat olika ansökningsperioder och därefter genomfört en lottning.

Varje land har dessutom tilldelats ett antal biljetter och här finns det en chans att Sverige så småningom kan få ett antal av återlämnade biljetter.

Fakta

OS i siffror

2 miljoner ansökningar om biljetter till invigningen.
1 miljon vill se 100-metersfinalen.
8 000 fackelbärare under facklans färd genom England.
10 500 deltagare i 26 idrotter.
240 000 personer vill bli volontärer.
200 pund kostar det i böter för den som använder de speciella OS-filerna.
3 000 000: så många fler ska utnyttja Londons kollektivtrafik under OS.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Bandyns SM-finaler 2021 spelas på Studenternas i Uppsala för26:e gången 2021. Och kanske den sista...

–   Vi är glada att vi är överens med Uppsala kommun. Beslutet har dröjt med vi har utmanat med andra alternativa spelorter utifrån den rådande situationen med Corona, säger Per-Anders Gustafsson, ordförande Svenska Bandyförbundet, och fortsätter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.