London-OS 1 miljard billigare!

Med en TV-sänd gala direkt från Trafalgar Square och event på andra tävlingsarenor firade London på onsdagskvällen att exakt ett år återstod till invigningen av OS 2012. Då med 80 000 åskådare på OS-stadion och inför miljarder TV-tittare.

Trots all pompa och ståt – det mest anmärkningsvärda är att OS-budgeten visar en prognos på 7,3 miljarder pund, vilket skulle innebära att spelen kostar en miljard mindre än beräknat. 

Visa OS-medaljerna

Kändisar och kungligheter närvarade vid Trafalgar Square och inte minst deltog IOK:s ordförande Jacques Rogge och vid en särskild ceremoni visades OS-medaljerna för första gången.

- Vi är redo, vi har kommit långt, men mycket hårt arbete återstår, betonades i budskapet till omvärlden.

Dessutom, från ansvarigt håll vill man gärna framhålla att budgeten hålls och att många arenor byggs för både OS och vardagen. Eller att arenor blir tillfälliga för att sedan rivas. Här förekommer inget slöseri, vill engelsmännen betona.

Flesta arenorna klara

- Arenorna är klara till 90 procent. Vi har byggt sex stora arenor och de för basket, handboll samt vattenpolo är enbart för OS, säger John Armitt som är ordförande för ODA som ansvarar för att bygga arenorna.

Smart, förutseende och miljöanpassat gäller i engelsmännens planering.  Allt ska bli användbart och vara en naturlig utveckling av stan och i synnerhet de östra delarna.

OS-byn ska bli ett nytt modernt bostadsområde. 17 arkitekter har ritat husen och när idrottarna lämnar London ska lägenheterna redan vara bokade av fast boende.

Trist med biljetterna

Vill du se OS på plats så tyvärr, det finns inga biljetter kvar.

Det hade krävts att du som svensk skulle ha ansökt senast i april. Nu är det slutsålt.

Systemet var ändå rättvist, som engelsmännen har uttryckt det. För att undvika att enbart ”först till kvarn” skulle gälla har man upprättat olika ansökningsperioder och därefter genomfört en lottning.

Varje land har dessutom tilldelats ett antal biljetter och här finns det en chans att Sverige så småningom kan få ett antal av återlämnade biljetter.

Fakta

OS i siffror

2 miljoner ansökningar om biljetter till invigningen.
1 miljon vill se 100-metersfinalen.
8 000 fackelbärare under facklans färd genom England.
10 500 deltagare i 26 idrotter.
240 000 personer vill bli volontärer.
200 pund kostar det i böter för den som använder de speciella OS-filerna.
3 000 000: så många fler ska utnyttja Londons kollektivtrafik under OS.

Damkronornas bojkott av landslagsspel ger effekt – nu regnar ekonomiskt stöd över hockeyns landslagstjejer. Efter torsdagens besked av Svenska Ishockeybundet, där rätten till ersättning för förlorad arbetsinkomst, garanterades fortsatte pengaregnet under fredagen.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det blev en dyr nota för AIK efter matcherna mot Maribor i Champions League-kvalet. Böterna gäller både bortamatchen och returen den 31 juli på Friends. Läktarbråken kostar AIK 991 880 kronor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Spelinspektionen har slagit till mot spelbolagen för andra gången i år. Nu är det fyra spelbolag som tillsammans får böta drygt 20 miljoner kronor. De har erbjudit vadhållning på matcher där de flesta är under 18 år. Det är förbjudet.

De tio namnen till det populära programmet Mästarnas mästare är klara. De tio atleterna är indelade i två grupper. Inspelning startar i Grekland i september. I vår visas programmet på SVT och då får vi reda på vem som blev Mästarnas mästare 2020.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.