London-OS 1 miljard billigare!

Med en TV-sänd gala direkt från Trafalgar Square och event på andra tävlingsarenor firade London på onsdagskvällen att exakt ett år återstod till invigningen av OS 2012. Då med 80 000 åskådare på OS-stadion och inför miljarder TV-tittare.

Trots all pompa och ståt – det mest anmärkningsvärda är att OS-budgeten visar en prognos på 7,3 miljarder pund, vilket skulle innebära att spelen kostar en miljard mindre än beräknat. 

Visa OS-medaljerna

Kändisar och kungligheter närvarade vid Trafalgar Square och inte minst deltog IOK:s ordförande Jacques Rogge och vid en särskild ceremoni visades OS-medaljerna för första gången.

- Vi är redo, vi har kommit långt, men mycket hårt arbete återstår, betonades i budskapet till omvärlden.

Dessutom, från ansvarigt håll vill man gärna framhålla att budgeten hålls och att många arenor byggs för både OS och vardagen. Eller att arenor blir tillfälliga för att sedan rivas. Här förekommer inget slöseri, vill engelsmännen betona.

Flesta arenorna klara

- Arenorna är klara till 90 procent. Vi har byggt sex stora arenor och de för basket, handboll samt vattenpolo är enbart för OS, säger John Armitt som är ordförande för ODA som ansvarar för att bygga arenorna.

Smart, förutseende och miljöanpassat gäller i engelsmännens planering.  Allt ska bli användbart och vara en naturlig utveckling av stan och i synnerhet de östra delarna.

OS-byn ska bli ett nytt modernt bostadsområde. 17 arkitekter har ritat husen och när idrottarna lämnar London ska lägenheterna redan vara bokade av fast boende.

Trist med biljetterna

Vill du se OS på plats så tyvärr, det finns inga biljetter kvar.

Det hade krävts att du som svensk skulle ha ansökt senast i april. Nu är det slutsålt.

Systemet var ändå rättvist, som engelsmännen har uttryckt det. För att undvika att enbart ”först till kvarn” skulle gälla har man upprättat olika ansökningsperioder och därefter genomfört en lottning.

Varje land har dessutom tilldelats ett antal biljetter och här finns det en chans att Sverige så småningom kan få ett antal av återlämnade biljetter.

Fakta

OS i siffror

2 miljoner ansökningar om biljetter till invigningen.
1 miljon vill se 100-metersfinalen.
8 000 fackelbärare under facklans färd genom England.
10 500 deltagare i 26 idrotter.
240 000 personer vill bli volontärer.
200 pund kostar det i böter för den som använder de speciella OS-filerna.
3 000 000: så många fler ska utnyttja Londons kollektivtrafik under OS.

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

AIK var länge den fula ankungen i bandysagan tills framför allt miljonären Marco Engborg ville att AIK skulle återta en plats bland hermelinerna. Med hjälp av en välfylld plånbok förverkligade Engborg sin dröm och på några snabba säsonger var AIK tillbaka i högsta serien inför säsongen 2019-2020.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.