Drömmer om Stockholm Open i Globen

Thomas Johansson kan sammanfatta ett nytt Stockholm Open. Nu i rollen som turneringsdirektör och han är belåten. Många åskådare och många företag gynnar fortsättningen, där han drömmer om Masters-status.

Thomas Johansson har en vision om att återvända med Stockholm Open till Globen.  Han minns 1989 när SO blev en av tourens nio största tävlingar och flyttade från Kungliga till Globen. Men när den ekonomiska krisen slog till vek företagen, dvs sponsorerna, och 1995 var SO tillbaka i Kungliga hallen.

Pressat schema pressar SO

Kruxet nu är att SO får problem när tourens spelschemat blir pressat till nästa år.

Turneringen hör nu till de 41 så kallade 250-turneringarna som är den lägsta kategorin på touren. Sponsorerna gör det ändå möjligt för Thomas Johansson och övriga i ledningen att köpa in några stjärnor.

Men kampen om dessa blir ännu tuffare nästa år. Både i Moskva och Wien spelas turneringar samtidigt och veckan efter gäller två attraktiva turneringar i Basel och Valencia.

Större framförhållning

- Här står vi inför en stor utmaning och för att möta den arbetar vi med ännu större framförhållning än tidigare, säger Thomas Johansson till SvD.

Att söka en uppgradering är svårt. Då ska prispengarna växa från dagens 6 miljoner till 25 miljoner kronor.

- I en tid då hela världsekonomin darrar är det inte läge att växa. Men vi har stabil ekonomi och arbetar med starka företag och starka varumärken.

Det är därför som han ändå vill ta sikte på Globen om cirka fem år.

- Som en av de nio största turneringarna skulle vi vara garanterade att få hit alla de bästa spelarna, säger Johansson. 

Fakta

Löneutvecklingen för spelarna

De allra främsta spelarna tjänar allt mera och nu finns tendensen att de sämre spelarna tjänar allt mindre.

Tillhör en spelare topp 100 finns möjligheten till en årslön på cirka 2 miljoner kronor. Ännu längre ned, på plats 300 och bakåt, handlar det om svenska snittlöner om 28 400 kr/mån. Betänk då vilka omkostnader de spelarna har i form av resor och uppehälle.

Dagens ess får en utomordentlig belöning. Björn Borg fick en check på 200 000 kronor när han vann sin sista Wimbledontitel 1980. Det motsvarar cirka 600 000 kr i dag.

Novak Djokovic belönades med 11,5 miloner kronor när han vann senaste Wimbledon.
Källa: DI

Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i  balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen 

- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.

Idrottsparken blev Nya Parken som blev Östgötaporten som nu blir, ja vad då? Vid onsdagens årsmöte avslöjade IFK att ett företag har köpt rättigheterna till fotbollsarenan. 

-  Det är en av de största affärerna klubben någonsin gjort, säger klubbchefen Patrik Selin

Kommuner över hela Sverige söker ständigt mer information runt idrottsturism och undrar hur beteendegrunderna ser ut. Var börjar man och hur utvecklas formerna för ett samspel med föreningar? återkommer som frågor. I  Lund har man kommit en bra bit på väg.  Att locka för att starta kreativiten ska ske via evenemangsstöd.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.