Spektakulärt VM till Åre

Åre får ett minst sagt spektakulärt VM. Deltagare från 30 länder ska mäta sina krafter längs en brant och kurvig isbana – på skridskor mitt inne i Åre den 16-18 februari.

Det gäller sporten ”ice cross downhill” i VM-serien Red Bull Crashed Ice World Championship och arrangörerna rubricerar händelsen som ett av Sveriges största vintersportevenemang nästa år.

Snitt om 34 000 åskådare

Ice Cross Downhill har på kort tid vuxit till en internationell angelägenhet. Förra årets mästerskap avgjordes med deltävlingar i Tyskland, Holland, Ryssland och Kanada inför storpublik.

Med ett publiksnitt på 34 000 åskådare per tävling och tv-sändningar i ett 20-tal länder har evenemanget en dragningskraft som kan mätas med de allra största sporterna.

Åre är värd för den tredje VM-deltävlingen av fyra. Med Åre Destination som officiell värd och Skistar Åre som samarbetspartner uppförs en isbana med start uppe i branten mellan Stjärnbacken och Bergbanan, med målgång nere på Åre torg.

Första gången i Sverige

Evenemanget liknar ingenting som tidigare har arrangerats i Åre och tros locka man ur huse under den planerade tävlingshelgen i mitten av februari.

- Med det track record som deltävlingarna har visat upp i andra länder är det inte orealistiskt att sikta på över 20 000 personer i publiken i Åre, ungefär vad som får plats runt banan, säger Henrik Jansson, marknadsansvarig på Åre Destination.

Evenemanget i Åre ska pågå i tre dagar med träning och kval på torsdag och fredag, följt av huvudtävlingen på lördagskvällen.

Fallhöjd på 70 meter

Själva tävlingsformatet är lånat från snowboard- och skicross. Åkarna tävlar i utslagsheat med fyra åkare i varje nedför en cirka 400 meter lång isbana med skarpa svängar, hopp och böljande guppsektioner. I Åre får banan en fallhöjd på nästan 70 meter.

Det beräknas ta cirka 3 veckor att uppföra banan vilket kommer bestå av tekniskt komplicerade lösningar som kylsystem, temporära byggnationer och en omfattande ljusshow.
VM-serien satsar stora summor på marknadskampanjen för evenemanget där målsättningen är att nå imponerande 425 miljoner kontakter. På nationell nivå kommer evenemanget och Åre att marknadsföras i bl a TV, print och på bioreklam. Utöver det satsas det stort på en nationell kvalserie med fem deltävlingar där Östersund planeras som en av kvalorterna.

- Åre arbetar strategiskt och långsiktigt med att utveckla och stå värd för stora internationella evenemang. Med Red Bull Crashed Ice har vi inte bara hitta en ny sport utan ett evenemang med en stor internationell medieproduktion, en ny och spännande målgrupp och en gästupplevelse vi inte tidigare skådat i Åre, säger Lars-Börje Eriksson, VD på Åre Destination.

Vid Östersunds FK:s extra årsmöte på måndagskvällen i Folkets Hus kom 151 medlemmar, inklusive Daniel Kindberg. Lennart Ivarsson, vd, upplyste om att skulden var 6,9 miljoner.  Fyra av miljonerna är utlånade av Kindberg. Från början lånade han ut 500 000 kronor som sedan växte till sex miljoner, två miljoner har klubben betalat tillbaka. Det enda mötet i stort sett handlade om var ekonomin.

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

Den ekonomiska sammanställningen efter O-Ringen Kolmården 2019 är nu klar och alla siffror anger en succé. De 15 funktionärsföreningarna i Kolmården får nämligen dela på ca 5,3 miljoner kronor. Dessutom uppgick värdet för idrottsturismen till 143 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Inte nog med att landslaget inte är på plats vid kvällens TV-sända fotbollsgala, vilket innebär fullt utrymme för damlandslaget, men det var nära ett fiaskot närSvenska fotbollförbundet glömde att boka Globen. Nu hålls galan på Hovet.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.