Spektakulärt VM till Åre

Åre får ett minst sagt spektakulärt VM. Deltagare från 30 länder ska mäta sina krafter längs en brant och kurvig isbana – på skridskor mitt inne i Åre den 16-18 februari.

Det gäller sporten ”ice cross downhill” i VM-serien Red Bull Crashed Ice World Championship och arrangörerna rubricerar händelsen som ett av Sveriges största vintersportevenemang nästa år.

Snitt om 34 000 åskådare

Ice Cross Downhill har på kort tid vuxit till en internationell angelägenhet. Förra årets mästerskap avgjordes med deltävlingar i Tyskland, Holland, Ryssland och Kanada inför storpublik.

Med ett publiksnitt på 34 000 åskådare per tävling och tv-sändningar i ett 20-tal länder har evenemanget en dragningskraft som kan mätas med de allra största sporterna.

Åre är värd för den tredje VM-deltävlingen av fyra. Med Åre Destination som officiell värd och Skistar Åre som samarbetspartner uppförs en isbana med start uppe i branten mellan Stjärnbacken och Bergbanan, med målgång nere på Åre torg.

Första gången i Sverige

Evenemanget liknar ingenting som tidigare har arrangerats i Åre och tros locka man ur huse under den planerade tävlingshelgen i mitten av februari.

- Med det track record som deltävlingarna har visat upp i andra länder är det inte orealistiskt att sikta på över 20 000 personer i publiken i Åre, ungefär vad som får plats runt banan, säger Henrik Jansson, marknadsansvarig på Åre Destination.

Evenemanget i Åre ska pågå i tre dagar med träning och kval på torsdag och fredag, följt av huvudtävlingen på lördagskvällen.

Fallhöjd på 70 meter

Själva tävlingsformatet är lånat från snowboard- och skicross. Åkarna tävlar i utslagsheat med fyra åkare i varje nedför en cirka 400 meter lång isbana med skarpa svängar, hopp och böljande guppsektioner. I Åre får banan en fallhöjd på nästan 70 meter.

Det beräknas ta cirka 3 veckor att uppföra banan vilket kommer bestå av tekniskt komplicerade lösningar som kylsystem, temporära byggnationer och en omfattande ljusshow.
VM-serien satsar stora summor på marknadskampanjen för evenemanget där målsättningen är att nå imponerande 425 miljoner kontakter. På nationell nivå kommer evenemanget och Åre att marknadsföras i bl a TV, print och på bioreklam. Utöver det satsas det stort på en nationell kvalserie med fem deltävlingar där Östersund planeras som en av kvalorterna.

- Åre arbetar strategiskt och långsiktigt med att utveckla och stå värd för stora internationella evenemang. Med Red Bull Crashed Ice har vi inte bara hitta en ny sport utan ett evenemang med en stor internationell medieproduktion, en ny och spännande målgrupp och en gästupplevelse vi inte tidigare skådat i Åre, säger Lars-Börje Eriksson, VD på Åre Destination.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Det har pyrt i idrotts-Sverige under några veckor. Missnöjet runt publikbegränsningar vid arrangemang har provocerat många idrotter och en samlad offensiv mot både regeringen och folkhälsomyndigheten har tagit form. På måndagen kom avslöjandet att idrottsminister Amanda Lind tar initiativ till diskussioner med  en rad förbund med  huvudfrågan ”hur når vi flexibla lösningar?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och SVT gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.