Spektakulärt VM till Åre

Åre får ett minst sagt spektakulärt VM. Deltagare från 30 länder ska mäta sina krafter längs en brant och kurvig isbana – på skridskor mitt inne i Åre den 16-18 februari.

Det gäller sporten ”ice cross downhill” i VM-serien Red Bull Crashed Ice World Championship och arrangörerna rubricerar händelsen som ett av Sveriges största vintersportevenemang nästa år.

Snitt om 34 000 åskådare

Ice Cross Downhill har på kort tid vuxit till en internationell angelägenhet. Förra årets mästerskap avgjordes med deltävlingar i Tyskland, Holland, Ryssland och Kanada inför storpublik.

Med ett publiksnitt på 34 000 åskådare per tävling och tv-sändningar i ett 20-tal länder har evenemanget en dragningskraft som kan mätas med de allra största sporterna.

Åre är värd för den tredje VM-deltävlingen av fyra. Med Åre Destination som officiell värd och Skistar Åre som samarbetspartner uppförs en isbana med start uppe i branten mellan Stjärnbacken och Bergbanan, med målgång nere på Åre torg.

Första gången i Sverige

Evenemanget liknar ingenting som tidigare har arrangerats i Åre och tros locka man ur huse under den planerade tävlingshelgen i mitten av februari.

- Med det track record som deltävlingarna har visat upp i andra länder är det inte orealistiskt att sikta på över 20 000 personer i publiken i Åre, ungefär vad som får plats runt banan, säger Henrik Jansson, marknadsansvarig på Åre Destination.

Evenemanget i Åre ska pågå i tre dagar med träning och kval på torsdag och fredag, följt av huvudtävlingen på lördagskvällen.

Fallhöjd på 70 meter

Själva tävlingsformatet är lånat från snowboard- och skicross. Åkarna tävlar i utslagsheat med fyra åkare i varje nedför en cirka 400 meter lång isbana med skarpa svängar, hopp och böljande guppsektioner. I Åre får banan en fallhöjd på nästan 70 meter.

Det beräknas ta cirka 3 veckor att uppföra banan vilket kommer bestå av tekniskt komplicerade lösningar som kylsystem, temporära byggnationer och en omfattande ljusshow.
VM-serien satsar stora summor på marknadskampanjen för evenemanget där målsättningen är att nå imponerande 425 miljoner kontakter. På nationell nivå kommer evenemanget och Åre att marknadsföras i bl a TV, print och på bioreklam. Utöver det satsas det stort på en nationell kvalserie med fem deltävlingar där Östersund planeras som en av kvalorterna.

- Åre arbetar strategiskt och långsiktigt med att utveckla och stå värd för stora internationella evenemang. Med Red Bull Crashed Ice har vi inte bara hitta en ny sport utan ett evenemang med en stor internationell medieproduktion, en ny och spännande målgrupp och en gästupplevelse vi inte tidigare skådat i Åre, säger Lars-Börje Eriksson, VD på Åre Destination.

Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i  balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen 

- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.

Idrottsparken blev Nya Parken som blev Östgötaporten som nu blir, ja vad då? Men vid onsdagens årsmöte avslöjade IFK att ett företag har köpt rättigheterna till fotbollsarenan. 

-  Det är en av de största affärerna klubben någonsin gjort, säger klubbchefen Patrik Selin

Vasalopsspåren är räddade och nu står arrangörerna och cirka 30 000 åkare inför rejäla prövningar under några dagar. På fredag blir det skidåkning under synnnerligen annorlunda villkor . 

Då körs både Nattvasan 90 för fjärde året och Nattvasan 45 för andra året – en magiskt nattlig skidfärd i fäders spår! Med flera kändisar, bl a Marcus Hellner och ytterligare  tre olympiska guldmedaljörer bland drygt 2 200 anmälda .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.