Lämnar Globen för Swedbank Arena!

En tuff strid har utkämpats i det tysta mellan Stockholms båda arenor, Swedbank Arena och Stockholm Globe Arenas. Kampen om Stockholm International Horse Show från 2014. Vinnare är 3-miljardersbygget i Solna.

En prestigeseger för Swedbank Arena och ridsportens beslutfattare inser det känsliga beslutet, i synnerhet som skiftet inte sker förrän om två år.

Stockholm Horse Show har varit en gemensam angelägenhet mellan arenaägaren och arrangöreren och det står helt klart att parterna inte är överens juridiskt.

Vill vara på den största arenan

- Ridsporten behöver utvecklas och växa ytterligare och att finnas på den största arenan i Sverige kommer att betyda mycket för hela ridsporten. Vi få en avgörande möjlighet att "ta plats" och erbjuda ett evenemang av absoluta världsklass, försvarar Anders Mellberg, ordförande i Svenska Ridsportförbundet, beslutet..

Hästshowen har vuxit rejält, både vad gäller innehåll och publik. Nu anger arrangörerna en enda förklaring till ett sensationellt arenabyte – arrangemanget har helt enkelt vuxit ur lokalerna i Ericsson Globe.

- Vi har haft en fantastisk tid i Ericsson Globe under snart 20 år och ett gott samarbete med Stockholm Globe Arenas. Nu tar vi ett stort steg framåt i utvecklingen som är nödvändig för evenemangets och sportens utveckling, säger Ulf Rosengren, ordförande i Stockholm International Horse Show.

Jämfört arena mot arena

Svenska Ridsportförbundet har under en längre tid gjort en grundlig jämförelse mellan nya Stockholmsarenan och Swedbank Arena i Solna.

Arenorna har utkämpat en tuff kamp om ett inte bara stort evenemang utan också ett event som ger prestige.

”Jämförelsen har utfallit till klar fördel för Solna-arenan”, låter ridsporten nu meddela.

Juridiska konsekvenser

Ninna Engberg, VD Stockholm Globe Arenas, beklagar beslutet:'

- Vi har tillsammans med Ridsportförbundet arrangerat, drivit och utvecklat evenemang. Vi hade gärna fortsatt samarbetet, men vi har tyvärr inte samsyn kring evenemangets framtida utveckling och det tycker vi naturligtvis är tråkigt.

Hon ser möjlighet i att öppna Globen för andra evenemang under en period när det är stor efterfrågan från andra arrangörer. Däremot låter hon första att det finns emningsskiljaktigheter mellan Stockholm Globe Arenas och ridsportens representanter.

- Vi kommer att fortsätta att diskutera med Ridsportförbundet om de juridiska konsekvenserna av detta beslut. Enligt vår mening har det varit en process och ett agerande som strider mot vårt gemensamma avtal, säger Ninna Engberg.

Får också nytt namn

2014 blir det premiär i Swedbank Arena i Solna och då under ett nytt namn, Sweden International Horse Show.

Stockholm International Horse Show blir kvar i Ericsson Globe under nuvarande avtalstid och samarbetet avslutas med en av de mest prestigefyllda ridsporttävlingar som arrangerats i Sverige, hoppningens Top Ten Final 2013.

- Vi har två magnifika evenemang kvar som blir ett crescendo av evenemangets historia: 2012 med evenemangets och förbundets jubileumsfirande samt med den stora Top Ten Finalen i hoppning som 2013 för första gången i historien äger rum i norra Europa, säger Anders Mellberg,

Årets Stockholm International Horse Show, som har jubileumskänsla med Svenska Ridsportförbundets 100-årsjubileum och evenemangets eget 20-årsjubileum som tema, sker den 30 november – 2 december.

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.