Handelsministern vill ta över idrotten

Handelsminister Ewa Björling vill helst bli idrottsminister. ”Jag har flirtat länge med statsministern om det, men inte lyckats än”, sa Björling som visade en entusiastisk inställning till idrotten när hon skulle diskutera samverkan idrott och turism i Almedalen. En stund tidigare hade en mycket mer återhållsam Lena Adelsohn-Liljeroth lämnat mötet.
Handelsminister Ewa Björling vill ta över som idrottsminister, det gav hon klara besked om vid RF:s seminarie i Almedalen. Foto: Fredrik Rohde

 

Det brände till vid RF:s debatt om hur idrotten och turism kan ge flera besökare till Sverige.

Ord utan handling

Ursprunget är regeringsdeklaration från 2006 när statsminister Fredrik Reinfeldt sa att en målsättning skulle vara att arrangera större idrottsevenemang i Sverige.

Det blev ord och inte så mycket mera.

Sex år har gått, RF påminner om saken då och då och i Almedalen gjorde organisationen det till en huvudfråga. Stöttat av Svensk Turism AB, Visita och VisitSweden.

Så mycket nytt framkom väl inte. Alla är lika övertygade om det förträffliga i tanken, utlösande vore ett kraftfullt och aktivt agerande från regeringen.

Ministrar med olika framtoning

Moderatorn Lennart Ekdal drog och slet i frågan mycket konstruktivt. I synnerhet som RF lyckats locka dit två ministrar, den huvudansvarige, idrotts- och kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth och handelsminister Ewa Björling.

Det blev en överraskande utgång på diskussionerna.

Lena Adelsohn-Liljeroth tvingades gå efter halv mötet, men sa dessförinnan:

- Det är en självklarhet att vi alla vill ha evenemang. Men andra stater går in och konkurrerar med medel som gör att det blir tufft för Sverige. Vi har lagt pengar på barn- och ungdomsidrotten.

"Vill inte vara gnällspik, men..."

- Jag tror att det är fel att bara diskutera utifrån antal besökare, de här evenemangen kostar och det blir dyrare överallt och det måste man ha med sig.

- Jag vill inte verka som en gnällspik, men en del har naivt trott att man kan få en halv miljard för att få till en ansökan.

Idrottsministerna lade till:

- Vi har ju en hel del stora evenemang i mindre sporter. Även de små och de regionala är viktiga.

Hon nämnde också den strategi som sägs vara under skapande.

- Strategin som ska tas fram kommer vara användbart för många av oss, inte bara för mig utan hela regeringen. 

När ska det vara klart?

Frågan är hur lång tid det arbetet ska få lov att ta. Och hon möttes också av genmälen.

- Tävlingarna är bara en del av ett internationellt evenemang. Den här frågan är inte bara en idrottspolitisk fråga. Vi pratar om investeringar som ger jobb, turister och mycket mer. Det är en näringspolitisk fråga och måste betraktas som en sådan, sa RF:s ordförande Karin Mattsson-Weijber.

Magnus Nilsson, ordförande i Svensk Turism, betonade:

- Vi ska gå från 250 miljarder till 500 miljarder i besöksintäkter. Då är våra vänner från idrotten oerhört viktiga – deras internationella evenemang är oerhört viktiga.

Och vad tycker Anders Borg?

Och apropå Adelsohn-Liljeroths kritik mot vissa sporter och naivt beteende menade Karin Mattsson-Weijber:

- Vi vet att det finns specialidrottsförbund som inte skött sig men det får inte färga diskussionen. Det viktiga är att få fram strategin som berättar vad vi vill för Sverige. Pengarna måste komma från näringen och finansministern. Idrotten tar risken men staten tjänar pengarna idag.

Där har vi nästa minister, finansens Anders Borg, som inte har bekänt färg i frågan.

Erik Strand, RF:s generalsekreterare återkom till den tilltänkta strategin.

- Den är för hela Sverige, stora som små evenemang. Funderar ni i regeringen på att Sverige är de enda som inte har en strategi?

Gav resultat direkt i Kalmar

- Om det är så, ja, men vi tar ju hem ett antal evenemang, vi har slagit Danmark. Strategier tar inte alltid fram det man vill och avser. Vi behöver inte stirra oss blind på strategi, se vad vi gör i stället, svarade Lena Adelsohn-Liljeroth och fortsatte:

- Riktigt stora evenemang är svårt, OS tror jag är omöjligt. Jag tror vi kommer att få fler medelstora och mindre regionala evenemang. Kongresserna är också viktiga och att koppla ihop med kulturen.

Här framhöll Johan Göransson som i Kalmar jobbar enbart med idrottsturism:

- Vi har ökat våra idrottsturistiska siffror med 14 procent, enbart utifrån vår strategi och vårt resonemang vad vi kan ta hem till Kalmar. Därför tycker jag det är märkligt att det inte finns en nationell strategi. Vi kan även samverka med andra organisationer för att fylla arenorna till dam-EM nästa år.

Strand sa vad många kände

Instämmande kom från bl a Region Skåne om effekterna från handboll-VM och det finns en mängd andra mycket goda erfarenheter från stora arrangemang. Inte minst aktuella Partille Cup och Gothia Cup.

Erik Strand sa vad många i den stunden kände:

- Jag blir orolig för brist på visioner från Lena.

Ministerna som älskar idrott

Det blev en helt annan stämning i tältet när handelsminister Ewa Björling tog till orda:

- Jag älskar idrott och i synnerhet vintersporter. Faktum är att jag har flirtat med statsministerna länge för att bli idrottsminister.

- När Sverige nu försökte få alpina VM 2017 var jag delaktig. Vi var så nära, men fick nej. Fast vi gör ett nytt försök till 2019.

"Du är ju en idealisk idrottsminister"

Lennart Eldahl kunde inte hålla sig:

- Du är ju idealisk för jobbet. Du visar då en helt annan entusiasm än idrottsministern. Hon verkade plågad av frågorna. Hur kommer det här sig?

Ewa  Björling fortsatte i optimistisk ton:

- Jag vet vilket lyft det innebär för en ort att få ett stort evenemang. Allt snurrar runt det och mycket gynnas. Det är inte bara en idrottsangelägenhet.

Hon återkommer till den här strategin som tycks ta hur lång tid som helst att skapa.

- Ja, ”vi ska ta ställning, vi ska se över, vi ska syna frågan”, det är sådana klyschor.

Slutsatsen av det svaret var upp till var och en av åhörarna.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.