Spektakulärt bygge för 1 miljon euro

Sällan eller aldrig har en stor arena genomgått en sådan förvandling liknande den som har skett i Scandinavium inför inomhus-EM i friidrott 1-3 mars. Bl a höjs golvet tre meter efter att Got Event beslutat om den här satsningen som kostar en miljon euro.
Publiken bjuds på en helt annan upplevelse vid friidrotts-EM. Från en stol på rad 21, ungefär halvvägs upp på läktaren, är det 14 meter ner till löparbanan. Det kan jämföras med ungefär 25 meter som avståndet till isen vid en hockeymatch.


Allt arbete sker i högt tempo. Satsningen var nödvändig för att Scandinavium skulle få EM. En 200-metersbana ryms nämligen inte i arenan och enda möjligheten var att höja golvet och få större yta.Got Event tog beslutet att köpa golvet, men efter mästerskapet blir golvet till salu och bedömningen är att en del av kostnaden om 1 miljon euro går att få tillbaka.

Komprimerat tidsschema

Strålkastarna vid Melodifestivalen hann knappt slockna innan förvandlingen inleddes. Ett musikpalats ska bli en spektakulär internationell friidrottsarena.

- Det är ett mycket komprimerat tidsschema med små marginaler. Men vi känner ingen oro för att det inte ska bli klart i tid, säger Erik Winerö, tävlingschef på inomhus-EM.

- Det ska bli en helt ny upplevelse med en löparbana som går en bra bit upp på läktaren i kurvorna.

En helt annan arena

Golvet är nu höjt drygt tre meter. Först via en ställning med ett stabilt trägolv varefter löparbanor, höjd- och stavhopp, kulring och bana för längd och tresteg installerades. Och allra sist monterades tekniken som krävs för tävlingen och TV-produktionen.

De blå banorna utgör en läcker kontrast mot de röda läktarna. Här färdigställs längd- och trestegsgropen.

 

Det har också byggas en pressläktare för skrivande journalister och TV/Radio-kommentatorer med tillhörande kameraplattformar och TV-studior.

Under EM i Göteborg blir hela Scandinavium och Svenska Mässan som en arena. Medan tävlingarna pågår så finns mängder av aktiviteter på EM-torget i mässlokalerna.

Unikt koncept

Konceptet ”Allt under ett tak” är unikt i friidrottssammanhang. Svenska Mässan med hotell Gothia Towers och Scandinavium är sammanbyggt och alla lokaler utnyttjas.

Målet är att EM-torget ska erbjuda något för alla i en familj och därmed locka större publik.

- Europeiska friidrottsförbundet är mycket imponerade av Göteborgs koncept och något liknande har aldrig förr gjorts, säger Lena Sjöstrand projektledare för inomhus-EM.

På EM-torget sker EM-invigningen. Här ska kvalet till kultävlingen genomföras och förutom en rad arrangemang, scenunderhållning, serveringar blir det möjlighet att träffa de aktiva efter tävling, inte minst vid alla prisutdelningar.

800 volontärer

Arrangemanget har för övrigt lockat en rad volontärer. Gruppen består av inte mindre än 800 personer som har uppdrag inom tävling, ackreditering, säkerhet, transport, media, kommunikation, värdskap, support och mycket annat.

När EM-organisationen gick ut och sökte frivilliga kände sig åtskilliga manade. Intresset var stort och det faktum att ingen ersättning utgör till någon saknades betydelse. Merparten av dem var nyligen samlade för en träff tillsammans med projektgruppen.

- Det är blandningen av människor som är vårt framgångsrecept. De som har erfarenhet från de tidigare friidrottsmästerskapen sitter på ovärderlig kunskap som både andra volontärer och vi i projektgruppen har mycket nytta av, säger Hanna Andersson som är volontäransvarig på EM.

Volontärerna vid EM har en stor bredd. De representerar alla Göteborgs stadsdelar, kommer från hela Sverige och fem andra länder, pratar 31 olika språk och är i åldern 18-79 år. För många är det första volontäruppdraget, medan många var volontärer under både friidrotts-VM 1995 och EM 2006.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.