SOK gör jättesatsning i Brasilien

SOK:s ledning är på besök i Brasilien. Förberedelserna inför OS 2016 är påbörjade och i studiebesöket i Rio de Janeiro ingår en rad möten och inspektion av kommande svenska träningsanläggningar.
Det behövs 33 nya idrottsanläggningar i Rio de Janeiro. 18 anenor bedöms som tillräckligt bra, men kräver viss renovering. 14 arenor ligger inom en mil medan segling är beläget längst bort, cirka 50 km. Friidrottstävlingarna avgörs på Joao Havelange stadion som ska rymma 60 000 personer. Foto: Scanpix


Stefan Lindeberg, Gunilla Lindberg och Peter Reinebo har genomfört arenabesök, sett OS-byns första hus och haft möten med Organisationskommittén för Rio 2016 och Brasilianska Olympiska Kommitten (BOC).

SOK ska hyra eget

SOK:s resa till Rio är ett led i förberedelserna inför OS 2016.

- OS-konceptet, arenor och OS-byn, blir mycket bra ur ett sportsligt perspektiv.

- Som komplement arbetar vi med att skapa några egna specifika lösningar för några idrotter, bland annat segling, för träning och boende, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef.

De söker alltså hotell och idrottsanläggningar för olika idrotter i den svenska OS-truppen.

Landslag ska besöka Brasilien

- Det behövs för att skapa bättre förutsättningar för topp-prestationer, påpekar Reinebo. 

SOK och brasilianska olympiska kommitten signerade för drygt ett år sedan ett flerårigt samarbetsavtal. Flera möten under veckan har skapat förutsättningar för konkret genomförande och det finns nu en preliminär plan för idrottsligt utbyte.

Det här innebär att några svenska landslag blir inbjudna till träningsläger i Rio under 2014 och 2015.

Lockande

- Ett idrottsligt utbyte är mycket bra både för Sverige och Brasilien. Flera av våra landslag får möjligheten att besöka OS-staden i sina OS-förberedelser och uppleva den brasilianska miljön samt i vissa fall träna på  OS-arenorna, det är förstås mycket nyttigt, kommenterar Peter Reinebo.

Dessutom har SOK-arna upptäckt att det finns flera fina möjligheter till bra sparring och utveckling genom tränings- och tävlingsutbytet.

- Bland annat har vi en del att lära av brassarna inom vissa kampidrotter och lagbollidrotter. De har för egen utveckling önskemål om utbyte i vissa racketidrotter, någon kampidrott och segling men också också inom vinteridrotterna, säger Reinebo.

Event med Svenska handelskammaren

I Sao Paulo anordnades ett olympiskt seminarium med Svenska handelskammaren och EF som värdar.

På seminariet presenterade SOK:s Stefan Lindeberg och Peter Reinebo de svenska idrottsliga OS-förberedelserna samt de kommersiella samarbetsmöjligheterna runt olika partnerskap och "hospitality" under OS i Rio 2016.

Intresset för OS i Rio bland de cirka 15 närvarande företagen var högt. Många stora företag med svensk koppling finns i Brasilien, merparten med bas i Sao Paulo vilket är "Sveriges näst största industristad".

- Flera företag visar stort intresse för olympiskt partnerskap utifrån sitt engagemang i Brasilien. Möjligheten att skapa ett "Sweden house" i Rio under OS 2016 var också intressant för flera. Detta kan bli en fantastisk möjlighet att marknadsföra Sverige, svenska företag och svensk idrott, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Mer än 100 miljarder kronor ska investeras i Rio de Janeiro i framför allt annat infrastruktur och hotell. Det finns ett stort engagemang runt OS som ska utlösa ett uppsving för turismen som faktiskt är förhållandevis låg. Foto. Scanpix

Fakta

Olympiska sommarspelen 2016 blir de 31:a (XXXI) olympiska sommarspelen, och kommer att arrangeras i Rio de Janeiro, Brasilien, prelimiärt 5 till 21 augusti 2016. Det blir första gången som ett OS arrangeras i ett sydamerikanskt land, andra gången i Latinamerika (efter Mexico City år 1968) och tredje gången på södra halvklotet (efter Australiens Melbourne och Sydney år 1956 och 2000).

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.